Gümrük savaşında Çin’den indirim cevabı

Gümrük savaşında Çin’den indirim cevabı

Çin'den ABD ile sürdürdüğü gümrük savaşında yeni hamle geldi. Çin, ABD ürünlerine gümrük duvarını yükseltirken, ABD dışından gelen ürünlerin gümrüğünü düşürüyor.

KARAR.COM

Gümrük savaşında ABD’nin Çin’e karşı tehditleri gün geçtikçe artarken, Çin karşı yaptırım olarak  ABD’ye karşı gümrük vergilerini arttırmanın yanında diğer ülkelerden aldığı ürünlerde gümrük vergilerini düşürüyor. Sayısız üründe gümrük indirimine giden Çin’in bu hamlesinde istifade eden ülkelerin başında Almanya, Japonya ve Kanada var. Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinde yer alan habere göre indirimden dünyanın diğer ülkeleri de istifade etti. 

ABD TAHMİNLERDEN FAZLA ZARAR ETTİ 

Amerikan firmalarından ürün alan kişiler ise gümrük savaşının başladığı dönemin üstünde gümrük vergileri ödemek zorunda. Çin, farklı ABD ürünlerine yer yer diğer ülkeler uyguladığı gümrüklerin altı katına kadar fazla gümrük vergisi koyuyor. Uluslararası Ticaret Enstütüsü Washington Peterson-Institut tarafından yapılan araştırmaya göre ABD’li firmaların gümrük savaşanıda uğradığı dezavantajların bu zamana kadar tahmin edilenden daha yüksek olduğu bildirildi. 

DİĞER ÜLKELERE KIRMIZI HALI

Araştırma sonuçlarına göre Çin’de ABD’den  gelen ithal ürünlerine uygulanan  gümrük miktarı 2018 yılından bu yana ortalama olarak yüzde 20,7 oranında arttı.  Bu oran diğer ülkelerden yapılan ithalatlara uygulanan gümrük vergilerinde ise yüzde 6.7 oranında azalış gösterdi.  Raporda Çin’in ABD gümrük yaptırımlarına karşı dünyanın geri kalan kısmındaki ülkelerin önüne “kırmızı halı“ döşediği ifade edildi. ABD Çin’deki 1.4 milyar üreticiye ulaşmakta engellerle karşılaşırken diğer ülkeler Çin pazarındaki paylarını yükseltti. 

TARAFTAR KAZANIYOR 

Peterson Enstütüsü araştırmasına göre gümrük savaşında Çin ABD’ye kıyasla daha esnek ve çok yönlü bir strateji izliyor. ABD diğer ülkelere karşı da gümrük silahını kullanırken Çin diğer ülkelere karşı gümrükleri düşürerek savaşta taraftarlarının sayısını arttırıyor.  Bu hamleler bazı branşlarda bariz şekilde gözlemlenebiliyor. Çin, soya hariçi ABD’den gelen tüm tarım ürünlerine gümrük miktarını iki kat arttırarak yüzde 42.4 oranına çıkarırken, dünyanın  diğer ülkelerinin ödemesi gereken gümrük vergisi  yüzde 18.9.  Soyada ise bu miktar ABD için yüzde 28 diğer ülkeler için yüzde 3.    Odun, kağıt ve metal ürünlerinde ABD yüzde 22,3 diğer ülkeler yüzde 4.4 gümrük ödüyor. Elektronik araçlarda ise oran yüzde 18.3’e yüzde 3,3.

BAŞKANLAR BULUŞACAK 

ABD Başkan Donald Trump yaptırımlar uygulayarak Çin pazarının ABD’li firmalara daha fazla açılmasını sağlamaya çalışıyor. ABD bu yaptırımlarla kendi şirketleri için gümrükleri düşürmeyi, devlet  firmalarına yapılan teşvikleri kısıtlamayı ve ABD ürünlerin marka ve telif haklarını korumayı amaçlıyor. Çin bu yaptırımlar karşısında geri adım atmayarak ABD ürünlerine uygulanan gümrük vergilerin arttırıyor. ABD Başkanı Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jiping, Japonya’nın Osaka kendinde yapılacak G-20 zirvesinde iki ülke arasındaki krizi çözmek için yeniden bir araya gelecekler. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN