Dokuz günle turizmci bayram yaptı

Dokuz günle turizmci bayram yaptı

Yurt dışından gelen talep yüzde 15’e kadar çıktı. İlk sırayı İngiltere aldı. Almanya, Hollanda ve Belçika’dan gelen taleplerde de artış yaşandı. Bayram tatilinin 9 güne çıkarılması ise turizmcileri sevindirdi. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ülkay Atmaca “Yıl genelinde 10 milyon kişilik iç pazar hareketi bekliyoruz. Bayram döneminde geçen yıla göre yüzde 15- 20 düzeyinde artış öngörüyoruz” dedi.

Yabancının erken rezervasyon talebi ilk iki ayda pek de etkili olmadı. Yaklaşık yüzde 40’lara kadar çıkan yabancının rezervasyon talebi turizmcinin yüzünü güldürdü. Artışların özellikle İngiltere pazarından geldiği belirtilirken, Almanya, Hollanda, Belçika, Rusya ve Ukrayna gibi pazarlarda da artış olduğu kaydedildi. Talebin bu kadar yüksek olmasına rağmen yılın ilk iki ayında yabancı ziyaretçi sayısı 3.2 milyon kişi oldu. Asıl etkinin yaz aylarında olması bekleniyor. Bu yıl turist sayısının 50 milyon ve gelirinin de 35 milyar dolara çıkması beklenirken, gelecek yıllar içinde 70 milyon turist, 70 milyar dolar turizm geliri hedefleniyor. Cumhuriyet tarihinin turizm rekoru kırılan dönemi 2018 yılında, ülkeye gelen ziyaretçi sayısı, yurt dışında ikamet eden vatandaşlarla birlikte 46 milyon 112 bin 592 oldu. Türkiye’de turizm geliri 2018’de bir önceki yıla göre yüzde 12.3 artarak 29 milyar 512 milyon 926 bin dolara yükseldi. Turizm gelirinin yüzde 81.8’i yabancı ziyaretçilerden, yüzde 18.2’si ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi. Hem turist sayısında hem de turizm gelirinde artış sağlandı. Turizmde kişi başına ortalama harcama 647 dolar olurken, yabancıların ortalama harcaması 617 dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması da 801 dolar olarak gerçekleşti. 50 milyon turist hedefine yürüyen Türkiye’de, 2019 yılının ocak-şubat döneminde ziyaretçi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.4 artış göstererek 3 milyon 209 bin 734 oldu. Türkiye’ye bu yılın iki ayında en çok ziyaretçi gönderen ülke sıralamasında Bulgaristan 274 bin 475 rakamı ile birinci, Almanya 235 bin 732 rakamı ile ikinci, Gürcistan 232 bin 740 rakamı ile üçüncü sırada yer aldı. Gürcistan’ı İran ve Rusya izledi.

BAYRAM TATİLİ SEVİNDİRDİ

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, bayram tatilini 9 güne çıkaran kararı, yerinde ve olumlu bulduklarını belirtti. Esas arzu ve isteklerinin bu tür kararların yılbaşından itibaren alınması ve 1 Ocak’ta yayımlanması olduğunu belirten Ayık “O zaman insanlar çok daha kolay program yapabilir ve o dönemdeki erken rezervasyon fırsatlarından daha uygun fiyatlarda yararlanabilir. Ancak önceki yıllara göre baktığımızda bugünden açıklanmış olması da son derece yararlı olacaktır” dedi. Ayık, 1 aydan fazla süre olduğuna ve haziran dönemine dikkat çekerek, şu anki cazip alım fırsatlarını değerlendirmeleri için son ana kalmadan, hızlı karar vermeleri ve ellerini çabuk tutmaları gerektiğini belirtti. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca da “Yıl genelinde ise 10 milyon kişilik bir iç pazar hareketi bekliyoruz. Bu kararla bayram döneminde ise geçen yıla göre yüzde 15- 20 düzeyinde artış öngörüyoruz” diye konuştu.

ERKEN REZERVASYON UCUZA GELİYOR

Turizm sektörü temsilcileri, fırsat olarak sunulan tatil fiyatları ve erken rezervasyon seçeneğinin sezon açılmadan 3-5 ay önce alınan fiyatların da altına inebildiği yönündeki eleştirilere katılmazken, tüketicilerin tatillerini erken planlayıp satın alması halinde daha avantajlı olacağını belirtiyor. TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya: “Erken rezervasyon kampanyaları ilk açıklandığında kasım-aralık aylarında tatilini ayarlayanlar daha avantajlı ve uygun fiyatlarla tatillerini satın aldılar. Nisan sonrasında yapılan uygulamalar erken rezervasyon kampanyası değil de indirim kampanyaları olabiliyor. Erken rezervasyon kampanyaları yerli turiste ilk ilan edildiğinde, en uygun fiyat ve en çok seçenek ile tüketiciye sunuluyor” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN