FED’in faiz sinyaliyle dümen altına çevrildi

FED’in faiz sinyaliyle dümen altına çevrildi

Altın fiyatları güvenli liman desteğiyle yükselişe devam ediyor. FED’in faiz indirimleri sinyaliyle harekete geçen altın kazandıkça dolar değer kaybetmeye başladı. Altının onsu 18 Haziran’da bin 338 dolardan 24 Haziran’da bin 409 dolara yükseldi. Dün akşam saatlerine doğru bin 342 dolara kadar çıktı. Dolar ise yeniden 5.80’in altına indi.

Türkiye’de seçimlerin sona ermesi, ekonomi politikaları ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimi sinyalleri altını güvenli liman yaptı. Özellikle küresel piyasalardaki artan belirsizlik ve ABD’deki resesyon korkusu yatırımcıların yönünü altına çevirdi. Altın fiyatları, ABD’nin İran’a yönelik yeni yaptırımlarının, yarı resmi İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’nın dışişleri sözcüsü Abbas Mousavi’ye dayandırdığı haberinde yaptırımlar sonrası Washington ile diplomatik yolun ‘ilelebet’ kapandığının kaydedilmesi ile küresel piyasalarda belirsizlik daha da arttı. Haziran tarihli FED toplantısıyla altın fiyatlarında hızlı bir sıçrama meydana geldi. Altının onsu 18 Haziran’da bin 338 dolardan 24 Haziran’da bin 409 dolara yükseldi. 6 günlük artışı yüzde 5’i geçti. 2011 yılında bin 700 dolardan alıcı bulan altın, 2015’te bin 70 dolara kadar geriledi. Sonrasında yükselişe devam eden değerli maden 2019’un son bir ayında bin 270 dolardan, bin 430 dolara kadar ivmelendi. 2011 yılında dolar euro paritesi 1.40’tan 1.50’lere yükselmişti. Son 3 günde parite 1.12’lerden 1.14’lere ulaştı. Yani altın kazandıkça dolar değer kaybetti.  

Altın fiyatları bu ay, FED’in faiz indirimleri için kapıyı açmasının ardından doların zayıflaması ve diğer önemli merkez bankalarının da daha güvercin bir tutum takınmaları sonrası yükseldi. Yatırımcılar altın destekli exchange traded fonlara (EYF) yönelirken, ABD altın vadelileri ve opsiyonlarında net uzun pozisyonlarını artırdılar. Morgan Stanley, altının altı aylık bir dönem için, belirsiz makroekonomik görünümün metalin cazibesini daha da artırması ile birlikte, emtia arasında en üst sırada yer aldığını kaydetti. 

Analistler, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve 8 üst düzey komutanı kapsayacak şekilde İran’a yönelik yeni yaptırımlar getiren başkanlık kararnamesini imzaladığını anımsatarak, ABD’nin finansal yaptırım listesine eklenen Hamaney, Zarif ve İranlı komutanların ABD finans sisteminden tamamen izole edildiğini söyledi. ABD ile İran arasındaki yaşanan gerginliğin yatırımcıları güvenli limanlara yönlendirdiğin ifade eden analistler, ons fiyatının dün bin 442 dolarla Mayıs 2015’ten bu yana en yüksek seviyeyi gördüğünü kaydetti. Analistler yurt içinde özellikle altının ons fiyatından bulduğu destekle, gram altının yükseliş eğiliminde hareket ettiğini belirterek, teknik açıdan gram altında 270 liranın direnç 263 liranın ise destek konumunda olduğunu dile getirdi. 

 ‘TL’DE RALLİ BEKLİYORUZ’

Özel bir televizyon kanalında açıklamalarda bulunan Commerzbank Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose, Türk Lirası’nda ralli beklediğini söyledi. ABD’nin S-400 meselesi nedeniyle Türkiye’ye yaptırım ihtimali olduğunu ancak çok büyük belirsizlik kaynağı olan İstanbul seçimlerinin geride kaldığını belirten Ghose “Seçim sonucu da piyasa için olumlu oldu, Türkiye’nin risk primini de olumlu etkiledi. Öte yandan FED’in daha güvercinleştiğini görüyoruz, faiz indirimi baskısı var. Bu faktörler olumlu, bu nedenle Türk Lirası’nda bir ralli bekliyorum” yorumunu yaptı. Türkiye’nin Rusya’dan S400 hava savunma sistemi almasıyla ABD’den bazı yaptırımlar gelebileceğini belirten Ghose “Piyasalar şu an bu haberleri sindirmeye çalışıyor. Ana senaryo olarak ABD’den ek tarife gibi büyük bir yaptırım beklemiyorum, etkiyi bir şekilde minimumda tutmaya çalışacaklardır” diye konuştu.

EV HAPSİ BİTTİ TL YENİDEN KAZANDI

Pazar günü gerçekleşen İstanbul seçimini Ekrem İmamoğlu’nun kazanmasının ardından dolar/TL 5.82’den 5.71’e kadar geriledi. Ancak S400 konusundaki haber akışıyla kur önceki akşam yeniden yönünü yukarı çevirerek seçim öncesi seviyelere döndü. Dün FETÖ soruşturması kapsamında ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan hakkında dava açılan ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Nazmi Mete Cantürk’ün ev hapsi kaldırıldı. Bunun üzerinde TL yeniden değer kazanmaya başladı. Erdoğan ile Trump arasında G-20 kapsamında gerçekleşmesi planlanan zirve öncesi gelen mahkeme kararında Cantürk’ün yurt dışı yasağının devam etmesine hükmedildi. Dün sabah en yüksek 5.83’ü gören dolar/TL en düşük 5.77 seviyesine indi. Euro ise 6.55’e kadar geriledi.

ABD’Lİ MİLYARDERLER EK VERGİ ÖDEMEK İSTEDİ

ABD’nin milyarder iş insanları, kendilerine ek vergi getirilmesi yönünde çağrıda bulundu. Herhangi bir siyasi partiyi desteklemediklerini belirten ‘süper zenginler’ servet vergisinin, ekonomiyi iyileştirme ve özgürlüklerin güçlendirilmesi konusunda yardımcı olacağını belirtti. Çağrı, Facebook’un kurucusu Chris Hughes ile milyarder Charlie Munger’in kızı Molly Munger gibi önemli iş insanlarının da imzasının bulunduğu bir mektupla kamuoyuna duyuruldu. BBC’nin aktardığına göre grup açıklamasında, herhangi bir adayı veya partiyi desteklemediklerini belirtti. Açık mektupta “Bir servet vergisi iklim krizinin ele alınmasına, ekonominin iyileştirilmesine, sağlık sonuçlarının iyileştirilmesine, adil bir fırsat yaratılmasına ve demokratik özgürlüklerimizin güçlendirilmesine yardımcı olabilir” ifadelerine yer verildi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN