Dolardaki artış konuta yaradı

Dolardaki artış konuta yaradı

Konut satışları temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.9 oranında arttı. Dolar kurundaki hareketlilik özellikle yabancılara yapılan satışlarda ciddi bir yükselmeye neden oldu. Yabancıya yapılan konut satışlarında Ocak 2013’ten beri aylık bazda en yüksek rakama ulaşıldı.

Türkiye genelinde konut satışları temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.9 oranında artarak 123 bin 878 oldu. Temmuz ayında yabancıya yapılan konut satışı da bir önceki yıla göre yüzde 65.6 oranında yukarı çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yabancı ülke vatandaşları, temmuzda 2 bin 858 adet konut satın aldı. Yabancıya yapılan bu satış adedi, istatistiğin açıklanmaya başlandığı Ocak 2013’ten bu yana aylık bazda ulaşılan en yüksek seviye oldu. Veriler incelendiğinde bu yılın ilk 7 ayında yabancılara toplam 14 bin 674 adet konut satıldı. Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, yaklaşık yüzde 30’luk artışa işaret ediyor. Geçtiğimiz yılın ilk 7 ayında yabancı ülke vatandaşlarına toplam 11 bin 321 konut satılmıştı. Yabancılara en çok satış yapılan yıl ise 2015 olarak kayda geçmişti. 2015 yılında 22 bin 830 konut satıldı. Bu yıl yakalanan ivmeyle birlikte, satışlarda yeni bir rekorun gelmesi de öngörülüyor. Yine temmuz ayında, markalı konut projelerinin yüzde 9’u yabancı yatırımcılara satıldı. Bu oran, son 6 aylık ortalamanın (yüzde 8) 1 puan üzerinde. Yabancı yatırımcıların tercihi ağırlıklı 2+1 (yüzde 41) özellikteki konutlar olarak öne çıktı. Onu 3+1 (yüzde 24) ve 1+1 (yüzde 24) konutlar izledi. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Temmuz 2018’de ilk sırayı 956 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 641 konut satışı ile Antalya, 176 konut satışı ile Bursa izledi.

İRANLILAR YOĞUN İLGİ GÖSTERİYOR

Gayrimenkul geliştiricileri İran vatandaşlarının konut alımında ciddi bir artış gözlemlendiğini söyledi. Nitekim, ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı. Temmuz ayında Irak vatandaşları Türkiye’den 584 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 321 konut ile İran, 211 konut ile Suudi Arabistan, 173 konut ile Rusya Federasyonu ve 171 konut ile Kuveyt izledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN