EYT'liler için yeni formül: Dikkat çeken gün detayı

EYT'liler için yeni formül: Dikkat çeken gün detayı

Emeklilikte yaşa takılanlar için yapılan çalışmalarda çeşitli formüller ortaya atılmaya devam ediyor. Buna göre kadınlarda 7 bin 200 gün erkeklerde ise 9 bin gün çalışanların emekli sayılması gündeme geldi.

Emekli olmak isteyen milyonlarca çalışanın takıldığı yaş sorunu yani halk arasında yaygın olarak EYT sorunu olarak bilinen sorun için çözüm arayışları devam ediyor.

Bu çalışmalar sırasında ise yeni bir formül öne çıktı. Buna göre kadınlarda 7 bin 200 gün ve erkeklerde 9 bin gün çalışanlar emekli olabilir!

GÜN FORMÜLÜ YAŞI DEVRE DIŞI BIRAKABİLİR

Sabah'ın haberine göre EYT için çözüm olarak gün formülü gündeme getirildi.

9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların emeklilik için yaş şartı dışında kadın ise 20, erkek ise 25 yılı, işe giriş tarihine göre de 5000 ile 5975 gün primi tamamlaması gerekiyor.

EYT düzenlemesi ile prim ve yıl şartlarını tamamlayan kişilere emeklilik yolunun açılması beklentisi bulunuyor. Gündeme gelen bir formüle göre de erkeklerin 25 yıllık (9.000 gün), kadınların da 20 yıllık (7.200 gün) prim gününü tamamlamaları halinde emekli edilmeleri söz konusu olabilecek.

PRİM SORUNUNA ÇÖZÜM

Gününü tamamlayıp primlerini tamamlayamayanlar için ise borçlanma yöntemiyle sorunlar çözülebilir.

Kadınların doğum, erkeklerin askerlik borçlanmalarıyla bu primleri tamamlama imkanları bulunuyor.

Ancak farklı talepler de var. 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olup askerlik borçlanmasıyla işe girişi 8 Eylül 1999 öncesine çekebilenler de kendilerinin EYT'li sayılmasını talep ediyor.

Ayrıca staj sigortasının başlangıç sayılıp sayılmayacağı da bilinmiyor.

Bu durumda stajını 9 Eylül 1999 öncesinde yapmış ancak çalışmaya daha sonra başlamış olanlar da EYT kapsamına girebilecek.

Bir diğer talep de esnaf ile ilgili. 4 Ekim 2000 öncesinde oda ve vergi kaydı olup Bağ-Kur kaydı olmayan esnaf geriye dönük borçlanma talep ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN