Sıfır Araba Almak Hayal Olabilir! En Ucuz Araba 1 Milyon Olacak Dedi Bombayı Patlattı

Sıfır Araba Almak Hayal Olabilir! En Ucuz Araba 1 Milyon Olacak Dedi Bombayı Patlattı

Otomotiv yazarı Emre Özpeynirci sosyal medya hesabından otomobil fiyatlarının artmaya devam edeceği uyarısı yaptı. Araba sahibi olmak isteyenlerin ellerini hızlı tutması gerektiğini belirten Özpeynirci piyasadaki en ucuz otomobil fiyatının önümüzdeki aylarda öyle bir seviyeye geleceğini açıkladı ki, en ucuz otomobil bile artık lüks sınıfına girecek.

Dünyada yaşanan ekonomik kriz Türkiye'de katlanarak yaşanıyor. Krizin ilk vurduğu sektörlerden birisi de otomobil piyasası oldu. Araba fiyatlarında ciddi yükselişler yaşanıyor. Türk lirasının döviz karşısında sürekli değer kaybetmesi nedeniyle pahalılaşan arabalar, KDV, ÖTV ve MTV ile birlikte daha da zamlandı.

Sıfır araçların fiyatları çok hızlı artarken vatandaş ikinci el otomobillere yöneliyor. İkinci el piyasasında da durum iç açıcı değil. Vatandaşlar artan fiyatlar nedeniyle yaşı 20'nin üzerinde ve kilometresi yüksek olan araçları sık tercih etmeye başladı.

'EN UCUZ OTOMOBİL 1 MİLYON LİRA OLACAK'

Artan otomobil fiyatları karşısında, arabaların ihtiyaç olmaktan çıkacağını ifade eden Emre Özpeynirci "Otomobil babadan oğula geçecek bir statü simgesi haline geldi" dedi.

Özpeynirci bugün yaptığı sosyal medya paylaşımında "Çok değil 1 yıl önce en ucuz otomobil fiyatı 400 bin TL olacak dediğimde ‘yok artık’ diyenler olmuştu, şimdi eli yükseltiyorum; 1 yıl sonra şartlar (enflasyon, kur, vergi, maliyet) aynen devam ederse, alınabilecek en ucuz otomobil fiyatı ne yazık ki 1 milyon TL’ye yaklaşacak" dedi.

emre-ozpeynirci.jpg

'OTOMOBİL ARTIK BİR STATÜ SİMGESİ HALİNE GELDİ'

Özpeynirci de bu konuyla ilgili olarak, "Otomobil monarjişi!! Kabul edin veya etmeyin Türkiye'de artık 'otomobil' babadan oğula geçecek bir statü simgesi haline geldi" ifadelerini kullandı.

emre-ozpeynirci-otomobil.jpg

'YERLİ OTPOMOBİLLERİN ÜRETİM MALİYETLERİ YÜZDE 15 ARTTI'

Emre Özpeynirci'ye konuşan Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, yerli araçların üretim maliyetlerindeki artışa dikkat çekti.

Tofaş'ın da üst yöneticisi de olan Cengiz Eroldu, "Kendi şirketimden örnek vermem gerekirse, bunun 5 puanı kur artışı. Üzerine yüzde 10'luk ham madde malzeme artışını ekliyoruz. Tabii ki enflasyon etkisi de var. Bunlar araçların vergisiz fiyatlarındaki artışlar. Bir de üstüne ÖTV kalemlerindeki artışları eklemek lazım. O zaman katlanıyor. Buna rağmen herkes; 'Kurlar yüzde 5 artarken niye fiyatlar daha fazla arttı' diye soruyor. Otomotiv sanayi hiçbir zaman fırsatçılık yapan bir sanayi olmadı, olamaz da. Zaten sonuçta rakamlarımız ortada." şeklinde konuştu.

tofas-cengiz-eroldu.jpgCengiz Eroldu

Doğalgaz ve elektrikte euro cinsinden bile büyük artışlar olduğuna dikkat çeken OSD Başkanı, ham madde tarafında da otomobillerde kullanılan galvaniz kaplamalı saclar, kauçuk, polipropilen, bakır ve alüminyum gibi malzemelerde yıllık periyotta yüzde 100'lerin üzerinde ciddi artışlar olduğunu söyledi.

Eroldu, lojistik tarafında da yüzde 100'den 600'lere varan maliyet artışları olduğunu dile getirdi.

OSD verilerine göre, ilk dört ayda toplam üretim yüzde 9, otomobil üretimi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 oranında azaldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN