Doları Yeniden Zıplayacak Murat Kubilay Tarih Verdi Bu Sefer Çok Farklı Dolar Yıkıp Geçecek

Doları  Yeniden Zıplayacak Murat Kubilay Tarih Verdi Bu Sefer Çok Farklı Dolar Yıkıp Geçecek

Dolar kurunda yeniden yükseliş yaşanacağını açıklayan ekonomist Murat Kubilay yeniden bir kur şoku ile karşı karşıya kalındığı uyarısı yaptı. Son 40 yılın en yüksek enflasyonun yaşandığını söyleyen Kubilay bu sefer doların karşısında duracak bir güç yok dedi. Savaş bitse bile küresel krizin devam edeceğini söyleyen Kubilay Türkiye'nin bundan katlanarak etkileneceğini belirtti.

Geçen senenin Kasım Aralık ayında yaşanan dolar kuru şokunun bir benzerinin daha kapıda olduğunu belirten ekonomist Murat Kubilay Merkez Bankasının rezervlerinin bu seferki krizin geçiştirilmesine yetmeyeceğini ve dolardaki dalganın ekonominin parametrelerini altüst edeceğini açıkladı.

MERKEZİN KASASINDA DOLAR KALMADI

Dolarda artış beklenildiğini bu nedenle piyasada arz talep ilişkisinin oluştuğuna dikkat çeken Dr. Murat Kubilay önümüzdeki süreçte tıpkı Kasım ayında başlayarak Aralık ayında zirve yapan dolar artışı gibi bir sürecin yaşanacağına işaret etti. Dolar son 15 gündür 16 bandını zorluyor. Merkez Bankası'nın döviz kurunda yaşanan yükselişin önüne geçmek için sürekli arka kapıdan piyasaya dolar sürdüğünü belirten ekonomistler Merkez'in rezervlerinin ancak 10 milyar ile 15 milyar arasında olduğunu belirterek elde piyasaya sürecek dolar yok dedi.

ÇOK TEHLİKELİ YERLERE GELECEK

Önümüzdeki hafta yaşanması beklenen dolar kurundaki yükselişin çok tehlikeli yerlere gideceğini ifade eden Kubilay bu sefer öncekilerden çok farklı olacak dedi. Doların piyasalardaki tüm dengeleri altüst edeceğini belirten Kubilay kapıdaki krizin geçen seferkiler gibi sadece enflasyonu tetiklemeyeceğini finansal sistemi de çökerteceğini söyledi.

dolar-murat-kubilay.jpgMurat Kubilay

MERKEZ BANKASI TURİZM GELİRLERİNİ DE SATTI

Merkez Bankasının kasasında 10 milyar ile 15 milyar arasında polar rezervi kaldığını söyleyen Murat Kubilay TCMB'nin bu seneki turizm gelirlerinin de bir kısmını sattığını açıkladı. Merkezin elindeki turizm gelirleri kaynağında tükendiğinin altını çizen Murta Kubilay şu an bankanın elinde bulunan kısıtlı miktardaki doların bir felaket anında kullanılmak için bekletildiğini iddia etti. Eninde sonunda kaçınılmaz bir durum olan kur krizinin ötelenerek katlandığını söyleyen ekonomi çevreleri dalganın önünde set vardı şimdi o set de yıkılınca tüm piyasanın dalga altında kalarak boğulacağını belirtti.

Kur ataklarının devam ettiğini söyleyen Murat Kubilay enflasyonda yaz gelince yavaşlama olacak diye beklemenin akıllıca olmadığını enflasyonun yükselmeye devam edeceğini ifade etti.

dolar-001.jpg

SAVAŞ BİTSE BİLE RAHATLAMAYACAĞIZ

Küresel krizin ise savaş bitse bile devam edeceğini belirten Murat Kubilay Rusya'ya yaptırımların devam etmesi nedeniyle işlerin uluslararası piyasalarda da istenildiği gibi gitmediğini söyledi. Rusya'ya uygulanan doğalgaz ve petrol ambargosunun devam etmesi küresel çapta sürekli bir enflasyon yaşanmasına neden olacak diyen Kubilay bu durumdan Türkiye'nin katlanarak daha ağır yara aldığını belirtti.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN