EYT'den eli boş dönenlere toplu para ödemesi! SSK ve Bağkur'lular dikkat: O tarihten itibaren şartsız ödenecek

EYT'den eli boş dönenlere toplu para ödemesi! SSK ve Bağkur'lular dikkat: O tarihten itibaren şartsız ödenecek

EYT yasasıyla emekli olamayan vatandaşlara prim iadesi fırsatı... EYT kapsamında emekli olamayan sigortalılara toplu prim geri ödemesi imkanı sunuldu. SGK tarafından yapılan açıklamayla bu kişilerin toplu para alabileceği ifade edildi. Ancak SSK ve Bağkurlu olmanıza göre şartlar değişiyor.

EYT yasası resmileştikten sonra her ne kadar milyonlarca vatandaş faydalansa da aynı yasadan faydalanamayan insanlar da oldu. Bu kapsamda EYT kapısından eli boş dönenlere ise başka bir imkan sağlanması gündemde.

SGK tarafından Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinden yararlanamayanlara toptan ödemesi (prim iadesi), prim borçlanması ve birden fazla sosyal güvenlik kurumu kapsamında çalışanlar konusuna açıklık getirildi.

Genelgeye göre, resen emekli edilen kamu personeli de EYT Yasası'ndan yararlanabilecek.

Buna göre EYT yasası ile emekli olamayanlar isterlerse ödenmiş primlerini toplu ödeme ile geri alabilecek.

Toplu prim iadesi alabilecek olan sigortalıların bağlı olduğu kuruma göre durum değişiyor. SSK'lılarda 2008 tarihi sınır çizgisi sayılıyor. Bu tarihten önce kendi adına ödenen işçi ve işveren primi, bu tarihten sonra da sadece işçi primleri için toptan ödeme yapılıyor. Bağ-Kur'lularda ise tarih ayrımı yapılmıyor.

Peki SSK, Bağ-Kur prim iadesi şartları neler?

hesap.jpg

ÖDENMİŞ PRİMLER TOPLU YATACAK!


EYT kapsamında emekli olamayan sigortalılar toplu prim iadesi alabilecek. Fazladan yapılan borçlanma ödemeleri de bu kapsamda geri alınacak.
Borçlanmayla ya da çalışarak emeklilik primini tamamlayamayanlar ödedikleri primleri toptan geri alacak.
Hizmet borçlanması ve isteğe bağlı sigorta primleri de aynı kapsamda geri ödemeye tabi olacak.

SSK'LILAR İÇİN 2008 ÖNCESİ VE SONRASI DETAYI

SSK'lılar için 2008 tarihinden önce kendi adına ödenen işçi ve işveren primi, bu tarihten sonra ise sadece işçi primleri için toptan ödeme yapılıyor.


BAĞ-KUR'LUYA TARİH AYRIMI OLMAKSIZIN ÖDEME YAPILACAK

Bağ-Kur'lularda ise tarih ayrımı yapılmadan ödenen bütün primler iade edilebiliyor. Bu primler yaşlılık, ölüm, malullük sigortasını da kapsıyor.

asker.jpg


ASKERİ MEMUR, SUBAY, GEDİKLİ ERBAŞLAR

Askeri memur, subay, gedikli erbaşlar, haklarında ahlak suçlarından hüküm, yetersizlik, disiplin nedeniyle veya askeri mahkemelerce verilecek kararlar üzerine yasanın yayımlandığı 3 Mart ve sonrası bir tarihte işten ayrılmamışlarsa emeklilik hakkından yararlanabilecekler.


ŞARTLAR NELER?

Bu kapsamdaki kadın ve erkek personelde 25 yıl hizmet koşulu aranacak.
Hizmet süresi 25 yıldan az olanlar için toptan ödeme işlemi (prim iadesi) gerçekleştirilecek.

SSK ve Bağ-Kur'luların toplu para alabilmeleri için için sigortalı olarak çalışmamaları ya da kendi işlerini yürütmüyor olmaları gerekiyor.

basvuru-sgk.jpg

PRİM İADESİNE NASIL BAŞVURULUR?

Emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunan sosyal güvenlik merkezi ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu şekilde geri alabilecek.



VEFAT EDEN SİGORTALININ YAKINI YARARLANABİLECEK Mİ?

Sigortalının vefatı durumunda hak sahibinin yakınları da toptan ödeme talep edebilecek.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN