Ekonomistlerden asgari ücret yorumu: Enflasyonun yükünü asgari ücretliye yüklediniz

Ekonomistlerden asgari ücret yorumu: Enflasyonun yükünü asgari ücretliye yüklediniz

Türk-İş'in açıkladığı açlık sınırının altında kalan asgari ücreti ekonomistler değerlendirdi. Ekonomist Uğur Gürses kararı "Yoksulsun sen yoksul kal" şeklinde değerlendirirken, ekonomist İris Cibre, "Enflasyonun yükünü 10 milyon asgari ücretliye yüklediniz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret rakamlarını açıkladı. Yeni asgari ücret brüt 6 bin 471 TL, net 5 bin 500 TL oldu. Asgari ücret zam oranı yaklaşık yüzde 30 seviyesinde gerçekleşti. Böylece 4 bin 253 liralık asgari ücrete bin 247 lira ara zam yapıldı. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise 7 bin 603 lira oldu.

Türk–İş’in basın mensupları ile paylaştığı tabloya göre asgari ücrete gelen net artış yüzde 29,32 oldu. Günlük net yevmiye ise 183 lira oldu. Net saatlik ücret de 24,45 liraya çıktı.

Türk-İş verilerine göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı haziranda 6 bin 391 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 20 bin 818 TL’ye yükselmişti.

Bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" ise aylık 8 bin 313 liraya yükseldi.

Açıklanan yeni asgari ücret, açlık sınırının altında kalmış oldu.

EKONOMİSTLER DEĞERLENDİRDİ

Asgari ücret artışının ekonomistler değerlendirdi. Ekonomist Uğur Gürses, açıklanan asgari ücreti oranının Twitter hesabından yaptığı paylaşımla eleştirdi. Gürses, kararı "Yoksulsun sen yoksul kal.' 5 aylık TÜİK enflasyonu yüzde 35, İTO İstanbul geçinme endeksi 6 aylık artış yüzde 54, asgari ücret artışı yüzde 29" diye paylaştı.

Ekonomist Yalçın Karatepe'de enflasyon oranına dikkat çekerek, "Düzeltme: %25 olarak yazdığım Erdoğan’ın telaffuz ettiği orandı. Meğer %30’a yakın artış olmuş. Ancak bu durum aşağıdaki mesajda ifade ettiğim gerçeği değiştirmiyor: resmî enflasyonun bile 10 puan altında" dedi.

Ekonomist Uğuz Demir ise asgari ücret oranını "%29,3'müş artış oranı. Kabinede %25 olsun şeklinde tartışılmış.. Peki bu asgari ücret artışı sonucunda ne oldu diyen için benim yorumum: 'Zamdan önce 10 milyon civarında olduğu tahmin edilen asgari ücretli sayısı sanırım artık 12 milyona doğru vardı!' Umalım ki daha da artmasın!" ifadelerini kullandı.

Gelecek Partisi Sözcüsü ve ekonomist Serkan Özcan'da "İlk 6 ayda gıda enflasyonu yaklaşık %50 olarak gerçekleşecek! Haziran enflasyonu ile birlikte açlık sınırı muhtemelen 6600 TL üzerine çıkacak! Layık görülen rakam %30 artışla 5500 TL! Neyi tercih ettikleri artık o kadar açık ki söz söylemeye gerek yok!" dedi.

Ekonomist İris Cibre ise "Asgari ücret 29.3% enflasyon farkı ile 5500 TL'ye yükseltildi. 5 aylık enflasyon 35.6%. Açlık sınırı 6319 TL. Yoksulluk sınırı 20.818 TL. Enflasyonun yükünü 10 milyon asgari ücretliye yüklediniz. Enflasyon farkı alamayan beyaz yakalıyı da asgari ücretli yaptınız. Yazıklar olsun" ifadelerini kullandı.

Ekonomist Doç. Dr. Aysel Gündoğdu da asgari ücretin açıklanmasının arından "Şimdi yeni zam yağmuruna tutulacağız" paylaşımı yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN