Ev alacaksanız acele edin! Yeni yılda tapu harç fiyatlarına rekor zam geliyor

Ev alacaksanız acele edin! Yeni yılda tapu harç fiyatlarına rekor zam geliyor

Türkiye'de zorunlu ekspertiz oluşturulmasına yönelik ilk adımlar atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla son aylarda ev satışında ciddi değişiklikler resmen onaylandı. Tapu harçları ne kadar olacak? Sorusu ise pek çok kişi tarafından büyük bir merak içerisinde araştırılmaya başlanmış durumda. Bu soruların cevaplarına ve konu hakkında daha fazla detaya haberimizden göz atabilirsiniz…

Ev alıp satacak tüm kişileri ilgilendiriyor! 2023'te tapuda yenilik yapılacak! Tapu harç ücretlerinde rekor artış 45 bin lira olacak. Türkiye'de zorunlu ekspertiz için ilk adımlar atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla son aylarda ev alıp satışında ciddi değişiklikler resmen onaylandı.

2023'ün Yıllık Programı onaylanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı karar (Karar No:6294) Resmi Gazete'de yayımlanırken, gayrimenkul uzmanı ön ödemeli tapu ile ilgili açıklamaları geniş yankı buldu. Bu doğrultuda yeni yılda ekspertiz zorunlu kılınmıştır.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu süreçte vatandaşlar piyasa değerini düşürünce önemli vergi kaybı yaşadı. Tapuda hariç bedelden yarı fiyatına gösterilen satışlar yeni yılla birlikte tarihe karışıyor. Zorunlu bir değerleme hükmü ile sınırlandırılan yeni sistemde, emlak ücretleri resmi olarak belirlenen satış değerine göre katlanacak.

EKSPERTİZ RAPORU ZORUNLULUĞU GELİYOR

2023 yılında tapu harcı ücretlerinin ne kadar yüksek olacağını araştırarak bu konu hakkında açıklama yapan Gayrimenkul Uzmanı Songül Gültekin şu ifadelere yer verdi:

songül gültekin

2023 YILI TAPU HARÇLARI NE KADAR OLACAK?

Türkiye'de emlak ücretlerinin daire fiyatı üzerinden hesaplandığı biliniyor. Bu hesaplamalar, satıcı veya alıcılar tarafından sunulan mülklerin alış ve satış fiyatlarını dikkate alır. Burada bedelin yüzde 2'sini mülk sahibi, yüzde 2'sini de alıcısı ödüyor ve mülkiyet aidatı yüzde 4'ü buluyor.

Kanun Hükmünde Kararname'nin yürürlüğe girmesiyle rayiç değer esas alınmıyorsa, taşınmaz satışlarında değerlendirme zorunluluğu yeni yılda resmen yürürlüğe girecek. Bu doğrultuda;

1 milyon TL'lik daire için tapu harcı 45 bin TL’yi bulacak.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN