Elektrikli araçlar o kadar da masum değil

Elektrikli araçlar o kadar da masum değil

Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre elektrikli otomobillerin normal araçlara göre çevre dostu olduğu iddiası tam olarak gerçekleri yansıtmıyor.

KARAR/ALMANYA

Avrupa Birliği iklimin korunması için önümüzdeki yıllarda otomobil üreticilerine daha ağır yükümlülükler getirecek. Bu yükümlülüklerden birisi de otomobillerde çevreye salınan karbondioksit miktarlarının belli bir değeri aşmaması. Otomobil üreticilerinin hızla elektrikli otomobil üretimine geçmelerinde bu yaptırımın da rolü var. Elektrikli otomobillerin karbondioksit emisyonu sorununu ortadan kaldırıldığından hareket ediliyor. Ancak Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (Ifo) tarafından yapılan bir araştırma bu ön kabulün tartışmalı olduğunu sonucuna vardı.

AKÜ ÜRETİMİ ESAS SORUN

Fizik Profesörü Christoph Buchal önderliğinde yapılan araştırmada, elektrikli araçların sadece sürüş sırasında atmosfere bıraktığı emisyon değil, araçların tüm yaşam süresince ortaya çıkan emisyon değerleri araştırıldı. Özellikle elektrikli otomobillerin akü üretiminin çevreye yüksek zararlar verdiği belirlendi. Tesla 3 modelleri üzerinde yapılan araştırmada bu araçların akülerinin 11 ve 15 ton arasında CO2 emisyonuna neden olduğu tespit edildi.

STANDARTLARIN ÇOK ÜSTÜNDE

Elektrikli araçların sürüşü esnasında CO2 emisyonuna sebebiyet vermeseler de üretim esnasında elde edilen bu yüksek değerler, söz konusu araçların çevre dostu olduğu ön kabulünü tartışmalı hale getiriyor. Tesla modeli bir aracın ortalama 10 yıl boyunca kullanılabildiği ve yıllık 15 bin kilometre yol katettiğinden hareket edilirse, kilometre başına ortalama 73 ve 98 gram arasında CO2 düşüyor. Ancak AB 2030 tarihinden itibaren kilometre başına en yüksek 59 gram CO2 değerini standart olarak koyacak.

KLASİK ARAÇLAR DA STANDARDI YAKALAYAMIYOR

Ifo araştırmasına göre elektrikli otomobiller sadece aküleri nedeniyle bu emisyon sınırlarını aşıyor. Öte yandan klasik yanma motorlu araçlar da AB standartlarını yakalayamıyor. Klasik araçların bu standardı yakalayabilmesi için 100 kilometrede en fazla 2,6 litre yakıt kullanır hale gelmesi gerekiyor.

KÖMÜR ELEKTRİĞİ DE ENGEL

İfo araştırmasında ortaya çıkan bir başka sorun da elektrikli araçlarda kullanılan elektriğin üretim şekli. Tesla 3 modellerinin kömürden üretilen elektrik kullanması durumunda bu kilometre başına 156 ve 181 gram CO2 emisyonu anlamına geliyor. Almanya’da önümüzdeki bir kaç yıl içinde kömürden artık elektrik üretilmeyecek.

Öte yandan akü üretiminde de kullanılacak yeni yöntemlerin emisyon oranlarını düşürmesi bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN