Gençler bozuk para gibi harcanıyor

Gençler bozuk para gibi harcanıyor

Türkiye’nin her alanda iyileşme kaydettiğine ilişkin söylemler siyasi tartışmalardan öteye gidemezken perde gerisinde kalan acil soruna ASO Başkanı dikkat çekti. Özdebir, ülkenin geleceği olan gençlerin hem eğitimde hem iş hayatında umduğunu bulamadığını belirtti. “İnsanımızın becerisini geliştirerek dünyada markalaşabiliriz. Ama biz gençlerimizi heba ediyoruz, bozuk para gibi harcıyoruz” dedi.

Tartışma yaratacak önemli tespit... Eğitim ve istihdam arasındaki sıkıntılı sürecin altını “8 milyon üniversite öğrencisine itirazım var” sözleriyle çizen Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir’den bir kritik çıkış daha geldi. İşletmelerin en önemli varlığının insan kaynağı olduğunu hatırlatan ASO Başkanı “Halk diliyle ülke olarak gençlerimizi bozuk para gibi harcıyoruz” dedi. Katsayı düzenlemesinin de mesleki teknik eğitimi yok ettiğini belirtti.

ÜNİVERSİTEDE DÖRT YILLIK FEDAKÂRLIĞIN SONU İŞSİZLİK

Özdebir “Başbakan’dan Milli Eğitim Bakanı’na kadar herkese yalvardım ancak adım atılmadı. Mesleki eğitim ‘Bu adam olmaz, sanat okuluna gönderelim’ denecek kadar değersiz hale getirildi” ifadesini kullandı. Üniversite mezunlarının iş bulamadığını vurgulayan ASO Başkanı Özdebir “İşsizlik rakamları içindeki en büyük topluluğu diplomalılar oluşturuyor. Aileler, gençler, hocalar dört yıl fedakârlık yapıyor ama birçoğu iş bulamadığı için yıkılıyor” diye konuştu.

18-eylul-sayfa1.jpg

ÜLKENİN GENÇLERİ BOZUK PARA GİBİ HARCANIYOR

Üniversite mezunu sayısı her geçen yıl hızla artarken, genç işsizlik de kronik bir sorun haline gelmeye başladı. TÜİK’e göre genç işsizlik oranı yüzde 23,1 oranında. İşsizlik rakamları içerisindeki en büyük topluluğu üniversite mezunu olan gençlerin oluşturduğunu aktaran ASO Başkanı Özdebir ‘’Ülke gençleri bozuk para gibi harcanıyor’’ dedi.

şsiz genç sayısı hızla artarken, sanayici eleman bulamadığını iddia ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre temmuzda genç işsizlik yüzde 23,1 olarak kayda geçti.Ancak buna rağmen ‘çalıştıracak kalifiye işçi bulamıyoruz’ diyen sanayiciler öbür kapıdan da işten çıkartmalara devam ediyor. İstihdama katkıda bulunmak isteyen Ankara Sanayi Odası (ASO) ‘Herkese Meslek, Herkese İş-Sincan Sivil Toplum Diyaloğu Toplantı Programı’nı gerçekleştirdi. Toplantıda genç işsizliğin üzerinde duran ASO Başkanı Özdebir, işsizlik rakamları içerisindeki en büyük topluluğunüniversite mezunu olan gençlerin oluşturduğunu aktardı. Özdebir ‘’Ülkenin gençleri bozuk para gibi harcanıyor’’ dedi. İşletmelerde yetenekli insanların çalışması durumunda, o insanların yaptıkları ile, pazarın, ihracatın, gelirin ve çalışanların gelirlerinin de beraberinde büyüyeceğini ifade eden ASO Başkanı Özdebir, “İnsanlarımızı, gençlerimizi heba ediyoruz. Bugün 8 milyon üniversite eğitimi gören, gencimiz var. Maalesef işsizlik rakamları içerisindeki en büyük topluluğu da üniversite mezunu olan gençlerimiz oluşturmakta. Bu gençlerin anne-babaları dört yıl fedakarlık yaptı. Devlet dört yıl bu insanların gideceği okulları destekledi. Hocalar emek verdi, çocuklar en keyifli zamanlarını belki orada harcadı. Sonucunda bunların içerisindeki birçoğu iş bulamadıkları için yıkıldı” diye konuştu. İşletmelerin en önemli varlıklarının insan kaynağı olduğunu dile getiren ASO Başkanı Özdebir bir firemanın değerini oluşturan şeyin; o firmanın yaptığı ciro, pazardan aldığı pay ve çıkardığı ürünler olduğunu aktardı. Ancak bunların insan dokunuşuyla vücut bulan bir şey olduğunu ve insan gücünün çok önemli olduğunun altını çizdi. Öte yandan daha önce de 8 milyon üniversite öğrencisine itirazım var açıklamasını yapan Özdebir, “İnsan kaynağı planlaması yapmadığımız için ve herkes,‘Ben üniversiteye gideceğim’ dediği için üniversiteleri işsizler ordusu oluşturduk. Bugün işsizlik oranında en yüksek oran üniversite mezunu işsizlerde. Bunu bir kere ülke olarak insan kaynağının planlanmasını mutlaka yapmamız lazım. Gençlerimize, bu ülkenin geleceğine büyük zulüm yapıyoruz. Bunu bir an önce çözmemiz lazım. Öte yandan üretmek, daha yüksek katma değerli ürünler üretmek, daha fazla ihracat yapabilmek için de bizim beceri sahibi, nitelikli insanlara ihtiyacımız var. Bu insanları da yetiştirmek zorundayız. Onları da buna göre yönlendirip iş gücüne katılmalarını sağlamamız lazım” açıklamasında bulunmuştu.

ÇALIŞAN YOKSA ÜRETİM DE YOK

Türk sanayisinin verimini ve kalitesini artıracak nitelikli kişileri beraber yetiştirmek için buradayız diyen ASO-SEM Başkanı Serdar Tütek, ‘’ “Fabrikalardaki bizim için en değerli şey, oradaki insan kaynağı” dedi. İnsan kaynağı olmasan fabrikaların işlevsiz olduğunu aktaran Tütek ‘’Fabrikalarımızda makinelerimiz, binalarımız ve birtakım değerlerimiz var. Fabrikalardaki bizim için en değerli şey, oradaki insan kaynağı. Geri kalan her şeyin tamamı en fazla yüzde 10’luk bir teferruat. Şöyle düşünün; Bir fabrika sahibinin veya bir grubun fabrikası yıkılsa, makineleri çalınsa, ekibi orada olduğu sürece aynısını aynı şekilde kurar. Ancak bir fabrikanın eğer çalışanları ortadan kaybolmuşsa, ekip yok olmuşsa dünyanın en iyi makineleri ve tesisi de olsa o tesisin ayakta kalma şansı yok” ifadelerini kullandı.

ELEMAN SIKINTISI DÜŞÜK MAAŞTAN KAYNAKLANIYOR

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, uzun zamandır ara eleman sıkıntısından bahsettiklerini vurgulamış ‘’Bu aynı zamanda bir ücretlendirme, maaş sıkıntısıdır. Türk iş dünyası nitelikli ara elemana ödediği ücretleri bu dönemde gözden geçirmek, tekrar değerlendirmek durumunda’’ demişti. Ara eleman ücretlerinin makul seviyeye getirilmesi gerektiğinin altını çizen Avdagiç, ‘’Basit bir örnek vereyim; İstanbul’da bir genç, nasıl ki motorlu kurye olduğunda 7 bin-7 bin 500 lira kazanç elde ediyor. Bu şartlarda söz gelimi bir CNC operatörünü 4 bin-4 bin 500 liraya çalıştırmayı düşünmeniz çok rasyonel olmaz’’ şeklinde konuşmuştu. Üniversite mezunu ancak iş bulamayan, kendisine, ailesine ve iş dünyasına katkı sağlamak için alternatif yön arayanların mutlaka bulunduğunu kaydeden Avdagiç bu gençlere ulaşılması gerektiğini hızlı kurslar ve eğitimlerle iş dünyasına kazandırılmasının şart olduğunu aktarmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN