Düşük yakıt tüketimini sağlamak için ne yapmalı?

Düşük yakıt tüketimini sağlamak için ne yapmalı?

Düşük yakıt tüketimi, her araç sürücüsünün hayalidir. Araç kullanmayı ekonomik bir deneyim haline getirmek ise düşünüldüğü kadar zor değil. Dikkat edilecek küçük noktalar sayesinde, araçlarınızda daha az yakıt kullanabilir ve tasarruf yapabilirsiniz. Üstelik daha az yakıt tüketimi sayesinde çevre kirliliğinin de azalmasına yardımcı olursunuz. Hem ekonomik hem de ekolojik avantaj sağlayacak önerilerimiz sizlerle:

ARAÇ KULLANIRKEN YAKIT TASARRUFU MÜMKÜN

Daha düşük hızda araç kullanarak daha az yakıt tüketmenizin mümkün olduğunu biliyor muydunuz? Ancak çok düşük hızla yol almanız da ekstra maliyet anlamına gelir. Ortalama 80 km hızla ilerleyerek daha az yakıt harcayabilirsiniz. Önemli olan hızınızı olabildiğince sabit tutmaktır. Aracınızda ne kadar ağırlık varsa, otomobil o kadar fazla yakıt harcar. Bu nedenle aracınızı olabildiğince gereksiz ağırlıklardan arındırmalısınız. Ortalama 50 kilogramlık fazladan yük, %2 kadar yakıt israfının sebebidir. 

DOĞRU SEÇİMLER EKONOMİYE KATKI SAĞLAR

Kaliteli yakıt ve yağ seçimi aracınızın performansını korur. Ucuz ve kalitesiz yakıtlar ise uzun vadede daha yüksek maliyetlere yol açar. Yakıtta ekonomi yapmak istiyorsanız, kaliteli yakıt kullanmaktan vazgeçmemelisiniz. Araç alırken hangi yakıt sistemi ile çalıştığına, kilometrede ne kadar yakıt tükettiğine bakmalısınız. Araçta doğru seçim yaparak en verimli, yüksek performanslı ve ekonomik sürüş deneyimini yaşayabilirsiniz.  

ARAÇ BAKIMI ÖNEMLİ

Aracınızın yağ ve hava filtrelerinin sürekli temiz olduğundan emin olmalısınız. Kirli filtreler aşınmayı artıracağı için verimliliği azaltır, buji tüketimini artırır ve daha fazla yakıt harcanır. Bakımlı ve temiz bir motor, ortalama %4 yakıt tasarrufu sağlar. Benzer şekilde lastiklerinizin basınç seviyesini ve havasını da sık sık kontrol etmelisiniz. Hava basıncı az olduğunda, lastikler havasını kaybettiğinde %5 yakıt sarfiyatı gerçekleşir. Yakıttan tasarruf etmek için araç bakımına önem vermelisiniz. 

DÜŞÜK YAKIT İÇİN PÜF NOKTALAR

? Aracınızın fabrika çıkışı itibariyle tasarrufa yönelik önlemleri olmasına dikkat etmelisiniz. Başka bir deyişle henüz satın alma aşamasında az yakan araçlar tercih edebilirsiniz.

? Araçta klima çalıştırmak yakıtın hızlı tükenmesine yardım eder. Klima açık olduğunda yakıt %3 daha hızlı biter. Mümkün olduğunca klimayı az kullanmalısınız. 

? Aracı rölantide çalıştırmamalısınız. Motor çalışır halde durmamalı, gerektiğinde aracı tamamen durdurarak yakıttan tasarruf edebilirsiniz. 

? Otomobili fazla zorlamadan hızlandırmak, ani frenden kaçınmak, mevcut hızı uzun süre korumak yakıt dostu hareketlerdir. 

? Sadece düz yollarda hız sabitleme sistemini kullanmalısınız. Böylelikle daha az yakıt harcayabilirsiniz. 

? Sürekli şerit değiştirmek aracın daha fazla enerji yani yakıt harcamasına yol açar. Şerit takibi ile daha ekonomik yolculuklar yapabilirsiniz. 

? Aracın motor devrini 2000 ile 3000 arasında tutmaya özen göstermelisiniz. 

? Rüzgara karşı direnç aracın yakıt tüketimini artırır. Camları olabildiğince kapalı tutmalısınız. 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN