Dolar gıdayı da vurdu: Tarım Kredi Kooperatifi satışlara sınır getirdi

Dolar gıdayı da vurdu: Tarım Kredi Kooperatifi satışlara sınır getirdi

TL'nin döviz karşısında erimesiyle girdileri dolarla olan sektörlerdeki sıkıntı gıdaya da yansıdı. Tarım ve Kredi Kooperatifleri un ve şekere satış sınırı getirdi. Tedarikçiler stokla mal satarken nişasta karaborsaya düştü.

TL'deki değer kaybı ile birlikte girdi maliyetleri dolar üzerinden olan birçok sektörde üretim durma noktasına geldi. İnşaat, tarım ve demir-çeliğin ardından dolar sorunu gıdaya da yansıdı.

Hali hazırda kahve, kakao, kuruyemiş, yağ ve ambalaj fiyatlarındaki yükseliş ve tedarik sıkıntısına nişasta da eklendi. Yaşanan sorundan başta lokum ve şekerleme üreticileri etkilendi.

Lokum Atölyesi Genel Müdürü Yunus Emre Koca, nişasta kilosunun 2,5 TL'den 11 TL'ye çıktığını belirterek zam beklentisi nedeniyle stokçuluğun arttığını ve ürünün karaborsadan temin edildiğini söyledi.

'30 YILDIR ÇALIŞTIĞIMIZ TEDARİKÇİDEN BİLE ÜRÜN ALAMIYORUZ'

Dünya gazetesinden Hatice Aydoğan Özsökmen'e konuşan Koca, "Elinde ürün olanlar fiyatlar yükselecek diye piyasaya vermiyor. Kutu, koli ve diğer ambalaj ürünlerinde 30 yıldır çalıştığımız tedarikçiden bile ürün alamıyoruz. Şekere gelen yüzde 25 zamla birlikte nişasta da yüzde 150 zamlandı. Kahvenin fiyatı 2,5 kat arttı. Fiyatlar nereye kadar artar, öngöremiyoruz. Hem ürün tedarik etmekte hem de fiyat belirlemekte zorlanıyoruz. Bulduğumuz fiyattan ve miktarda kadar alarak üretimi sürdürmeye çalışıyoruz. Yurt içinde alım gücü düşüyor. Zamları fiyatlara yansıtamıyoruz. Ancak yılbaşına kadar bekleyebiliriz. İstanbul, Bursa ve Antalya’daki mağazalarımızdaki yabancı turist bir miktar satışları destekliyor. Yurt dışından gelen siparişlerle üretim ve istihdamı korumaya çalışıyoruz. Piyasadan ürün tedarik edebildiğimiz sürece üretime ve ihracata devam edeceğiz. Aksi durumda ihracatta da zorlanırız” diye konuştu.

'DOLAR NEREDE DURACAK BİLMİYORUZ'

Kütahya’da kahve, kuruyemiş, bakliyat, gıda üretimi ve ticareti yapan Kübaş’ın Pazarlama ve Satış Müdürü Mehmet Mete ise vadeli satışların yerini peşin satışların aldığını belirterek, "Dolar nerede duracak bilmiyoruz. Fiyatları sürekli revize etmek zorunda kalıyoruz. Fiyat artışlarıyla birlikte iç tüketim azalsa da üretimi durdurmamız söz konusu değil. Ancak üretimini durduran firmalar olduğu yönünde bilgiler alıyoruz. Bu durum, finans gücü yüksek olan firmalar ayakta kalak, zayıflar elenecek demektir" ifadelerini kullandı.

'SADECE YÜZDE 30-35 ORANINDA FİYATLARA YANSITABİLDİK'

Zam beklentisi nedeniyle tedirgin olanların bir süre piyasaya ürün vermediklerini ve geçici bir tedarik sıkıntı yaşandığını dile getiren Aşpa Gıda Genel Müdürü Süleyman Aşgın da, süreci öngörerek stoklu çalışmaya geçtiklerini söyledi.
Aşgın, kurdaki artışla birlikte kuruyemiş, krema yağı, kakao ve ambalaj fiyatlarında çok hızlı bir yükselişle karşı karşıya kaldıklarını belirterek şöyle konuştu: “ Kuruyemişin kilogram fiyatı 55 liradan 72 liraya yükseldi. Krema yağı 19 liradan 27,5 liraya kadar çıktı. Kakao da ise fiyat 2.90 Euro’dan 3.20 Euro’ya yükseldi. Son 3 ayda Antep fıstığı ve fındık fiyatlarına yüzde 30-40 zam geldi. Bu artışları fiyatlarımıza sadece yüzde 30-35 oranında yansıtabildik. Bizim açımızdan önemli bir beklenti de asgari ücret. Ne kadar artacağı fiyatlarımızı etkileyecek. Piyasada arz-talep dengesi oturunca fiyat ve tedarikteki sıkıntıların sona ereceğini düşünüyoruz.”

UN VE ŞEKERE SATIŞ SINIRI

Öte yandan Tarım Kredi Kooperatifi de un ve şeker satışına sınırlama getirdi. Duvar'da yer alan habere göre Denizli'deki Kooparatif Market'te un ve şeker reyonlarına 'satışımız 1 adetle sınırlı' yazısı asıldı.

Kooperatif Market’te un ve şekere getirilen satış sınırlandırmasıyla ilgili yapılan duyuruda, “Değerli müşterilerimiz şeker satışlarımız bir adetle sınırlıdır. Ürünlerimiz ve indirimlerimizden tüm müşterilerimizin faydalanabilmesi ve stokçuluğun önüne geçilmesi için vereceğiniz desteğe teşekkür eder, iyi alışverişler dileriz” ifadeleri kullanıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN