FED, Trump’ı bir türlü memnun edemiyor

FED, Trump’ı bir türlü memnun edemiyor

ABD Başkanı Donald Trump, FED’i yine topa tuttu. Trump, FED’in faiz indirimi konusunda çok yavaş davrandığını söyledi. Önceki açıklamasında Trump, yine FED ile ilgili “Ne cesaret ne sağduyu ne de vizyon sahibi. Berbat bir iletişimci” demişti.

ALİ YILDIRIM 

Para piyasalarını son 2 aydır rahatlatan ABD Merkez Bankası (FED), faiz fonlama tarafında alışmadık bir duruma neden oldu. FED’in yakın zamandaki repo piyasasına likidite enjeksiyonları ve Hazine tahvili alımları efektif FED fonlama faizini yüzde 1,55’e indirdi. Bu, hala merkez bankacılarının istediği yüzde 1,50 – 1,75 bandında olsa da alt banda alışılmadık ölçüde yakın. Bazılarının endişesi alt bandın da altına düşebileceği yönünde. Bu faiz başıboş şekilde sapmaya başladığı zaman genellikle FED’in para politikasını uygulamak için kullandığı ana aracı üzerindeki kontrolünün güçlü olmadığı sinyalini veriyor. Gelişmeleri yakından takip eden ABD Başkanı Donald Trump New York Ekonomi Kulübü’nde yaptığı konuşmada FED’in, kendisinin başkanlık döneminde uyguladığı ‘uygunsuz’ ekonomi politikalarına karşın, ABD ekonomisinin benzersiz şekilde büyüdüğünü savundu.

Trump, ABD’yi diğer ülkelerle rekabet konusunda dezavantajlı duruma gelmesine neden olduğunu ileri sürerek, faizleri artırması ve daha sonra düşürmesi nedeniyle FED’e yönelik eleştirisini ve negatif faiz oranları çağrısını yineledi ve ekledi: “Unutmayın ki faizleri açıkça düşüren ülkelerle aktif olarak rekabet ediyoruz, böylece birçoğu negatif faiz olarak bilinen borçlarını öderken, ödeme alıyorlar. Kim böyle bir şey duydu? Bana bu paradan biraz verin. Ben biraz para istiyorum. FED bunu yapmamıza izin vermiyor.” Trump, konuşmasında ayrıca Çin ile ticaret anlaşmasının ilk fazının tamamlanmasının ‘yakın’ olduğunu söyledi ancak, müzakereleri ilişkin yeni bir ayrıntı vermedi. Trump “Çin para birimin devalüe ediyor ve bir ticaret anlaşması yapmak için ölüyor. Çin ile ticaret anlaşmasının birinci fazını imzalamaya yakınız. Ticaret anlaşması yakında olabilir. Bir anlaşmayı ancak ABD ve Amerikalı işçiler için iyi olur ise kabul edebiliriz. Eğer Çin ile bir anlaşma yapmazsak Çin’den ithalata tarifeleri önemli oranda artırırız” diye konuştu. Trump ayrıca, Çin ile ticaret anlaşmasının ABD’nın kırsal bölgelerinden birinde imzalanabileceğini de ifade etti. 

‘GİT DERSE GİTMEM 4 YIL SÜREM VAR’

  FED Başkanı Jerome Powell geçen aylarda yaptığı açıklamada “Özellikle son aylarda önde gelen bazı ekonomilerdeki ivmenin yavaşladığı görülüyor. Bu zayıflama ABD ekonomisini de etkileyebilir. Dahası ticaret gelişmeleri, federal borç tavanı ve Brexit dahil politika meseleleri henüz çözümlenmedi” dedi. Powell, ABD Başkanı Donald Trump’ın kendisini görevden alabileceğine ilişkin açıklamaların hatırlatılması üzerine “Başkan Trump ‘git’ derse tabii ki gitmem. Kanun, bana 4 sene boyunca bir süre verdi ve ben bu süre boyunca hizmet edeceğim” diye konuştu.

‘HAYATTAKİ TEK FIRSATI KAÇIRDI’

Donald Trump daha önce de FED’i ağır bir şekilde eleştirmişti. FED’in faiz kararı, daha agresif bir faiz indirimi beklentisi içinde olan ABD Başkanı Donald Trump’ı son indirim de memnun etmedi. Trump’ın FED kararına tepkisi sert oldu. FED Başkanı Powell’ın yine başarısız olduğunu savunarak “Ne cesaret ne sağduyu ne de vizyon sahibi. Berbat bir iletişimci” paylaşım yaptı. ABD Başkanı Donald Trump, borçları daha düşük faiz maliyetleriyle ve daha uzun vadede yeniden finanse etmek için FED’in faizleri ‘sıfıra ya da daha düşük seviyeye’ indirmesi gerektiğini belirtti ve Fed başkanı Jerome Powell’ı ‘hayatta bir kez gelebilecek fırsatı’ kaçırmakla suçladı. Trump Twitter’da yaptığı açıklamada “ABD her zaman en düşük faizi ödemeli. Enflasyon Yok! Powell ve FED’in diğer ülkelerin zaten yaptıklarını yapmamıza olanak tanımamaları sadece bir saflık” dedi.

‘FED HİÇBİR ŞEY YAPMIYOR’

Trump’ın eleştirileri bununla da bitmedi. Doların güç kazanmasına karşın, FED’i “hiçbir şey yapmamakla” suçlayan Trump “Euro, dolar karşısında ‘deli gibi’ değer yitiriyor ve bu onlara ihracat ve üretim olanağı sağlıyor ve FED hiçbir şey yapmıyor! Dolarımız şu an tarihindeki en güçlü konumda. Kulağa güzel geliyor değil mi? ABD dışında satış yapan üreticiler dışında. Bizim tarife sorunumuz yok, bizim Fed sorunumuz var. Onların hiçbir fikirleri yok! Eğer FED faiz indirimine giderse, uzun bir dönemdeki en büyük borsa artışına sahip oluruz. Kötü yönetilen zayıf şirketler, kendilerinin kötü yönetimleri yerine bu küçük tarifeleri suçluyor … ve bunu yaptıkları için onları kim suçlayabilir?” açıklamasında bulundu.

‘İSTİFA EDERSE KENDİSİNİ TUTMAM’

Donald Trump “Powell ile mutlu değilim; iyi bir iş çıkardığını da düşünmüyorum” diye konuştu. Bu yıl içinde bu konuşmaları dile getiren Trump’a Powell’ın istifa etmesini isteyip istemediği sorulduğunda şu cevabı vermişti: “İstifasını istiyor muyum? En iyisi şöyle söyleyeyim: Eğer istifa eder ise kendisini durdurmam.” FED’in daha önce faizleri çok hızlı artırdığını savunan Trump “FED’in yanlış yaptığını düşünüyorum. Piyasalar çok sıkı. FED kafayı yedi” ifadelerini kullandı. 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN