Fonların yüzde 25’i Hazine’ye

Fonların yüzde 25’i Hazine’ye

Sermaye Piyasası Kurulu, bireysel emeklilikte standart fonların asgari yüzde 25’inin devlet senetlerine yatırılacağını açıkladı. Standart fonların da yüzde 10’u borsada değerlendirilecek. Bu yolla, emeklilik fonundan hazineye 2.5 milyar lira borç aktarılacak. Söz konusu kararın, BES fonlarında biriken paranın döviz yatırımına yönelmesini önlemeyi amaçladığı belirtiliyor.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), bireysel emeklilikte standart fonların yüzde 10’unun hisse senedine yatırılacağını açıkladı. Kararla, borsaya ve devlet tahvillerine ek kaynak girişi sağlanması hedefleniyor. Ayrıca standart fonların da asgari yüzde 10’u; BIST100, BIST sürdürülebilirlik endeksi, BIST kurumsal yönetim endeksi ve Borsa İstanbul tarafından hesaplanan katılım endekslerindeki paylarda değerlendirilecek. Bu fonların azami yüzde 30’u ise özel sektör tahvillerinde değerlendirilecek. Fonlar yeni portföy sınırlamalarına 31 Temmuz’a kadar uyum sağlayacak. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) konu ile ilgili ilke kararı ise şöyle:

“Sermaye piyasalarının sürdürülebilir büyümedeki rolü ile kurumsal yatırımcı olarak emeklilik fonlarının sermaye piyasalarının derinleşmesine ve sağlıklı fiyat oluşumuna sağladığı katkılar dikkate alınarak, Kurulumuzun i-SPK.4632 s.kn. (03.03.2016 tarih ve 7/223 s.k.) sayılı İlke Kararı olarak kabul edilen ‘Emeklilik Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber’de yer alan standart fonların ve para piyasası fonlarının portföylerine alınacak varlık ve işlemlere ilişkin sınırlamalarda değişiklik yapılmıştır. Yapılan değişiklik ile, standart fonların portföyünün asgari yüzde 10’unun BIST 100, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi, BIST Kurumsal Yönetim Endeksi ve Borsa İstanbul A.Ş. tarafından hesaplanan katılım endekslerindeki paylarda, para piyasası fonlarının portföyünün asgari yüzde 25’inin devlet iç borçlanma senetlerinde yatırıma yönlendirilmesi gerektiği düzenlenmiştir. Ayrıca, mevcut fonların yeni portföy sınırlamalarına uyum sağlaması için 31.07.2019 tarihine kadar geçiş süreci tanınmıştır.” 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN