Ekonomi küçülürken işsizlik aynı kaldı

Ekonomi küçülürken işsizlik aynı kaldı

Sanayi üretiminin Şubat 2019’da yüzde 5 küçüldüğü bir dönemde işsizlik oranı, bir önceki aya göre değişmedi. Türkiye’de işsizlik oranı, şubatta geçen yılın aynı ayına göre ise 4.1 puan artarak yüzde 14.7’ye çıktı. Bu dönemde işsiz sayısı 1 milyon 376 bin kişilik artışla 4 milyon 730 bin kişi olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’nin şubat ayı işsizlik grafiği belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre değerlendirilen işsizlik oranı yükselişini sürdürdü. Şubat ayında daralan ekonomiye rağmen, işsizlik oranı aynı kaldı. Şubat ayında sanayi üretimi yüzde 5 gerilemişti. İşsizlik oranı Şubat 2019 döneminde 4.1 puan daha artarak yüzde 14.7’ye ulaştı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, şubatta geçen yılın aynı ayına göre 1 milyon 376 bin kişi yükselerek 4 milyon 730 bin kişiye çıktı. İşsizlik oranı şubatta bir önceki aya göre değişmedi. Tarım dışı işsizlik oranı ise 4.4 puanlık artışla yüzde 16.9 olarak tahmin edildi. Söz konusu ayda 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 7.1 puan yükselerek yüzde 26.1 oldu. İşsizlik oranı, 15-64 yaş grubunda ise 4.1 puan artışla yüzde 15 olarak gerçekleşti. Buna göre, istihdam edilenlerin sayısı, şubatta geçen yılın aynı dönemine kıyasla 811 bin kişi gerileyerek 27 milyon 355 bin kişi, istihdam oranı ise 1.8 puanlık azalışla yüzde 44.8 olarak kayıtlara geçti. Söz konusu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 296 bin, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 514 bin kişi azaldı. İstihdam edilenlerin yüzde 17.1’i tarım, yüzde 19.7’si sanayi, yüzde 5.4’ü inşaat, yüzde 57.7’si ise hizmetler sektöründe yer aldı. Şubatta geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0.6 puan, sanayi sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0.3 puan, inşaatın payı 1.6 puan azalırken, hizmet sektörünün payı 2.4 puan arttı.       

İş gücü, şubatta 2018’in aynı dönemine göre 564 bin kişi artarak 32 milyon 84 bin kişi, iş gücüne katılma oranı ise 0.3 puan artarak yüzde 52.5 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre, erkeklerde iş gücüne katılma oranı 0.1 puanlık azalışla yüzde 71.4, kadınlarda ise 0.7 puanlık artışla yüzde 34’ü buldu. Şubatta herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı da geçen yılın aynı dönemine göre, 1.3 puan artarak yüzde 33.5 oldu. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı ise geçen yılın aynı dönemine göre 1.1 puan artış göstererek yüzde 22.8 olarak hesaplandı.       

Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam bir önceki döneme göre 68 bin kişi artarak 28 milyon 85 bin kişi olarak tahmin edildi. İstihdam oranı 0.1 puan yükselerek yüzde 46 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsiz sayısı bir önceki döneme göre 113 bin kişi artarak 4 milyon 417 bin kişi olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı 0.3 puan artışla yüzde 13.6 olarak kayıtlara geçti. Mevsim etkilerinden arındırılmış iş gücüne katılma oranı ise bir önceki döneme göre, 0.2 puan artarak 53.2 olarak hesaplandı. Ekonomik faaliyete göre istihdam edilenlerin sayısı, tarım sektöründe 23 bin kişi, sanayi sektöründe 4 bin, inşaat sektöründe 14 bin azalırken, hizmet sektöründe 108 bin kişi arttı.       

SANAYİNİN İSTİHDAM KAYBI YAVAŞLADI

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam), işsizliğin işgücündeki yüksek artışa bağlı olarak Şubat döneminde işsizliğin yükseldiğine dikkat çekerek, Mart dönemine ilişkin öngörüsünü “Mart döneminde işsizliğin sabit kalmasını bekliyoruz” diye açıkladı. Betam notunda şöyle denildi: “Betam tahmin modeli Mart döneminde mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının yüzde 15.8 seviyesinde sabit kalacağını öngörüyor. İnşatta istihdam 14 bin azalırken, tarım ve sanayi sektörlerindeki istihdam kayıpları sırasıyla 23 bin ve 4 bin oldu. Hizmetlerde ise istihdam 108 bin kişi artmıştır. Sanayide son üç dönemdir (Kasım 2018’den Ocak 2019’a) devam eden güçlü istihdam kayıpları Şubat’ta yavaşladı. İnşaattaki istihdam kayıpları son bir yıldır (Şubat 2018'den beri) aralıksız devam ediyor. Toplam istihdam kaybı 551 bine ulaştı.”

‘BU BİR REKOR 8 MİLYONA YAKLAŞTI’

CHP’li Faik Öztrak “Son bir yılda işsizlerimizin sayısı 1 milyon 376 bin kişi artarak 4 milyon 730 bine ulaştı. İşsizlikteki artış bir rekor. Son bir yılda işi olduğu halde işini kaybedenlerin sayısı ise 811 bin kişi” dedi. İş bulma ümidi olmayanlar, iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar ve mevsimlik çalışanlar göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’de 7 milyon 247 bin işsiz bulunduğunu savunan CHP’li Aykut Erdoğdu, zamana bağlı eksik istihdam dahil edilerek geniş tanımlı işsizliğe bakıldığında ise bu rakamın 7 milyon 669 bin olduğunun görüldüğünü belirtti. İşsizliğin artmasının ekonomideki daralmanın doğal sonucu olduğuna işaret eden Erdoğdu, şunları kaydetti: “Hemen her evde bir işsizin olduğu dönemdeyiz. Bu da haneler için net bir yoksullaşma anlamına geliyor. İş bulamadığı için intihar eden babalar, gençler var. ‘Ekonomi rayına girdi.’ diye televizyonlardan açıklama yapanlar bu tabloyu gördüklerinde utanmıyorlar mı?”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN