Elektriğe sessiz sedasız zam

Elektriğe sessiz sedasız zam

Elektrik maliyetlerinde artışlar kademeli olarak tüketicilere yansımaya başladı. EPDK elektrik tedarikçisini değiştirmemiş yüksek tüketimli tüketicilere uygulanan ve son kaynak tedarik tarifesi adı verilen tarifeyle elektriğe yüzde 10 zam yaptı. Zam konut elektiğini etkilemeyecek olsa da üretici ve iş yerlerine yansıdığı için girdi maliyetlerini arttıracak.

EKONOMİ SERVİSİ

Elektrik maliyetlerindeki artışları kademeli olarak tüketicilere yansıtmaya başlayan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), geçtiğimiz cuma günü Resmi Gazete’de yayımlanan kararla yüksek tüketimli elektrik tarifelerinde yüzde 10 zam yaptı.

EPDK’nın son aldığı kararla birlikte bu kapsam aylık 300 bin TL fatura tutarına düşürüldü. 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak bu karar, daha fazla üreticinin ve iş yerinin çok daha yüksek fiyattan elektrik kullanmasına neden olacak. Bu uygulama ile birlikte elektrik maliyetlerindeki artışlar üreticilere ve iş yerlerine yüklenecek ve düşük tüketimli tüketicilere uygulanacak elektrik fiyatları daha kontrol edilebilir seviyede olacak. Fakat bu uygulama üretici girdi maliyetlerini ciddi şekilde artıracağından tüketici ürünlerinin fiyatları bundan etkilenecek ve gerçek etki yine vatandaşı etkileyecek.

Encazip.com verilerine göre Ocak ayında elektrik piyasasında 0,406 TL olan net elektrik tedarik maliyeti Ekim ayının ilk 26 günü ortalamasında 0,742 TL’ye ulaşarak yüzde 83 artmış oldu. Elektrik piyasasındaki fiyat artışlarını değerlendiren encazip.com kurucusu Çağada Kırım, “Elektrik maliyetleri tüm dünyada rekor üstüne rekor kırıyor. Ülkemiz piyasasında özellikle doğal gaz tarifelerinin belirleniş şekli nedeniyle global enerji krizi daha sınırlı hissediliyor. Ancak diğer taraftan yaklaşık yüzde 70 oranında dövize bağlı olan piyasamızda yüksek kurun etkisi oldukça sert oluyor” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN