Elinde Altın Olanlar Dikkat! Piyasalarda Fed Rüzgarı Başladı: Bu Kararla Altın Fiyatları Yeniden Yön Bulacak

Elinde Altın Olanlar Dikkat! Piyasalarda Fed Rüzgarı Başladı: Bu Kararla Altın Fiyatları Yeniden Yön Bulacak

Altın fiyatlarında Fed rüzgarı başladı. Ağustos ayı ile birlikte yükselişe geçen altın fiyatlarında düşüş başladı. Fed'in agresif para politikası ve süper güç Çin'den gelen olumsuz ekonomik veriler fiyatları aşağı çekti. Öte yandan dolar kurundaki yükseliş sürüyor. Peki Fed tutanakları altın fiyatlarını nasıl etkileyecek? Altın fiyatları düşecek mi, yükselecek mi? Piyasalarda son durum ne? İşte uzaman isimden kritik veri öncesi çok önemli uyarılar...

Altın fiyatları bu akşam yeniden yön bulacak. Ağustos ayıyla birlikte yükselişe geçen değerli metaller Fed'den gelecek olan kritik karar öncesi düşüşe geçti. Yatırımcılar 'Eylül ayı Fed faiz kararı ne olacak?' sorusunu araştırmaya başladı. Açıklanacak tutanaklarla beraber Eylül toplantısında ne kadar faiz artırımı olacağı yönünde sinyaller aranacak. Peki Fed tutanakları altın fiyatlarını nasıl etkiler? Gram ve çeyrek altında son durum ne? İşte piyasalardaki son dakika gelişmeleri...

ALTINA ÇİN DARBESİ

Temmuz ayında 1.680 dolar bandında işlem gören ons altın, Ağutos ayıyla birlikte yükselişe geçmiş ve 1.800 dolar bandını aşmıştı. Çin'den gelen makro ekonomik verilerinin beklentilerin altında gelmesiyle ons altın1.770-1.780 seviyesine kadar düştü.

a1-18.jpg

Dolar/TL ise ons altın ile yön arayışına girdi. Kritik veri öncesi ons tarafında 1.760 dolar seviyesi, gram altın tarafında ise 1.025 TL düzeyinin kritik olduğu ifade ediliyor.

RESESYON ENDİŞELERİ DÜŞÜŞÜ SINIRLADI

4 haftadır yükselişte olan altın fiyatları Fed'in sıkılaştırılmış para politikası ve Çin'den gelen ekonomik verilerle düşüşe geçti. Bunun yanında küresel resesyon endişeleri güvenli liman etiketine sahip altın fiyatları için düşüşü sınırladı.

ALTIN FİYATLARINI NELER TETİKLİYOR?

Uzun zamandır yükselişte olan ons altın yaşanan gelişmelerle geriledi. Fed'in borçlanma maliyetlerini artırmada daha az agresif olma ihtimalinin artmasıyla ons altın düşüşe geçti. Fed tutanaklarında faiz artırımı ve gelecek dönemin para politikasına ilişkin mesajlar aranacak.

a2-19.jpg

ÇİN MERKEZ BANKASI'NDAN SÜRPRZİ HAMLE

Bir diğer sıcak gelişme ise Çin merkez bankası, Covid-19 karantinaları ve derinleşen emlak krizinin baskı altına aldığı ekonomiye desteği artırmak için faiz oranını sürpriz bir şekilde düşürmesi oldu.

FED FAİZ KARARI NE OLUR? GÖZLER KRİTİK KARARDA

Küresel piyasaların gözü Fed tutanaklarında. Açıklanan tutanaklarla tutanaklarında Eylül ayındaki toplantıda faizlerin ne kadar artırılacağı yönünde sinyal niteliğinde mesaj aranacakken, uzmanlar enflasyon verilerinin 75 baz puandan daha düşük bir faiz artırımına işaret ettiğini bildirdi. Ancak Eylül başında istihdam verisinin güçlü gelmesinin 75 baz puanlık artışı tetikleyebileceğini ifade ediliyor.

a9-3.jpg

FED TUTANAKLARI ALTIN FİYATLARINI NASIL ETKİLER?

Açıklanan karar ile birlikte piyasalar yeniden şekillenecek. Eğer beklentilerin altına faiz artırımı yapılabileceği ihtimalinin güçlenirse altın fiyatları için destekleyici olabilir. Böylece altın fiyatları tekrardan yükselişe geçebilir.

UZMAN İSİM UYARDI: GRAM ALTINDA BU SEVİYEYE DİKKAT!

GCM Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Kudret Ayyıldır A Para'da altın fiyatları üzerine değerlendirmelerde bulundu. Dolar/TL'deki stabil seyri nedeniyle ons altında baskı oluştuğu durumda gram altında aşağı yönlü hareketlerin olabileceğini ifade eden uzman isim, "Gram altın kısa vadede baskı yiyebilir. 1.025 TL seviyesi burada önemli" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN