EYT'de ince hesaplar

EYT'de ince hesaplar

2 milyon 250 bin kişiye emeklilik hakkı getiren ‘müjde’ye dair iktidardan farklı tarihler ve çelişkili açıklamalar geliyor. Belirsizliğin sürmesi üzerine “Seçim tarihi netleşmediği için süreç uzatılıyor” iddiası ortaya atıldı, “Hazine’ye getireceği yükü hesaplayıp seçime kadar iki maaş ödememek için acele etmiyorlar” yorumları yapıldı.

BİR GRUP BAŞKANVEKİLİ TARİH VERDİ DİĞERİ ‘BİZDEN TARİH BEKLEMEYİN’ DEDİ

Cumhurbaşkanı, 2019’da mali yüküne dikkat çekerek “Seçim kaybetsek de yokum” dediği EYT’nin herhangi bir yaş sınırı olmadan getirildiğini duyurdu. Ancak üzerinden 20 gün geçen ‘müjde’ye dair kamuoyundaki soru işaretleri dinmedi. İlk maaşların ne zaman alınacağı sorusu henüz yanıt bulmadı. Bakan Bilgin önce “Konu bizden çıktı. Karar siyasetin” diyerek Meclis’e işaret etti, ardından “İlk aylıklar şubat ya da martta” ifadesini kullandı. AK Partili Turan da şubat ortasını işaret ederken Elitaş ise “Bakanlık henüz çalışmayı göndermedi. Bizden takvim beklemeyin” diye konuştu.

‘SANDIK TARİHİ NET OLMADIĞI İÇİN EYT DÜZENLEMESİ SÜRÜNCEMEDE BIRAKILDI’

Gelişen açıklamalar üzerine “Düzenleme sandığa endeksli olduğu ve seçim tarihi netleşmediğinden adım atılmıyor” yorumları yapıldı. Seçim öncesi Hazine’ye büyük yük getirecek EYT’de en az bir maaşın bu nedenle geciktirildiği görüşü savunuldu. EYT’liler de sosyal medyada 400 binden fazla “EYT Neyi Bekliyor” diye sordu. Cumhur İttifakı vekillerinin ‘Emekli aylıkları artsın’ teklifine karşı Meclis’e apar topar gelmeleri anımsatılarak “Vekillerin EYT için de koşarak oy kullanmasını bekliyoruz” çağrıları yapıldı. Muhalefetten “İktidar oyalama taktiğine devam ediyor. Verilen sözler tutulsun” tepkisi geldi.

1501krt01a-tum.jpg

EYT ‘MÜJDESİ’NDE BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

Seçimler yaklaşırken hükümetin ‘müjde’ olarak açıkladığı EYT’de verilen tarihler sürekli çelişiyor. Çalışma Bakanı düzenleme için mart ayını işaret ederken, AK Parti Grup Başkan Vekili Elitaş ‘’Bizden tarih beklemeyin’’ dedi. Muhalefet ise EYT için ne bekleniyor? diye sorarken, düzenlemeyi bekleyen milyonlar ise ‘Kime inanalım, verilen tutulsun’’ dedi.

Milyonların beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini seçimler yaklaşırken ‘müjde’ olarak açıklayan hükümet henüz somut bir adım atmadı. Düzenleme için onlarca soru işareti devam ederken, ‘sandığa endeksli’eleştirileri yapılan EYT için hükümet yetkililerinden peş peşe çelişkili açıklamalar geliyor. Hükümet yetkililerinin verdiği tarihler birbiriyle çelişirken, EYT’yi bekleyen milyonlar duruma tepki gösterdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili konuştu. Sabah’tan Barış Şimşek’e konuşan Yasa teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na ay sonunda gelebileceğini ifade eden Bilgin, ilk aylıkların da şubat ya da martta hesaplarda olacağını kaydetti. Bakan Bilgin, EYT ile ilgili vatandaşlar tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) iletilen tüm dosyaların bir ay içinde sonuca bağlanacağını belirterek, “Cumhurbaşkanımız talimat verdi, ‘Bu sorunu kökten çözün’ dedi. Türkiye’nin gücü Cumhurbaşkanımızın büyük desteği ile bunları yapıyoruz” diye konuştu. Çalışma Bakanı bunları söylerken, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ise düzenleme konusunda tarih beklemeyin diyerek “EYT taslak metni henüz Meclis’e gelmedi. EYT ile ilgili çalışmayı bitireceğiz. Bir süre gerekiyor, yasalaştıracağız. Bu konuda bizden takvim beklemeyin. Bakanlıktan metin geldikten sonra 10 günlük bir çalışma süresi olacak” dedi. Yetkililerden birbiri ardına çelişkili açıklamalar gelirken muhalefet ve EYT’lilerden de tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba yaptığı açıklamada ‘’EYT’liyle dalga geçmeyin! Aralıkta çıkacaktı, Ocak dendi, şimdi mart ayında maaş alırlar diyorlar. Yazıktır! Günahtır! İnsanların hayallerini yok etmeyin! EYT neyi bekliyor?’’ ifadelerini kullandı. EYT Federasyonu Başkan Yardımcısı Alper Özüpak ise yetkililerin çelişkili açıklamalarına değinerek ‘’Kime inanalım?’’ diye sordu.

‘NEYİ BEKLİYORSUNUZ?’

Türkiye’de milyonlarca kişi EYT sorunu yaşıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce EYT düzenlemesine şiddetle karşı çıkarak “Seçim kaybetsek de yokum” demişti. Ancak 2023 seçimleri yaklaşırken EYT düzenlemesinin yürürlüğe gireceği açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yeni düzenlemenin 15 Ocak’ta yürürlüğe gireceğini söyledi. ‘Müjde’ olarak açıklanan düzenleme için günler geçmesine rağmen hala somut bir adım atılmadı. EYT’lilerden neyi bekliyorsunuz tepkisi gelmeye devam ediyor. EYT Federasyonu Başkan Yardımcısı Alper Özüpak ‘’Dün mecliste emekli aylıkları artsın teklifine zam olmasın diye oy kullanmak için koşan mecliste oy kullanmaya gelen AK Parti ve MHP vekillerini izlemeye devam ediyoruz Oy çokluğuyla zam ret edildi. Bu vekillerin EYT için koşarak oy kullanmasını bekliyoruz. Eyt neyi bekliyor’’ açıklamasında bulundu.

BİRİ ‘TARİH BEKLEMEYİN’ DEDİ DİĞERİ ŞUBATIN ORTALARINI İŞARET ETTİ

AK Parti’li Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş EYT için ‘’Yasalaştırmamız için süre gerekiyor, bizden tarih beklemeyin’’ açıklaması yaparken, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise düzenleme için şubat ayını işaret etti. Düzenlemenin Şubat ayında bitebileceğini kaydeden Turan “Türkiye’nin bütün sosyal kesimlerin derdi bizim derdimiz. Sözleşmeli personelimiz ki, 500’e yakın rakamdır, bugün Meclis’e verdik. Komisyon başkanımız Cevdet Bey, pazartesi toplantıya çağırdı. O çalışma biterse, biz Salı veya Çarşamba görüşmeye başlarız, önümüzdeki hafta biter diye düşünüyorum. EYT daha gelmedi. EYT ana hatlarını Cumhurbaşkanımız kamuoyuna duyurdu. Çok büyük sayı var. O anlamda büyük problem vardı, çözüldü. Biz EYT’nin bütün sorunlarını isteyen bir ekibiz. Çalışmanın sonunda komisyona gelir. Bir an önce olmasını istiyoruz. Kanun geçer, kişi başvurur. Biz bir iş konuşunca ok yaydan çıkmıştır. Bunlar takvime uygun olarak Meclis’in, Bakanlığın çalışmasına göre adım adım atılır. Şubat ortalarında biter diye umut ediyorum’’ dedi.

‘İKTİDAR OYALAMA TAKTİĞİNE DEVAM EDİYOR’

Birbiri ardına gelen çelişkili açıklamalar üzerine “Düzenleme sandığa endeksli olduğu ve seçim tarihi henüz netleşmediğinden adım atılmıyor” yorumları yapıldı. Seçim öncesi Hazine’ye büyük yük getirecek EYT’de en az bir maaşın bu nedenle geciktirildiği görüşü savunuldu. EYT’liler de sosyal medyada 400 binden fazla “EYT Neyi Bekliyor” diye sordu. Muhalefetten “İktidar oyalama taktiğine devam ediyor. Verilen sözler tutulsun” tepkisi geldi. CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ‘’ AK Parti, “tarih veremeyiz” diyerek Emeklilikte Yaşa Takılanları oyalama taktiğine devam ediyor. Verilen sözler tutulsun! EYT Kabine’ye sesleniyor. EYT neyi bekliyor?’’ dedi.

‘STAJ MAĞDURLARI, MAĞDUR DEĞİLDİR’

Stajyer ve çırakların da EYT kapsamına alınması talebini değerlendiren Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, staj sigortalılarının durumu ile ilgili ise Staj mağdurları mağdur değildir. Yani onlar o kavramı kullanamazlar. Çünkü onları mağdur eden bir şey yok. Ortada iş akdi yok. ‘Staj da sayılsın’ diyorlar böyle bir şey yapamayız. Milletin parasını imkanlarını biz bu şekilde dağıtamayız. Prim ‘patronun kim’ diye soruyor. O gün senin için prim yatırması gerekirken yatırmamış olan ya da eksik yatıran patronun kim, yok öyle bir şey” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN