Durmuş Yılmaz'dan Kavcıoğlu'nun '125 milyar dolar rezervimiz var' sözüne cevap

Durmuş Yılmaz'dan Kavcıoğlu'nun '125 milyar dolar rezervimiz var' sözüne cevap

Eski Merkez Bankası Başkanı olan İYİ Partili Durmuş Yılmaz, mevcut Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun, 'Rezervler 125 milyar dolara yaklaştı' açıklamasını yalanladı. Yılmaz, "Fakat bunun içinde, bir senti bile Türkiye Cumhuriyeti devletinin değil" diyerek et rezervlerin eksi 40 milyar dolar civarında olduğunu kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunmuş ve Merkez Bankası rezervlerinin 125 milyar dolara yaklaştığını söylemişti.

Katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulunan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da Kavcıoğlu'nun rezerv açıklamasını yalanladı. İYİ Partili Yılmaz, Kavcıoğlu'nun açıkladığı rakamın içinde bir sentin bile Türkiye Cumhuriyeti'ne ait olmadığını savunarak, şu andaki net rezervlerin eksi 40 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.

Yılmaz'ı açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

İŞSİZLİK VE HAYAT PAHALILIĞI

"Şu anda yüz yüze olduğumuz işsizlik, fakirlik, açlık, ödenemeyen faturalar, sefalet, bunların hepsi birer sonuç. Tek bir nedeni var bugün itibariyle bunun o da ulusal itibarımız olan, namusumuz olan Türk Lirası'nın itibarsızlaştırılması ve bu itibarsızlaştırmanın sonucu da karşı karşıya olduğumuz kontrol edilemeyen enflasyon. Diğerleri buradan çıkan, hepsi birer sonuç. Ve bu kontrol edilemeyen, kontrol altına alınamayan, itibarı yükseltilemeyen Türk Lirası'nın nedeni de işte bu kurumsal kimlik erozyonu. Eğer enflasyonla mücadelede samimi olsak ve bugüne kadar, 2001 krizinden bu tarafa kadar ödediğimiz bu maliyetleri de dikkate alarak tekrar bir daha ödememek üzere geniş, dört şeritli yolda yürümeye devam etsek, yan yollara sapmasak, çıkmaz sokaklara girmesek bu işlerin üstesinden daha düşük maliyetle kesinlikle geleceğiz. Maliyeti son derece yüksek ama akılla izah edilemeyecek bir durum, çok acı, çok kötü."

MERKEZ'DEKİ GÖREVDEN ALMALAR

Yılmaz, Merkez Bankası başkanlarının görevden alınmalarına ilişkin ise "Hangi alınan ekonomik politika burada sonuç verebilir? Çünkü alınan politikalar akşamdan sabaha etki göstermiyor. Bunların bir zamanla belli noktalarda, belli değişkenleri etkileyerek sonuca gitmesi lazım. Ama biz bu sabrı bir türlü gösteremiyoruz" değerlendirmesini yaptı.

'SİYASİ MÜDAHELE MERKEZ BANKASI TAMAMEN ELE GEÇİRİLMİŞ VAZİYETTE'

Yılmaz, şöyle devam etti:

"Hükümet, Türk Lirası'nın itibarını korumakta başarısız oldu. Bu başarısızlığın faturasını yıkacak bir, taşıyacak faturayı kesecek bir yer arıyor ve onun içinde başta Merkez Bankası başkanları olmak üzere faturayı kesti. Baktı ki o başkan olmuyor. Yeni gelen başkanla yola devam etmek istedi, yine aynı durum var. Dolayısıyla her defasında da bu başarısızlığın sorumluluğunu üstlenip doğru politikaları uygulamasına izin vermediği için ve bu sorumluluğu kendisi almadığı için de sürekli bir sorumlu arıyor. Bunun anlamı şu; ‘Merkez Bankası’nı ben yöneteceğim, dolayısıyla ben karar vereceğim dolayısıyla benim atadığım kişiler de benim verdiğim kararı uygulamaya geçirmek’, mesele bundan ibaret. Yani siyasi müdahale, artık Merkez Bankası tamamen ele geçirilmiş vaziyette."

'NET REZERV EKSİ 40 MİLYAR DOLAR CİVARINDA'

Merkez Bankası rezervleri hakkında da konuşan Yılmaz, "Merkez bankasının şu andaki brüt rezervi, Sayın Başkan’ın söylediği rakam, 123 milyar dolar. Fakat bunun içinde, bir sent Türkiye Cumhuriyeti devletinin Merkez Bankası’nın kazanılmış parası yok. Merkez Bankası’nın net rezervi, eksi 37 (milyar dolar) geçen hafta itibariyle. Her gün sürekli değişiyor bu ama eksi 40 milyar dolar civarında an itibariyle dolanıp duruyor" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (22)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
22 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN