IEA Başkanı Birol: Küresel enerji krizi 70'lerdekinden daha büyük

IEA Başkanı Birol: Küresel enerji krizi 70'lerdekinden daha büyük

Rusya'nın Ukrayna'ya 24 Şubat'ta başlattığı işgal girişiminin küresel enerji krizinin başlangıcı olabileceğini belirten Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı (IEA) Fatih Birol, mevcut krizin 1970'lerdeki petrol krizinden daha büyük olduğunu belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya başlattığı işgal girişiminde 50'nci güne girilirken Ukrayna lideri Zelenskiy Rusya'nın petrol ihracatına ambargo koyulması yönünde çağrısını yineledi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) etkinliğinde konuştu. Birol, Rusya-Ukrayna savaşının başladığı tarih olan 24 Şubat’ın global enerji krizinin başlangıç tarihi olabileceğini, bunun eski krizlerden farklı olduğunu belirtti.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) bugün İstanbul’da düzenlediği istişare toplantısında konuşan Birol, enerji krizinin büyüme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

Birol’un konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

24 ŞUBAT KÜRESEL KRİZİN BAŞLANGIÇ TARİHİ OLABİLİR

“24 Şubat 2022, bence birinci global enerji krizinin başlangıç tarihi olabilir. Birçoğumuz biliyoruz, geçmişte 73-74’te petrol krizi yaşadık. Hâlâ hafızamızda canlı. Ama bu seferki daha farklı.

Çünkü sadece petrol piyasaları değil doğalgaz piyasaları, kömür hatta uranyum piyasaları ciddi olarak etkilenecek. İşin, jeopolitik boyutları da 70’lerdekinden çok daha büyük. Büyüme ihtimali de oldukça yüksek.

Niye böyle? Çünkü Rusya dünyanın bir numaralı petrol ihracatçısı. Dünya ekonomisinin dayandığı en önemli iki kaynaktan biri. Bu bütün dünya için son derece önemli ama özellikle doğalgazda Avrupa için önemli.

‘AVRUPA RUSYA’YA BAĞIMLI’

Avrupa toplam doğalgaz ithalatının yüzde 45’ini Rusya’da alıyor. Kömür konusunda da Rusya’ya bağımlı. Rusya’dan enerji ithalatının tamamen sıfıra indirilmesi konuşuluyor ancak bu bir günde olmaz.

Bütün Avrupa ülkeleri Rusya’ya karşı önemli politik ve ekonomik yaptırım kararları aldı. Bu alınan kararların enerjiye son derece ciddi yansımaları oldu ve olacak. Özellikle Doğu Avrupa ülkeleri, Almanya ve İtalya Rusya’ya en çok bağımlı olan ülkeler.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN