Hazine sırtını Merkez’e dayadı

Hazine sırtını Merkez’e dayadı

Merkez Bankası’nın kötü gün parası olarak tabir edilen ihtiyat akçesi geçen yılın nisan ayında paylaşılması beklenirken Ocak 2019’da apar topar Hazine’ye aktarıldı. 78 milyar liradan sonra Hazine şimdi de TCMB’nin 40 milyar liralık ihtiyat akçesini alacak.

Merkez Bankası’nın (TCMB) kötü gün parası olarak nitelendirilen ihtiyat akçesinin Hazine’ye devri geçen yıl tamamlanmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçenin daha fazla bozulmaması için Merkez Bankası’nın 41 milyar liralık ihtiyat akçesini Hazine’ye yönlendireceği Mayıs 2019’da gündeme getirmişti. MB kârının yüzde 20’sini ‘İhtiyat akçesi’ adı altında TL olarak kasasında tutuyordu. Yeni yılda da gündem çok değişmedi. Merkez Bankası, toplam 40.5 milyar liralık kar payı avans tutarı ve ihtiyaç akçesinin dağıtımına başlandığını aktardı. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Olağanüstü Genel Kurul toplantısı 20 Ocak 2020 tarihinde Ankara’da gerçekleştirdi. Genel Kurul toplantısında, Merkez Bankası 2019 yılı dönem kârı üzerinden kâr payı avansı ödenmesine ve 2018 yılı kârından ayrılan ihtiyat akçesinin dağıtılmasına karar verdi. Bu kapsamda ve ilgili mevzuat çerçevesinde; 35.2 milyar Türk lirası kâr payı avans tutarının, 5.3 milyar Türk lirası ihtiyat akçesinin hissedarlara dağıtımına başlanmıştır” denildi. Merkez Bankası 2019 kârının, gerekli karşılıklar ayrıldıktan sonra yüzde 90’ının dağıtımı düzenlenen Olağanüstü Genel Kurul’da kabul edildi. Olağanüstü Genel Kurul, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın başkanlığında toplandı. Bankanın 2019 yılı kârından avans dağıtımı yapılmasına ve son yıl kârından ayrılanlar dışında, birikmiş ihtiyat akçesinin de kâra katılarak dağıtılması onaylandı ve avans dağıtım oranı da yüzde 90 olarak belirlendi. 

Merkez Bankası geçen yıl ana hissedarı olan Hazine’ye kurumlar vergisi dahil yaklaşık 50 milyar lira transfer etmişti. Banka ayrıca geçen yıl bütçe açığını desteklemek adına kar transferini de nisandan ocak ayına çekmişti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN