Fiyat fayda otomobili

Fiyat fayda otomobili

Dacia, yeni Sandero Stepway ile crossoverdan B-SUV segmentine terfi etti. Aracın opsiyonel donanımlar eklendiğinde bile 200 bin liranın altında kalan fiyatı, geniş iç mekanı ve zengin donanımı, onu en mantıklı otomobillerden biri haline getirmiş.

Otomotiv sektörünün en genç markalarından Dacia, kısa sürede büyük bir ivme yakaladı. Az ama öz model stratejisi hareket eden marka, fiyatının hakkını veren, iddialı tasarımlı modelleriyle büyümesini sürdürüyor. Bu kapsamda marka, yeni nesil Sandero ailesini tanıttı.

Bu ay hafta konuğumuz olan ve ailenin en havalı modeli olan Sandero Stepway, yeni nesil küçük hacimle motoru ve iddialı tasarımıyla dikkat çekiyor. Markanın daha önce crossover olarak yollara çıkardığı model, yeni nesliyle artık B-SUV segmentinde yer alıyor.

Oldukça sportif bir tasarıma kavuşan yeni Sandero Stepway, tam bir küçük SUV gibi görünüyor. Artık standart Sandero’dan daha yüksek bir karoserle sunulan yeni araç, kardeşinden 11 milimetre daha uzun ve yerden de 39 milimetre daha yüksek. 201 milimetreye çıkarılan yerden yükseklik, bir üst sınıf bazı modelleri bile yakalıyor. Bize Prestige donanımıyla konuk olan araçta artık LED gündüz farları ve Y ışık imzalı LED farlar kullanılıyor.

Yeni ön panjur, arazi kaplamaları ve şık jantlar da aracın tasarımını daha iddialı hale getiriyor. Aracın arka bölümü de aynı şekilde şık ve prestijli hissettiriyor. Aracın iç mekanı da tamamen yeni. Duster’dan alınan klima kumandaları, yeni 8 inçlik multimedya ekranı, turuncu renkli havalandırma ızgarası detayları, konsolu kaplayan kumaş döşeme ve koltuk dikişleri, araca hem yeni hem de kaliteli hissi sağlıyor.

Rahat koltuklar ve başarılı sürüş pozisyonu, sınıfı için geniş bir iç mekanla birlikte aracı tam bir aile otomobili haline getirmiş. Önceki nesle göre 90 litre büyüyen bagaj da 410 litreyle bir üst sınıfı aratmayacak bir boyuta ulaşmış.

1.0 LİTRELİK TURBO BENZİNLİ

Yeni Sandero Stepway’de artık sadece 1.0 litrelik benzinli motor seçeneği sunuluyor. Markanın yeni 3 silindir motoru, turbo beslemeye sahip. 90 beygir güç ve 142 nm tork üreten motor, artık CVT tipi şanzımanla kombine ediliyor.

Sakin kullanım sevenlere konforlu bir sürüş vadeden bu yeni kombinasyon, 1197 kilogramlık otomobile yeterli çekiş gücünü sağlıyor. 0-100 km/s ivmelenmesini 14.2 saniyede tamamlayan araç, saatte 163 kilometre sürate ulaşabiliyor. Bizim ağırlıklı olarak şehir içinde gerçekleştirdiğimiz denemelerimizde yol bilgisayarına yansıyan 6.0 litrelik ortalama da yeterince başarılı.

B PLANI TIKIR TIKIR İŞLİYOR

Otomobilde tercihler her geçen gün değişirken HB’den bozma SUV modellere talep her geçen gün artıyor. Fakat artan kur, faizler ve ÖTV üçgeninde sadece talep değil fiyatlar da yükseliş kaydediyor. Bugün ortalama 2015 model bir C-SUV sahibi aracının yeni modelini alamayınca segment küçültmek zorunda kalıyor. Bu tablo verilerle de çok rahat kanıtlanıyor. 2021’in ilk 6 ayında 2019’a göre, C-SUV yüzde 150 büyürken, B-SUV’de tablo yüzde 500’lere dayanıyor.

Otomobilde yerden yüksek modeller her geçen gün daha fazla tercih ediliyor. E segmenti ile başlayan SUV çılgınlığı C segmentiyle biraz daha orta sınıfa inince tercihler bu modellerden yana oldu. Tüm dünyada C-SUV ile başlayan değişim, markaları bu modellerin üretimine yönlendirirken ortaya birden kompakt SUV’ler çıkmaya başladı. Dünyada trend belki değişmedi fakat, Türkiye’de işler çoktan değişti. Artan kur, faizler ve vergi üçgeni yeni bir otomobil almayı adım adım uzaklaştırdı. 2019 yılında en ucuz otomobile yaklaşık 70 bin liraya sahip olabilirken, şimdi en az 150 bin lirayı gözden çıkarmak gerekiyor.

Kurun rekorlara imza atması ve ÖTV baremlerindeki artış kompakt SUV segmentinde de fiyatları 400 bin liranın üzerine taşıdı. Otomobilini yenilemek isteyen tüketici fiyatlar karşısında şoka girdi. Bayice aracının yenisini almaya giden kullanıcı bir alt segment SUV ile geri çıktı. Bunu gören üreticiler de B-SUV ve crossover modellere ağırlık vermeye başladı.

Geçmiş yıllarda C-SUV’de çeşitlilik oldukça fazla iken şimdi bu ağırlık B-SUV’lara kaydı. Birçok marka bu segmentte birden fazla modeli tüketiciye sunarken, segment düşüren tüketiciye daha fazla tercih imkanı sunuluyor. 2019 yılında satışların seyri oldukça düşüktü fakat, 2021’in Haziran’ı ile kıyaslandığında oranlar bir hayli değişik. 2021 Haziran ayında 2019’un aynı dönemine göre, B-SUV satışları yüzde 500’e yakın artış kaydederken, C-SUV’de bu oran 2 yılda yüzde 150 olarak gerçekleşti. Bu süreçte hem model sayısı hem de fiyatlar arttı. Yükselen fiyatlar karşında B planına geçen üreticilerin böylece planı tıkır tıkır işliyor.

ODD verilerine göre yılın ilk yarısında, Türkiye’de en çok satan B-SUV Peugeot 2008 oldu. Onu Opel Crossland, Seat Arona, Skoda Kamiq ve Sandero Stepway takip etti.

YENİLENEN C3 AİRCROSS 300 BİN LİRADAN GELDİ

Bu segmentte en son yenilenen modellerden biri ise Opel Mokka ve Citroen C3 Aircross oldu. Ayrıca Hyundai Bayon da markanın 2’nci mini SUV’u olarak kervana katıldı. Türkiye pazarına makyajlanarak adım atan C3 Aircross 300 bin liralık fiyat etiketiyle yola çıktı. Yeni C3 Aircross SUV, her ikisine de EAT6 otomatik şanzımanın eşlik ettiği, ödüllü 1.2 PureTech benzinli motor ve yüksek verimlilikle çalışan 1.5 BluHDİ dizel motor seçenekleriyle dikkat çekmeye devam edecek. Feel, Feel Bold ve Shine olmak üzere üç farklı donanım seçeneğinin sunulduğu yeni modelde birçok kişiselleştirme seçenekleri de yer alıyor. 6 farklı gövde rengi ve 2 farklı tavan rengiyle tercih edilebilen C3 Aircross SUV, 4 farklı renk paketiyle de kişiselleştirilebiliyor. Kızaklı koltukların sağladığı fonksiyonellikle 410 litre ile 520 litre arasında değişen bagaj hacmi, arka koltukların katlanmasıyla 1.289 litreye kadar çıkıyor.

TÜRKİYE'DEKİ İKİNCİ KOZU: BAYON

Bu segmentteki talebi gören Hyundai de Kona’dan sonra Bayon kozunu da sahaya sürdü. Türkiye’de üretilen ve oldukça dikkat çeken model 201 bin 900 liralık başlangıç fiyat etiketine sahip. Yakıt verimliliği ve düşük CO2 emisyonları ile dikkat çeken MPi ve T-GDi turbo beslemeli motorlar araçta öne çıkarken, 48V hafif hibrit teknolojisi, 7DCT otomatik şanzıman ve 120 beygir gücüyle sunuluyor. 1.0 litrelik T-GDi motorun 100 beygirlik versiyonu ise 48V hafif hibrit teknolojisi olmadan da tercih edilebiliyor. 6 ileri manuel veya 6 ileri tork konvertörlü otomatik şanzımanla sunulan 1.4 litre 100 PS atmosferik bir motor da var. Bayon’daki 1.4 litrelik 100 PS gücündeki atmosferik motor, ülkemizdeki en çok talep edilen ve en çok satış adetlerine ulaşması beklenen seçenek olarak lanse ediliyor.

MOKKA İLE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ

Fransız çatısı altında dikkat çeken Opel ise B-SUV’de Mokka ve Crossland ile gözü zirvede. Geçtiğimiz aylarda yenilenen Mokka, sadece benzinli motor seçeneğiyle satışa sunuluyor. 365 bin 900 bin liralık fiyat etiketine sahip olan modelin 3 farklı donanımı var.

Yeni Mokka, markanın gelecekteki yüzü Opel Vizör’e ve tamamen dijital Pure Panel kokpite sahip olan ilk model olmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

130 beygirlik benzinli motorla dikkat çeken ünite 1.2 litrelik turbo. AT8 otomatik şanzıman kombinasyonuyla gelen yeni Mokka; Elegance, GS Line ve Ultimate olmak üzere üç farklı donanım seçeneğiyle satışa çıkıyor.

OPEL ASTRA'YA ELEKTRİK AŞISI

Tamamen Opel’in yeni tarzını sergileyen yeni Astra, cesur tasarımıyla dikkat çekiyor. İlk kez elektriklenecek olan model şarj edilebilir hibrit motorun yanı sıra benzinli ve dizel seçeneklerle de tüketicinin karşısına çıkacak.

Araç 2022’de Türkiye pazarına adım atacak. Intelli-Lux LED® Pixel Far teknolojisine sahip olan yeni Astra’da, 6 ileri manuel ve 8 ileri otomatik şanzıman versiyoları, verimli dizel ve benzinli motorlar ile zengin kişiselleştirme seçenekleri de öne çıkıyor.

Yeni Astra, markanın kompakt sınıf tarihinde bir ilk gerçekleştirerek satış başlangıcından itibaren yüksek verimlilik seviyesine sahip benzinli ve dizel motor seçenekleri dışında güçlü şarj edilebilir hibrit versiyonlarıyla da piyasaya sunulacak.

Güç seçenekleri benzinli ve dizel versiyonlarda 110 HP (81 kW) ile 130 HP (96 kW) arasında değişiyor ve şarj edilebilir hibrit versiyonlarda ise 225 HP’ye (165 kW) kadar uzanıyor. Benzinli ve dizel motor seçeneklerinde altı vitesli manuel şanzıman standart olarak sunulurken, daha güçlü motor seçeneklerinde ise isteğe bağlı olarak sekiz vitesli otomatik şanzıman da sunuluyor.

YEDEK PARÇAYA ZAM YOK

Motor AŞİN Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Saim Aşçı “Türkiye jeopolitik konumu sayesinde ulaşım ve üretim konusundaki avantajlarıyla pandemi döneminde cazip bir pazar haline geldi. 2021 yılının ikinci yarısında ise üretim ve ham madde sıkıntıları nedeniyle satın almaların doğru yönetilmesi büyük bir önem kazanacak. Yedek parça fiyatlarının; sürecin belirsizliğine, makro ekonomik verilere ve döviz seyrine bağlı olarak artacağını ön görüyoruz. Ancak bunun için tüm yedek parça piyasasını içine alacak belli bir oran vermenin doğru olmadığını düşünüyoruz. Ürün tedariki yaptığımız ve dünya çapında bilinen yedek parça üretici ve satıcıları önümüzdeki 6 aylık dönemde biz distribütörlere yüksek oranda zam yaptıklarını bildirmediler ve hala haziran ayı düzeyindeki fiyatlarla siparişleri kabul etmekteler” dedi.

KUR GEÇTİ ŞİMDİ DE TEDARİK SORUNU ÇIKTI

Otomotiv satış sonrası pazarının yılın ilk çeyreğinde yakaladığı yükseliş, ikinci çeyreğe de yansıdı. Yılın ikinci çeyreğinde yurt içi satışlarda ve ihracatta yaşanan artış ile birlikte istihdamdaki pozitif seyir, üçüncü çeyreğin yatırım planlarını da hareketlendirdi. Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği’nin (OSS) “2021 Yılı İkinci Çeyrek Sektörel Değerlendirme” anketine göre; katılımcıların yarıya yakının üçüncü çeyrekte yatırım planladığı ortaya çıktı. Söz konusu oran bir önceki ankette yüzde 38’e kadar gerilemişti. Bu yılın ilk çeyreğinde sektörde yaşanan sorunların başında ‘döviz kurlarındaki hareketlilik’ gelirken, ikinci çeyrekte ‘tedarik problemlerinin’ yükselişe geçtiği ortaya çıktı. Yılın ilk çeyreğinde tedarik problemleri yaşayanların oranı yaklaşık yüzde 73 iken, yılın ikinci çeyreğinde bu oran yüzde 82,5’e kadar yükseldi.

HYUNDAİ'NİN YENİ SPORCUSU SEDANI

Hyundai, bu kez de C sedan segmetindeki temsilcisi Elantra’nın 280 beygirlik N versiyonuyla tüm dikkatleri üzerine çekti. Elantra N, 2.0 litrelik turbo beslemeli bir motorla üretiliyor. Modelin 280 beygir güç üreten motoru aynı zamanda 392 Nm maksimum tork değeri sunuyor.

Gücünü ön lastiklere 8 ileri, ıslak tip çift kavramalı şanzıman (DCT) ile aktaran Elantra N, aynı zamanda N Grin Shift (NGS) ile turbo basıncını artırarak gücünü anlık olarak 290 beygire kadar artırıyor. Sonuç olarak Elantra N, 250 km/s azami hıza ulaşıyor ve 0-100 km/s arasını sadece 5,3 saniyede tamamlıyor.

JAGUAR VE LAND ROVER BODRUM'DA

Türkiye’de 6 ilde 10 ayrı şubesiyle hizmet veren Borusan Oto, bu yıl Bodrum’daki onuncu yılını kutluyor. BMW Yetkili Satıcısı ve BMW MINI markalarının Yetkili Servisi olarak hizmet veren Borusan Oto, şimdi de Jaguar ve Land Rover markalarının Bodrum’daki tek Yetkili Servisi oldu. Borusan Oto Genel Müdürü Simay Alsan, Bodrum’daki Jaguar ve Land Rover kullanıcılarının beklentilerini en iyi standartlarda karşılamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Borusan Oto Bodrum, Konacık’ta 3 bin 500 metrekarelik bir alana sahip. Tesiste, yeni ve kullanılmış otomobil seçenekleri, modern ve ferah müşteri kabul salonları, mekanik atölye, kaporta boya atölyesi ve araç yıkama alanları yer alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN