Halk sebzeden sonra sırada ‘halk deterjan’ var

Halk sebzeden sonra sırada ‘halk deterjan’ var

Gıda fiyatlarındaki fahiş artış, enflasyonu patlattı. Tarlada 2 liraya satılan ürün raflarda 10 lira olunca, tanzim satışın önü de açıldı. Türkiye’de 80 noktada kârsız satılan ürünler, hem pazar hem de marketten ucuz olunca vatandaşlar çadırların önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Fiyatlar neredeyse yarı yarıya inmiş vaziyette. Temizlik malzemelerinde de buna başlayacağız” dedi.

Ocak ayı enflasyonuna zirve yaptıran gıda fiyatları, hükümetin de dikkatini çekti. En çok sebze grubunda artış kaydeden fiyatlar hem vatandaşın cebini yaktı hem de enflasyonu patlattı. Özellikle Antalya’daki hortum olaylarını fırsat bilen bazı tüccarlar 2 liraya alınan ürünü İstanbul’da neredeyse 10 liradan satışa sundu. Bunun üzerine hükümet tarladan direkt sofraya satışın önünü açtı. Türkiye’nin birçok noktasında 100’e yakın tanzim satış noktası kurarak ucuz sebze satışına başlandı. Dün gıda fiyatlarındaki artışa ve alınan önlemlere değinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Son günlerde malum Türkiye’de bir oyun oynanmaya başlandı. Patlıcan, domates, patates, salatalık, fiyatları tırmandırmaya başladılar. Bu bir terör estirmeydi. Bu teröre karşı nasıl Cudi’de, Gabar’da, Tendürek’te nasıl inlerine girmişsek gıda terörünü estirenlere de belediyelerimiz vasıtasıyla ‘Tanzim Satışlar Semt Pazarları’nı kurarak Ankara, İstanbul başta olmak üzere ucuz ürünü satmaya başladık. Ankara’da bu çalışmalar başladı. Fiyatlar neredeyse yarı yarıya inmiş vaziyette. Halk Ekmek’te İstanbul ve Ankara’da ucuz ekmeği vatandaşımızın evine verdiysek şimdi de sebzede, meyvede, her türlü üründe bunlarla da kalmayacağız, temizlik malzemelerinde de buna gireceğiz ve böylece benim vatandaşım bu ucuzluktan en ideal şekilde istifade edecek. Oyunu bozacağız, bu terörü estirenlere müsaade etmeyeceğiz. Ticaret Bakanlığımız hallere teftiş için elemanlar gönderdi, onları dövmeye kalktılar, çünkü ruhlarında sıkıntı var” açıklamasını yaptı.

Enflasyonla mücadele için belediyelerin sebze meyve satışına başlayacağını belirtmesi üzerine harekete geçen İBB, 50 ayrı noktada ‘Üreticiden Tüketiciye Doğrudan Sebze’ satışına başladı. İBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı ve Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner’in katılımıyla ilk satış Bayrampaşa’da gerçekleşti.

KOTALI VE KUYRUKLU TANZİM SATIŞ BAŞLADI

İBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, başlatılan projeyle ilgili şunları söyledi: “İstanbul’da 34 ilçede 50 noktada bu hizmeti sürdüreceğiz. Vatandaşlarımızın teveccühüne karşı tüm önlemleri almış durumdayız. Tanzim satış uygulamamız sabah saat 10.00 ile akşam 19.00 arasında yapılacak. Vatandaşlarımıza büyük kolaylık sağlayacak uygulamayı ilk başta 7 sebze ile başlatacağız. Satışlarımıza toptan alınıp stoklama yapılmaması için 3 kiloluk sınırlama getirdik. Bu çalışmanın devamlılığı vatandaşlarımızın talebine bağlı olarak sürecek. Bu mallar Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden toplanacak. Tarım ve Orman Bakanlığımız ile sürekli temas halinde olacağız. Bu noktada Tarım Kredi Kooperatifleriyle birlikte bu malları temin ediyoruz. Bu malların tonları da talebe göre değişecek. Satış noktalarında ürünler bitmeye yaklaştığında depomuzdan temin edeceğiz. Lojistik tedbirlerimiz her daim olacak.” Satış yapılan çadırların önünde uzun alışveriş kuyruklarının olduğu görüldü.

DOMATES 3 LİRA, PATATES 2 LİRAYA SATILIYOR

Sebze meyve fiyatlarındaki artışı önlemek amacıyla tanzim satış uygulamasına başlandı, raf fiyatları geriledi. Satış noktalarında domates 3, patlıcan 4.5, biber 6, salatalık 4, ıspanak 4, patates ve soğan 2’şer TL’den tüketiciye aktarıldı. Toptan alım olmaması için her üründen en fazla 3 kilo veriliyor.

İBB, üreticilik yaptığı gerekçesiyle Arnavutköy, Adalar, Şile, Silivri ve Çatala dışındaki 34 ilçede 50 tanzim satış noktası oluşturdu. Avcılar girişindeki İSPARK yanında kurulan çadırlarda domates 3, patlıcan 4.5, biber 6, salatalık 4, ıspanak 4, patates ve soğan 2’şer TL’den satışa çıkarıldı. Pazar veya marketlere göre düşük fiyatla sebze ve meyve satışı yapıldı. Kredi kartı ile de satış yapılırken, müşterilere ücretsiz pazar satış torbaları verildi.

Pazardaki fiyatlarda tanzim satışlardaki fiyatların arasında büyük bir fark olduğunu belirten tüketici Ercan Köylübayır “Pazarda patlıcanın kilosu 19-20 liraya ulaşmıştı. En son 10 liraya düştü. Bu da rekabetin bir sonucuydu ancak yine de çok pahalı. Tanzim satışlarda fiyatlar yarı yarıya. O yüzden buraya geldik. Önceden pazarlarda 50-100 liraya alışveriş yapabilirken şimdi 150-200 lirayı buluyor harcamalar. Tanzim satışların faydasını göreceğiz inşallah” diye konuştu. Bir vatandaş ise pazardaki fiyatlardan daha uyguna geleceğini düşündüğü tanzim satışların vatandaşın cebini daha çok düşündüğünü söyledi.

FİYATLAR HALLERDE DE DÜŞÜŞE GEÇTİ

Sebze meyve fiyatlarını düşürmek için Ankara ve İstanbul’da başlanan tanzim satışları sonrası, örtü altı sebzenin başkenti Antalya’nın hallerinde de fiyatların düştüğü gözlendi. Özellikle patlıcanda yüzde yüze yakın bir düşüş yaşanırken, domates ve soğan fiyatlarında yüzde 25 düşüş gerçekleşti. Enflasyonla Topyekun Mücadele kapsamında sebze ve meyve fiyatlarını düşürmek için ilk olarak İstanbul ve Ankara’da başlayan tanzim satışları sonrası, örtü altı sebzeciliğin başkenti olarak bilinen Antalya’da sebze fiyatlarında düşüşlerin yaşandığı gözlendi. Antalya Yaş Sebze Meyve Toptancı Hali’nde tanzim satışları öncesinde 4,5 liradan satılan domates, 3,5 liraya düşerken, salatalık 5 TL’den 4’e, soğan 4,2 TL’den 3.5 TL’ye düştü. En büyük düşüş ise patlıcanda yaşandı. Hafta sonu 10 lira bandında seyreden patlıcanın, bugün sabah itibariyle 5.5 TL’den satışı gerçekleşti. Mevsim şartlarına göre üretimdeki azalma yaşanan biberde fiyat değişikliği yaşanmazken, patateste ise yine üretim azlığı nedeniyle 20 kuruşluk bir artış gerçekleşti.

NERELERDE SATIŞ YAPILIYOR?

Kağıthane Meydanı, Mecidiyeköy Meydanı, Avcılar Meydanı, Kadıköy Meydanı, Bakırköy Meydanı, Aksaray Meydanı, Taksim Meydanı, Eminönü Meydanı, Kasımpaşa Kızılay Meydanı, Beylikdüzü Meydanı, Bayrampaşa Meydanı, Bağcılar Meydanı, Güngören Meydanı, Sultanbeyli Meydanı, Sultangazi Meydanı, Gaziosmanpaşa Meydanı, Sarıyer Meydanı, Beşiktaş Meydanı, Üsküdar Meydanı, Şirinevler Meydanı, Kartal Meydanı, Pendik Meydanı, Tuzla Meydanı, Sancaktepe Meydanı, Ümraniye Meydanı, Esenler Meydanı, Esenyurt Meydanı, Çekmeköy Meydanı, Küçükçekmece Meydanı, Zeytinburnu Meydanı, Bahçeşehir 1.Kısım, Başakşehir 2. Etap Metro Çıkışı, Büyükçekmece, Eyüpsultan Meydan, Ataşehir Örnek Mahallesi, Beykoz Kavacık Meydan, Üsküdar Kirazlıtepe, Fatih Karagümrük Meydan, Bostancı Lunapark, Pendik Sahil Meydan, Halkalı Meydan, Ümraniye Meydan AVM Otopark, Ataşehir Meydan, İstinye İspark, Zeytinburnu AVM, Alibeyköy Silahtar, Haliç, Bayrampaşa Yıldırım Mahallesi, Esenler 100.Yıl Mahallesi. Arnavutköy, Adalar, Şile, Silivri, Çatalca ilçelerinde üreticilik yapıldığından dolayı buralarda satış olmayacak.

PERAKENDE YASASI YENİDEN DÜZENLENMELİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un sektördeki tüm sorunlara çözüm olacak şekilde düzenlenmesi halinde, birçok üründe fiyatların düşeceğini ve sektörün rahatlayacağını bildirdi. Geleneksel perakende sektörünün, hak ettiği teşvikler ve destekler verildiğinde gelişerek güçleneceğine ve hatta istihdam yaratacağına işaret eden Palandöken “İhtiyaçtan fazla açılan her iş yeri hem kendisine hem de çevresindeki iş yerlerine zarar veriyor. Perakende yasası iş yeri açılışlarına bir kural ve sınırlama getirecek şekilde yeniden düzenlenmeli. Düzenlemenin ardından, iş yeri kapanışları da azalacaktır. Böyle bir ortamda üretim ve ihracat da artar, rekabete dayalı piyasa ekonomisi sağlıklı bir şekilde işlemeye başlar” değerlendirmesinde bulundu. 

SÜRÜDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

Vatandaşların ucuza alışveriş yapmasından memnuniyet duyacağını vurgulayan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir “Önce çiftçiler azarlandı, suçlu onlardı. Sonra komisyoncular azarlandı, sonra halciler azarlandı, sonra domates, biber yiyenler azarlandı, hatta ‘bunları yemeseniz ne olur’ şeklinde şeyler söylendi. Şimdi de 31 Mart’a kadar gemiyi yüzdürmek adına yapılmaya çalışılan, vatandaşın bu temel taleplerini suni yöntemlerle gidermeye çalışmaktır. Bunun sürdürülebilir olmadığı ortada. Manavla, pazarcıyla mücadele edeceğine, sağlıklı tutarlı tarım politikaları, tüketim politikaları uygulayacaksın, ülkede üretimi artıracaksın, ekonomi politikaların tutarlı olacak, dış politikan tutarlı olacak, bizi Suriye bataklığına sokmayacaksın, Mehmetçiğimiz orada mermi atmak zorunda kalmayacak” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN