Doğum parası nedir, kimler alabilir, nereye başvurulur, ne kadar? Doğum parası başvuru şartları

Doğum parası nedir, kimler alabilir, nereye başvurulur, ne kadar? Doğum parası başvuru şartları

Annelere her doğum için en yüksek katkı ve izinleri kapsayan “doğum parası” sağlamaktadır. En küçük miktar asgari ücrete endekslenir. 1 Temmuz'a kadar çalışan yeni anneye 12.454 Türk Lirası doğum parası ödendi. Asgari ücrete 1 Temmuz'da yapılan geçici zamdan sonra bu miktar da arttı. Peki doğum parası nedir, nereye başvuru yapılır, şartlar nelerdir? Doğum parası ne kadar? Doğum yapan annelere çocuk başına ne kadar para veriliyor? Sorularının cevaplarına ve konu hakkında daha fazla detaya haberimizden ulaşabilirsiniz…

Türkiye'de son yıllarda kadının çalışma hayatındaki hakları önemli ölçüde artmıştır. Bu, kadınların çalışma hayatına daha fazla katılımının önünü açtı, özellikle maddi destek önemli bir avantaj. Annelere her doğumdan sonra bir kez doğum ücreti ödenir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen ücret çocuk sayısına göre değişmektedir. İşte detaylar…

DOĞUM PARASI İÇİN NASIL BAŞVURULUR?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine veya Sosyal Hizmet Merkezi’ne başvurabilirsiniz. Başvuru yapmadan önce öncelikle nüfus müdürlüğüne gitmeli ve yeni doğan çocuğunuz için geçici kimlik kartı almalısınız. Yeni doğan çocuğunuzun TC kimliği başvuru ile bağlantılı olarak istenecektir.

DOĞUM YAPAN ANNE DOĞAM PARASINI NE ZAMAN ALIR, DOĞUMDAN KAÇ GÜN SONRA DOĞUM PARASI VERİLİR?

Diğer bir soru da, doğum belgesi talebini gönderdikten sonra bu tutarın ne kadar süre sonra ödendiğidir. Ödemeler, başvurunun iletilmesinden yaklaşık iki ay sonra yapılır.

DOĞUM PARASI NE KADAR?

Doğum parası alan anneler, doğum iznini sayarken; çocuk sayısına göre hesaplanmalıdır. Hakkı bulunan annelere birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve daha fazla çocuk için 600 TL destek verilmektedir. Devlet tarafından anneye tahsis edilen doğum parası, çocuğun kimlik belgesi düzenlendiğinde ödenir.

SÜT PARASI NE KADAR, EMZİRME ÖDENEĞİ BAŞVURUSU NEREYE YAPILIYOR?

Tüm bunlara, SGK tarafından yılda bir kez belirlenen bu yıl 316 TL olarak geçerli olan süt yardımı (emzirme ödeneği) da eklenir. Hem SGK hem de Bağkur anneleri bundan faydalanacaktır. Süt parası başvurusu SGK il müdürlüğü ya da sosyal güvenlik merkezine yapılır. Maaş ve çalışma süresinin yanı sıra hamileler ve doğum izninde olanlar da süt iznine hak kazanırlar. Çalışan, çocuğunu emzirmek için günde 1,5 saat emzirme izni kullanabilir. Memur anneleri için bu süre ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda günde 1,5 saattir.

DOĞUM YAPMIŞ ANNE NE KADAR İZNE AYRILIR?

Kadın çalışanlara ücretsiz izine ek olarak doğum izni de verilmektedir. Çalışan, doğum izninden sonra çocuğuna daha fazla bakmak isterse, doğum izninin bitiminden sonra 6 ay daha izin alabilir. Ancak bu süre zarfında ücret almayacak.

DOĞUM PARASI ALMA KOŞULLARI NELERDİR?

1. Doğum izni başlamadan işten ayrılanlar bu ödenekten yararlanamazlar. Sigortalılığının işyerinde devam etmesi gerekir.

2. Bildirim tarihinde yani 112 gün içinde işsiz olması gerekir.

3. Doğum parasının alınması, doğumun gerçekleşmiş ve çocuğun hayatta olmasını gerektirir.

4. Kadın çalışan işyerine sağlık raporu göndermekle yükümlüdür. Diğer işlemler işyerinde halledilir.

DOĞUM YARDIMI NEDİR?

Annelere çalışsa da çalışmasa da doğum parası verilmektedir. Birinci çocuğa 300, ikinci çocuğa 400, üçüncü ve sonraki çocuklara 600 lira ödenir. Bunun için en yakın kaymakamlık ile iletişime geçmeniz yeterlidir, çocuğun doğum belgesini getirmeyi unutmayınız.

EMZİRME ÖDENEĞİ NEDİR?

Emzirme ödeneği alabilmek için kadının çalışıyor olması veya kendi hesabına çalışıyor olması ya da eşinin kendi işini yapıyor olması veya bir yerde çalışıyor olması yeterlidir. Bu yardım her yıl yenilenir. 2018 yılında miktar 149 liraydı. Bu yıl 180 lira ödenecek. Kadın çalışmazsa, sigortalı kocasına para ödenir.

DOĞUM YARDIMINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Türk vatandaşları ve mavi kart sahiplerine doğum yardımı ödenmektedir. Anne veya baba ya da her ikisinin de Türk vatandaşı olması veya mavi kart sahibi olması gerekmektedir. 15 Mayıs 2015 ve sonrasında canlı doğumlar için geçerlidir. Bu tarihten önce doğan çocuklara doğum parası ödenmez.

DOĞUM YARDIMINDAN FAYDALANMAK İÇİN NE YAPILMASI GEREKİR?

Canlı doğumdan sonra, "Annelik Yardımı Başvurusu"nu doldurup eksiksiz olarak imzaladıktan sonra, çocuğu Kimlik Paylaşım Sistemi’ne (KPS) kaydettikten sonra, doğum yardımı talebi şahsen yapılır. Başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Görevi ne olursa olsun (hizmet alımı kapsamında istihdam edilenler dahil) kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar, çalıştıkları kurumla iletişime geçerler. Büyükelçilikler ve konsolosluklar yurtdışında yaşayan kişilerin başvurularını kabul etmektedir. Türkiye'de ikamet etmiyorsanız, herhangi bir ildeki aile, çalışma ve sosyal hizmet kurumuna veya sosyal hizmet merkezine başvurabilirsiniz.

SAĞLIK BAKANLIĞINDA MEMUR OLARAK ÇALIŞIYORUM. DOĞUM YARDIMI KAPSAMINDA HANGİ KURUMA MÜRACAAT ETMEM GEREKİR?

Devlet kurum ve kuruluşlarında görev yapan çalışanlar, pozisyonu ne olursa olsun (hizmet alımı kapsamında çalışanlar dahil), çalıştıkları kuruma başvururlar. Bu nedenle çalıştığınız kuruma başvurabilirsiniz.

BABANIN MEMUR, ANNENİN EV HANIMI OLMASI HALİNDE DOĞUM YARDIMI BAŞVURUSU HANGİ KURUMA YAPILIR?

Kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak başvurularda eşlerden birinin kamu kurum veya kuruluşunda çalışıyor olması yeterlidir. Böylece başvuru, memur olan babasının çalıştığı kuruma yapılabilir.

DOĞUM YARDIMI ÖDEMELERİ NE ZAMAN VE NEREDEN YAPILIR?

Doğum parası alan kişi, doğum yardımı (DYS) başvurusunun yapılmasından sonraki ay içinde PTT şubeleri aracılığıyla alabilir.

DOĞUMDAN SONRA ÇOCUK SAĞ, ANCAK ANNE VEFAT ETTİ. DOĞUM YARDIMINDAN BABA YARARLANABİLİR Mİ?

 Doğum parası başvurusu, hesaplaması ve ödemesi, anne ve babanın ikisi de hayatta ve Türk vatandaşı/mavi kart sahibi ise anne üzerinden yapılmaktadır. Anne Türk vatandaşı/mavi kart sahibi değilse veya anne vefat etmiş ise işlemler Türk vatandaşı/mavi kart sahibi baba aracılığıyla yapılacaktır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN