EYT'de Bakan'dan beklenen açıklama geldi

EYT'de Bakan'dan beklenen açıklama geldi

EYT son durum ne? Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili bakan Zehra Zümrüt Selçuk açıklama yaptı. Peki Bakan Selçuk EYT'liler için ne dedi? Yüzbinlerce vatandaşın gözü Erken Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasasında. Meclis'e getirilen ve her seferinde AK Parti 'nin reddetmesi ve MHP'ninde çekimser kalması ile gündeme alınmayan EYT için Çalışma ve Aile Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk açıklama yaptı. İşte EYT'de son durum ve Bakan'ın açıklamalarının detayları...

EYT son durum ne? 18 Ocak günü Bakan Zehra Zümrüt Selçuk EYT ile ilgili açıklama yaptı. Peki  Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili bakan Zehra Zümrüt Selçuk ne dedi? Yerel seçimler yaklaşırken, emeklilikte yaşa takılanlar konusu gündemden düşecek gibi görünmüyor. Uzun süredir emeklilikte yaşa takılanlar Meclis'ten çıkacak haberi bekliyordu. İşte 18 Ocak EYT ile ilgili yapılan son açıklamanın detayları...

EYT İLE İLGİLİ 18 OCAK'TA BAKAN SELÇUK NE DEDİ? 

Emeklilikte yaşa takılanlar son günlerde Meclisi de ziyaret ederek taleplerini iletiyorlardı. Çalışma ve Aile Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir çalışmanın gündemlerinde olmadığını söyledi.

Başkan Erdoğan erken emeklilik tartışmalarına son noktayı koydu. Bunun akabinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "emeklilikte yaşa takınlarla" ilgili bir çalışmanın gündemlerinde olmadığını söyledi. Selçuk, bir kavram karmaşası olduğunu, yaş sınırının emekli olabilmek için gerekli şartlar arasında yer aldığını dile getirdi. "Emeklilikte yaşa takılma"nın yanlış bir kavramsallaştırma olduğunu çünkü emekliliğin olmazsa olmazının belirli bir yaşı tamamlama olduğunu dile getiren Selçuk, "Dünyada emeklilik için bir yaş sınırı mevcut." demişti.

19-01/18/eyt-son-durum-ne-emeklilikte-yasa-takilanlarla.jpg

EYT SON DURUM AÇIKLAMALARI NELERDİ?

İBRAHİM KALIN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 11 Eylül tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısının ardından basın toplantısında, EYT(emeklilikte yaşa takılanlar) ile ilgili bir soru üzerine şu ifadeleri kullandı:

Bu konu bugün gündeme gelmedi. Şu anda hükümetin gündeminde bu konu yok. Teklif geldiğinde Ekim ayında bakılır. Ama bunun maliyeye üreteceği maliyeti de dikkate almak durumundayız. Bugün bu konu gündeme gelmedi, yarın da gündemimizde yok.

 BAŞKAN ERDOĞAN’DAN EYT AÇIKLAMASI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Uzun süredir emeklilikte yaşa takılanlar Meclis'ten çıkacak haberi bekliyordu. Başkan Erdoğan erken emeklilik tartışmalarına son noktayı koydu. 

Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

* Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz. Ama siyasette bu yol açıktır. Bilindiği gibi ülkemizdeki sosyal güvenlik mevzuatına göre 3 ayrı hususa bakılması gerekiyor.

* Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar için bir çalışma yürütülüyor. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar adıyla yürütülen bir kampanya var. Hatta bunun için bir dernek dahi kurulan bir dernek dahi var.

* Dünyanın hiç bir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. 48 yaşında emekli olan bir kişi dahi yaklaşık 30 yıl sistemde kalacaktır. Bugün ülkemizde ortalama emeklilik yaşı 52’dir.

* 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olan biri 40 sene devletten maaş alacak. Böyle bir uygulama olamaz.

* Bu teklifin yıllık maliyeti 750 milyar liraya ulaşıyor. Biz ekonomide bir ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz bir dönemde böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı? Ben bunu milletimize soruyorum.

* Ekonomik savaşın verildiği dönemde, bir tarafta fırsatçılar türedi, diğer taraftan da bunlar türedi. Böyle bir şey olamaz, buna adalet, hak denmez.

* Ayrıca tüm emeklilerimize Ramazan ve kurban Bayramlarında ikramiye veriyoruz. Ülkemizin imkanları arttıkça emeklilerimizin de durumunu iyileştireceğiz.

* Emeklilikte yaşa takılanlar kampanyası siyasi bir ranta dönüştürülmemelidir.

* Bugün emeklilikte yaşa takılanlar diyerek kampanya yürütenlerin bir bölümü resmi ya da gayri resmi olarak çalışmaya devam edecektir. Hakikat buyken göz göre göre Sosyal güvenlik sistemimizi yeni bir batağın içine neden sürükleyelim. 

19-01/18/hak-is-baskanindan-eyt-aciklamasi.jpg

HAK-İŞ BAŞKANI'NDAN 'EYT' AÇIKLAMASI

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, "IMF politikalarının bir gereği olarak emeklilikte yaşa takılanların bugün sorunlarını yaşıyoruz" dedi.

Emeklilikte yaşa takılanların sorumlusunun Uluslararası Para Fonu (IMF) olduğunu aktaran Arslan, şunları söyledi:

"Bugün emeklilikte yaşa takılanların birinci müsebbibi IMF politikalarıdır. O günleri hatırlıyorum ben, kavgaların yapıldığı dönemde Yaşar Okuyan, Çalışma Bakanı. IMF 250-300 milyon dolarlık krediyi serbest bırakmak için bu emeklilik sistemini dayatıyor. Biz de itiraz ediyoruz 'Mezarlıkta emekliliğe hayır' diye. O gün söyledik, 'Yapmayın bunu. Sosyal Güvenlik Sisteminin sorunlarının kaynağı işçiler değil. Emekçiler değil, başkadır bunun kaynağı.' Ama anlatamadık. Döndü dolaştı 20 yıl sonra bugünkü hükümet bunun muhatabı oldu. Bu IMF'yi kovdukları ve IMF'yi tekrar geri getirmemeleri için Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'ye teşekkür ediyorum. Çünkü IMF politikaları işsizlik, kaos, adaletsizlik, ücretlerin kısılması, emekliliğin artması demektir. IMF bunları yaparak verdiği krediyi güvence altına almak istiyor. O yüzden IMF politikalarının bir gereği olarak emeklilikte yaşa takılanların bugün sorunlarını yaşıyoruz." 

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş EYT açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, kendisine yöneltilen "Emeklilikte yaşa takılanlar için herhangi bir düzenleme var mı?" sorusu üzerine  "Şu an itibariyle bize gelen bir şey yoktur. Elimizde bir şey yoktur. Bu meseleyle ilgili çalışılmamız yoktur” dedi. Prim gününü dolduran ve yaş şartını tamamlamak için beklemek durumunda olan vatandaşların beklentilerinin olmaması gerektiğini ifade etmiş oldu. Daha önce kabine toplantısı sonrasında EYT meselesine ilişkin sorulan soruya yanıt veren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Bu konu bugün gündeme gelmedi. Hükümetin gündeminde de yok. Gündeme gelince bakılır. Bütçeye üreteceği maaliyeti dikkate almak lazım" şeklinde konuşmuştu.

19-01/18/eyt-18-ocak.jpg

 AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş'un açıklamalarından diğer satır başları;

"Türkiye Kalkınma Bankası çok eski tarihlerde kurulmuş, DESİYAP olarak İşçi Yatırım Bankası olarak kurulmuş ve o günden bugüne kadar isim değişiklikleri ve Turizm Bankası ile birleşmek suretiyle bugüne kadar gelmiştir. Günümüz bankacılık sistemine ve kalkınma bankacılığının gerektirdiklerine uygun şekilde bankanın personel rejiminden tutun mevcut statüsünün gelişmesine çok fazla olanak tanımamaktadır. Yeniden yapılandırılması suretiyle Türkiye’nin ihtiyaç duyacağı stratejik sektörlerin finansmanında etkin rol oynayacaktır.

Türkiye Kalkınma Bankası’nın altında Kalkınma Fonu kurulacaktır. Bu fonla hem uluslararası piyasalardan hem de Türkiye’deki piyasalardan oluşturulacak fonlarla Türkiye’nin kalkınma planları ve stratejik planları doğrultusunda öngörmüş olduğumuz sektörler finanse edilecektir. Personel rejimi iş hukukuna dönüştürülecektir.

Sektörler Kalkınma Planı’nda belirlediğimiz stratejik sektörler olarak ifade edebiliriz. Kalkınma Bankası’nın yenilenebilir enerji, turizm ve altyapı noktasında finansmanlar mevcut. Kalkınma Planı’nda Türkiye’nin stratejik sektör olarak tanımladığımız alanlarda olacaktır"

19-01/18/bahceli-eyt.jpg

DEVLET BAHÇELİ: OLGUN DÖNEMİ BEKLEMEK HAYIRLI OLUR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili, "Bu konuyla ilgili arkadaşlarımızın ön hazırlıkları da olmuştur ancak bu konunun bugün yaşanan ekonomik şartlar altında öncelik kazanarak 700 milyar liraya ulaşan, Sayın Cumhurbaşkanının ifade ettiği şekliyle, bir meblağı karşılayabilecek bir durum içerisinde ısrarcı olmamak, olgun dönemi ve şartları beklemek daha hayırlı olur kanaatindeyiz." dedi.

MHP'nin emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili tavrının bundan sonra ne olacağına dair soruyu yanıtlarken Bahçeli, "Diğer muhalefet partileriyle aynı konum içerisinde bulunmamaya dikkat ediyoruz. Yani Cumhuriyet Halk Partisi, HDP ve İP ile bir arada gözükmek istemiyoruz. Onlar başından bu yana birlikte hareket etmektedirler. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin yerine tekrar parlamenter sisteme dönüşü gerçekleştirmek için de siyasi faaliyet göstermektedirler. Onların duruşunu biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak benimsemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bahçeli, emeklilikte yaşa takılanların durumunun Milliyetçi Hareket Partisinin seçim beyannamesindeki konulardan biri olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu konuyla ilgili arkadaşlarımızın ön hazırlıkları da olmuştur ancak bu konunun bugün yaşanan ekonomik şartlar altında öncelik kazanarak 700 milyar liraya ulaşan, Sayın Cumhurbaşkanının ifade ettiği şekliyle, bir meblağı karşılayabilecek bir durum içerisinde ısrarcı olmamak, olgun dönemi ve şartları beklemek daha hayırlı olur kanaatindeyiz. Bir önerge verilmiştir, o önergeye arkadaşlarımızdan Mecliste bulunanlar oy kullanmışlardır ama Meclis araştırması açılması konusunda önergenin ikinci aşamasında Milliyetçi Hareket Partisi görüşlerini saklı tutmak suretiyle Meclis araştırmasına gerek görmemiştir ve çekimser oy kullanmışlardır."

MHP Genel Başkanı Bahçeli, "Cumhur İttifakı'na verdiğiniz önemi biliyoruz, son olarak Grup Başkan Vekili Erhan Usta'nın görevden alınması bu şekilde yorumlandı. Biz de bu şekilde yorumlarsak, yanlış yapmış olur muyuz? sorusuna, "Hayır, siz her zaman doğru yapıyorsunuz. Yaklaşımınız yine doğrudur size katılıyorum." cevabını verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN