Esnafa destek için yeni model devreye giriyor: Maliyetler düşecek

Esnafa destek için yeni model devreye giriyor: Maliyetler düşecek

Ticaret Bakanı Pekcan "Zincir mağazalarla rekabet etmekte zorlanan perakendeci esnafın maliyetlerini düşürecek Tedarik ve Dağıtım Kooperatifi modelini oluşturduk" açıklamasında bulundu.

Ekonomik darboğazın en büyük kurbanlarından esnafa iyi haber Ticaret Bakanı Pekcan'dan geldi.  Bakan Pekcan, "Zincir mağazalarla rekabet etmekte zorlanan perakendeci esnafın maliyetlerini düşürecek Tedarik ve Dağıtım Kooperatifi modelini oluşturduk" açıklamasında bulundu.

Türkiye Kooperatifler Fuarı'nın açılışı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile 171 kooperatifin temsilci ve üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. 

"TÜRKİYE KOOPERATİFLER FUARI PROGRAMI HAZIRLADIK"

 

Pekcan, kooperatiflerin ekonomik yönü kadar sosyal yönü de güçlü işletmeler olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın hassasiyetle vurguladığı 'insanı merkeze alan büyüme' modeline de en elverişli sistem kooperatif modelidir. Kooperatifler aynı zamanda istihdam ve istikrarın da teminatıdır. Üreticinin tüketiciye aracısız ulaşabildiği kooperatifler maliyetlerin azaltılması açısından da büyük önem taşımaktadır. Ülkemiz, kooperatifçiliğin özünü oluşturan dayanışma ruhuna, kültürel birikime ve tecrübeye fazlasıyla sahiptir. Kooperatifçilik kültürümüzde var olan imecenin ve ahiliğin günümüzde tüzel kişilik kazanmış halidir. Bakanlık olarak hedefimiz, sadece kooperatif sayımızı artırmak değil, bu birikim üzerine kurumsal yapısı güçlü, çağın ekonomik koşullarıyla uyumlu, dünya standartlarında kooperatifler kurmaktır. Türkiye Kooperatifler Fuarı programını da bu doğrultuda hazırladık."

"TÜRKİYE KOOPERATİFÇİLİK EYLEM PLANI HAZIR"

Bakan Pekcan, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kooperatiflerin rolü ve öneminin her geçen gün arttığını belirterek, sağlam bir altyapıya ve tecrübeye sahip ülke kooperatifçiliğini, çağın imkanlarıyla daha ileri noktalara taşımak için Bakanlık olarak önemli çalışmalar yaptıklarını ifade etti. 

Bakanlık olarak, ilk kez yürütülen bir çalışmayla kooperatifçilikle ilgili birçok sorunun çözümüne katkıda bulunacak ve kooperatifçiliğin ivme kazanmasına yardımcı olacak Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı'nı hazırladıklarını dile getiren Pekcan, tarım satış kooperatif ve birliklerinin profesyonel yönetime ve etkili denetime geçmeleri yönünde yasal değişiklikler yaptıklarını söyledi. 

Pekcan, esnaf ve sanatkarın kara gün dostu olan kredi ve kefalet kooperatiflerinin ülke ekonomisinde önemli bir unsur haline geldiğini vurgulayarak, "Şu ana kadar 564 bin 309 esnafımıza 40 milyar lira kredi kullandırmış bulunuyoruz. Bunun sadece 21 milyar lirasını bu sene 10 ay içinde verdik." dedi. 

KOOPERATİF BİLGİ SİSTEMİ OLUŞTURULUYOR

Kooperatiflerin işlemlerini kolaylaştırmak ve ülke ekonomisindeki sektör büyüklüğünü ölçebilmek için Kooperatif Bilgi Sistemi'ni oluşturduklarını anlatan Pekcan, sistemi günün koşullarıyla güncelleyerek aktif hale getireceklerini, bütün kooperatiflerle ilgili üretim bilgilerine bu sistem üzerinden ulaşılabilir olunacağını bildirdi.

Pekcan, Kooperatifçilik Sektör Analizi çalışmalarının da sürdüğüne dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Zincir mağazalarla rekabet etmekte zorlanan perakendeci esnafımızın maliyetlerini düşürecek bir sistem üzerinde çalıştık ve Tedarik ve Dağıtım Kooperatifi modelini oluşturduk. Bakanlık olarak kadınlarımızın iş gücüne katılımının artırılmasına katkı sağlayan kadın kooperatiflerine de özel önem veriyoruz. 3 binden fazla ortağı bulunan 217 kadın kooperatifimiz aracılığıyla bu sayıyı artırmaya çalışıyoruz. Bu sene 14 ilde bin 600 kadınımıza eğitim verdik."

Bakan Pekcan, kooperatiflerin ihracata yönlendirilmesini de çok önemsediklerini dile getirerek, son yıllarda tarım ürünleri ihracatında kooperatiflerin rolünün arttığına işaret etti.

ANKARA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN