Dünya dizelin fişini çekti Mercedes devam dedi

Dünya dizelin fişini çekti Mercedes devam dedi

Tüm dünyada dizel ile ilgili skandallar devam ederken, Mercedes-Benzhem yeni motorunu ortaya çıkardı hem de dizele yatırımla 2021 yılına kadar yola devam dedi. Aynı zamanda A Sersi’ni de yenileyerek satışa sunan üretici, bu modelde iki farklı üniteyi pazara sundu.

ALİ YILDIRIM/İSTANBUL

Daimler, dünyayı saran dizel skandalı ve elektrikli araç saldırısı konusunda ikili ilerleyen devlerden. Yani her iki teknolojiye de yatırım yapıyor. Her ne kadar Almanya’da savcıların sıkı kontrolündeve yasaklanan dizel araçlara sahip olsa da “ceza almadan” yoluna devamediyor. Mercedes Benz Türk Otomobil Satış Direktörü ve İMBT İcra Kurulu üyesi Şükrü Bekdikhan ile dizelin geleceğini ve elektrikli otomobillerin gelişimini anlattı. Bekdikhan, Mercedes olarak bir süredir kullandıkları ortak dizel motor yerine kendi geliştirdikleri yeni nesil 1.6 lt hacimli dizel motorun eylül sonunda makyajlı C Serisi ile devreye gireceğini belirterek, dizel motorların hemen yok olmayacağını belirterek, şunları söyledi: “Dizel motorlar yok olmayacak. Dizel-hibrit gibi yeni çözümler gelişecek. Örneğin Mercedes olarak yeni nesil Euro 6-D emisyon normlarını karşılayan dizel motorlar geliştirdik. 2021 yılına kadar olan AB emisyon değerlerini karşılayabiliyor. Sonrasında emisyon oranları daha da düşecektir. O zaman da elektrikli motorların daha çok görev üstleneceği hibrit motorlar ortaya çıkacak. Biz ağustos ayında ilk elektrikli aracımızı getireceğiz. Yıl sonunda ise Smart markamızın elektrikli modelleri gelecek. 2019 yılında ise tamamen yeni nesil elektrikli EQ araçlarımızortaya çıkacak. Daimler olarak dizel için 3 milyar euroya yakın yatırım gerçekleştirdik. Elektrikli araçlar için yatırım bütçemiz ise 10 milyar euro. Dizelin yasaklanması ve yasal tedbirler geleceği belirleyecektir. Dizel kötü bir yakıt değildir.” Almanya’da savcılık uyarısıyla mevcut C Klass ve Vito modellerinin dizel versiyonlarının satışlarıyla ilgili bilgi veren Bekdikhan “Almanya’da açıklandı zaten. Bu araçların satışı durduruldu. Yeni yazılım yüklemesi yapılacak ve ardından yine satılacak.” Yeni Mercedes-Benz A-Serisi Türkiye’de A 200 ve A 180 d olmak üzere benzinli ve dizel toplam iki motor seçeneğiyle satışa sunuldu. A 200’de yeni M 282 kodlu, silindir kapatma özelliğine sahip 1.332 litre hacimli turbo benzinli motor yer alıyor. 163 beygir güç ve 250 Nm tork üreten motor 7G-DCT çift kavramalı otomatik şanzımana sahip. 100 kilometrede 5.1 litrelik tüketim gerçekleştiren araç benzinli motoru standart olarak partikül filtresiyle donatılıyor. Dizel cephesinde ise yeni OM 608 kodlu motor var. 116 beygir güç ve 260 Nm tork üreten ünite 100 km’de 4.1 litre yakıt tüketiyor. Aynı zamanda araç, 7G-DCT çift kavramalı otomatik şanzımanla kombine edilmiş.

ÖTV DESTEĞİ İLE PAZAR BÜYÜK YATIRIM GELİR

Mercedes Benz Türk Otomobil Satış Direktörü Şükrü Bekdikhan, ÖTV indirimiyle ilgili şunları dile getirdi: “Erken seçim, kurlardaki oynaklık gibi son gelişmelerin etkisi bir kaç ay içerisinde etkilerini belli edecektir. Kur artışı gibi etkenler lüks otomobil satışlarını ve toplam pazarı çok daha fazla etkiliyor. Henüz bunun rakamsal boyutunu söyleyemem. Küçülme yönlü olacağını tahmin ediyoruz. Otomotivin ÖTV

indirimi gibi desteklere ihtiyacı olduğunu söyleyebilirim. Pazar ne kadar büyük olursa, o kadar yeni yatırım cazibesine sahip olur. Yeni A Serisi Mercedes değişiminin önemli bir hamlesi. Yılda 3 bin 500 adetlik A Serisi satış potansiyelimiz var. Ağustos ayı sonunda ise makyajlı C Serisi satışına başlıyoruz. C Serisi, Türkiye’de en çok satan lokomotif modelimiz. 10 bin adetlerde yıllık satış rakamı söz konusu. C200 adıyla 1.6 litre benzinli 4matic ile başlayacak yeni C Serisi satışlarımız, yeni 1.6 lt dizel motorla eylül ayında zenginleşecek.”

A SERİSİ YAPAY ZEKA İLE GELDİ

Mercedes-Benz, aynı zamanda Mercedes me connect teknolojisinde de yeni bir dönemin başlangıcı olan yenilikçi araç içi bilgi ve eğlence sistemi MBUX - Mercedes-Benz User Experience (Mercedes-Benz Kullanıcı Deneyimi) uygulamasını da ilk kez yeni A-Serisi ile sunuyor. Bünyesinde barındırdığı yapay zekâ teknolojisiyle öğrenme özelliğine sahip olan MBUX kişiselleştirilebiliyor ve kendini kullanıcı davranışlarına uyarlıyor. Sistem bu yönüyle sürücü, yolcular ve otomobil arasında benzersiz bir bağ kuruyor. Donanım seviyesine bağlı olarak sunulan dokunmatik, yüksek çözünürlüklü geniş ekran ve “Hey Mercedes” anahtar kelimesi ile aktif hale gelen, doğal konuşma dilini de anlama özelliğine sahip olan akıllı sesli komut sistemi ve ön cama yansıtılan sanal gösterge paneli diğer önemli özellikler olarak öne çıkıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN