Doların Artışındaki Büyük Risk! Her Yükseliş Sizin Cebinizden Çıkarken CDS'ler de yükseliyor İşte Çifte Kıskacın Detayları...

Doların Artışındaki Büyük Risk! Her Yükseliş Sizin Cebinizden Çıkarken CDS'ler de yükseliyor İşte Çifte Kıskacın Detayları...

Son 10 günde dolar yeniden yükselişe geçti. Bu yükseliş küçük bir kesimi mutlu ederken toplumun büyük kesimini oluşturan asgari ücretlilerin sırtındaki geçim yükünü daha da artıracak. Durumu yorumlayan analistler derin yoksulluğa işaret ederken hem risk priminin hem de döviz kurundaki yükselişin büyük risk taşıdığını belirtiyor.

Dolardaki her artış Kur Korumalı Mevduat üzerinden vatandaşın sırtındaki yükü daha da taşınmaz hale getiriyor. Dövizdeki artışla kur politikasının riski artarken kur korumalı mevduatın yükü de katlandı. Dün dolar 15.88’i görürken günü 15.79’dan kapattı. Bugünde doların ibresi yukarı yönde hareket ediyor.

DOLAR CDS'LER BİRLİKTE YÜKSELİYOR

Analistlere göre döviz piyasasında risk büyürken Türkiye’nin borçlanma maliyetlerini artıran risk primi CDS’ler ise sert yükselişle 718’i aştı. İşte döviz ve CDS'lerdeki yükseliş iç piyasalarda çiftte kıskaç etkisi oluşturuyor.

Yaklaşık on gün öncesine kadar 14.5-15.00 TL arasında yatay seyir izleyen dolarda küresel piyasaların da etkisi ile hareketlilik yaşanıyor. Türk Lirası dolar karşısında yüzde 7’nin üzerinde değer kaybetti. Reuters’ın haberine göre mevcut kur politikasını “kamu kontrollü” bir rejim olarak nitelendiren bankacılara göre hükümet 15.00 ve 15.50 seviyesini kabul etmiş durumda. Türkiye’nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı korumanın maliyetini gösteren risk primi CDS’ler ise dün 718 puanı aştı.

dolar-euro.jpg

YOKSULLAR BANKADA PARASI OLAN ZENGİNLERİ FİNANSE EDİYOR

Dolardaki her artış, kur korumalı mevduatlar (KKM) nedeniyle Hazine’ye olan yükü de artırıyor. Dolar, Bu hafta 16 liraya dayandı. 1 Nisan’da KKM’ye 1 milyon TL yatıran mevduat sahibi, vade sonunda dolar 16.00 lira olursa 89 bin 176 lira kur farkı alacak. Yani yaklaşık 45 günde parasına para katacak. İşte bankaya para yatıran zengine verilecek bu para yurttaşın vergileriyle oluşan bütçeden çıkacak. Yani kısaca bankada parası olmayan yoksul, bankada parası olan zengini finanse etmiş olacak.

KKM'NİN HAZİNEYE YÜKÜ 30 MİLYAR LİRAYI AŞTI

Hazine’den mart ve nisanda KKM’ler için toplam 16.2 milyar TL çıktı. Merkez Bankası’nın yaptığı ödemeler ve şirketlere KKM’ler kapsamında tanınan vergi muafiyeti ile birlikte bu mevduatların kamuya olan yükü şimdiden 30 milyar TL’ye yaklaşıyor.

Bu hesaplarda vadeler üç ay sonunda dolacak. Dolar arttıkça KKM’lerin kur getirisi de artıyor. Örneğin vade başında sisteme en yüksek oran olan yüzde 17 faizle 500 bin lira yatıran bir mevduat sahibi vade sonunda 21 bin 425 lira faiz getirisi elde edebiliyor. Buna karşın vade başı olan örneğin 1 Nisan’da dolar 14.69 liraydı. Yatan paranın dolar olarak karşılığı 34 bin 37 dolardı. Vade sonunda doların 16.00 lira olduğu varsayılsa mevduatın kur getirisi 44 bin 592 lira olacak. Bu durumda kur getirisi, faiz getirisinden daha fazla olduğu için mevduat sahibine de kur getirisi ödenecek.

dolar-risk.jpg

TÜRK LİRASI , DOLAR KARŞISINDA YÜZDE 7 DEĞER KAYBETTİ

Son iki haftada lira dolar karşısında yüzde 7 değer kaybetti. Dolar kuru iki haftada 1 liranın üzerinde yükseldi. Bu yıl yüzde 18.5 değer kaybeden Türk Lirası, Sri Lanka Rupisi ve Gana Cedisi ardından dünyanın en kötü performans gösteren üçüncü para birimi oldu.

MERKEZ BANKASI'NIN REZERVLERİNDE 6 MİLYAR DOLAR DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

TCMB'nin rezervleri piyasada yakından takip edilirken Reuters'ın hesaplamalarına başvurduğu 2 bankacı TCMB net rezervlerinde geçen hafta 3-4 milyar dolar arasında, toplam rezervlerinde ise 5-6 milyar dolar arasında düşüş bekliyorlar.

NEBATİ'YE GÖRE İSE DÜNYA BİZİ TAKDİR EDİYOR’

Dolar 16 lira sınırına dayanırken Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin genel kurulunda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Enflasyonun bu hale gelmesindeki en önemli etken beklentilerdir. Hedefimiz enflasyonun ana sebeplerinden olan beklentileri düzeltmektir. El ele vererek yüreğimizle halledeceğiz. Günlerdir ilgili sektörlerle toplantılar yapıyoruz. Ekonomimizin son iki yılda gösterdiği büyük başarı, tüm dünya tarafından takdir ediliyor. Küresel olumsuzluklara rağmen ülkemiz büyümeye devam ediyor” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN