İki merkez bankası başkanından endişelendiren açıklama: Küresel piyasalarda enflasyon endişesi dinmiyor

İki merkez bankası başkanından endişelendiren açıklama: Küresel piyasalarda enflasyon endişesi dinmiyor

Farklı ülkelerden gelen enflasyon verileri küresel piyasalarda yüksek enflasyon endişelerinin artmasına neden oluyor. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey enflasyonist baskılara karşı adım atılması gerektiğini açıklarken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi ekonomisini desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Yeni Zelanda’da enflasyonun 10 yılın zirvesinde açıklanması da Asya piyasalarındaki tedirginliği artırdı.

Ham petrolün varil fiyatı 83 dolar ile 2014’ten bu yana gördüğü en yüksek seviyede.

Temmuz ayından bu yana en iyi haftalık performansını geride bırakan ABD endekslerinde ilk vadeli işlemler aşağı yönlü. Asya borsaları da ekside.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi cuma günü 6 baz puan yükselişle yüzde 1,57’ye yükseldikten sonra satışların sürmesiyle yüzde 1,60 seviyesini gördü.

Cuma günü Japon yeni dışında tüm G-10 para birimlerine karşı değer kaybeden Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah yükseldi.

İKİ MERKEZ BANKASI BAŞKANINDAN ENFLASYON YORUMU

Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının başkanlarından, son dönemde tırmanışa geçen enflasyon konusunda farklı açıklamalar geldi.

avrupa-merkez-bankasi.jpg

Cumartesi günü IMF etkinliğinde gerçekleştirdiği sunumun ardından açıklama yapan Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, koronavirüs pandemisinin etkilerinin sürdüğü bir ortamda Euro Bölgesi ekonomisini desteklemeye devam edeceklerini belirtti ve “Enflasyon büyük ölçüde geçici” dedi.

Lagarde, AMB’nin ücret müzakereleri gibi enflasyona ikincil etki yaratması muhtemel gelişmeleri “çok yakından takip ettiğini” ifade etti. Euro Bölgesi’nde enflasyon eylül ayında yüzde 3,4 ile 13 yılın en yüksek düzeyine çıkmıştı.

Lagarde, “Para politikası, enflasyonun orta vadede, hedefimiz olan yüzde 2’de dengelenmesini sağlayacak şekilde ekonomiyi desteklemeye devam edecek. AMB pandemi döneminde ekonomideki tüm sektörler için destekleyici finansal koşulları koruma hedefine bağlı” diye konuştu.

ngiltere-merkez-bankasi.jpg

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Andrew Bailey ise enflasyonist baskılara karşı adım atmaları gerekeceğine işaret etti.

Pazar günü Group of 30 online panelinde konuşan Bailey, merkez bankalarının ellerinde arz sıkıntılarını çözecek araçlar olmadığını; mevcut enflasyon yükselişinin geçici olacağına inanmakla birlikte, yetkililerin enflasyon beklentilerindeki yükselişin uzun süreli olmasını engellemek için harekete geçmeleri gerektiğini belirtti.

Yükselen enerji fiyatlarının, enflasyonun daha uzun süreli olacağı anlamına geldiğini belirten Bailey, “Bu nedenle biz, BOE yetkilileri harekete geçmemiz gerektiği sinyalini verdik” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN