ikinci elde dizel hâlâ favori

ikinci elde dizel hâlâ favori

Otomobil tercihleri teknolojiyle birlikte değişime uğrarken, dizel araçların özellikle sıfır modellerde sonu oldukça yakın. Bir dönemin favori motor seçenekleri arasında olan dizel modelleri artık üretemeyen markalar yönünü daha çevreci modellere çevirmeye mecbur kalınca tüketici de buna uyum sağlamak zorunda kaldı. Fakat ikinci elde tablo farklı. Ağustos ayında sıfır araçta dizelin payı yüzde 15 seviyelerine gerilerken, ikinci elde yüzde 65 ile hâlâ favori.

ALİ YILDIRIM

Tüm dünyada otomobil tercihleri her geçen gün değişiyor. Araç tipleri, versiyonları ve özellikle gelişen teknolojiye uyumlu modellerle birlikte yakıt tiplerinde bile değişim çoktan başladı. Bir dönemin en meşhur olan aynı zamanda herkes tarafından da tercih edilen dizel motorlar yavaş yavaş çağ dışı kalmaya başlıyor. Yaşanan skandallarla birlikte üreticiler bu dönüşümü de beklenmeyen bir şekilde hızlandırmaya başladı. Artık birçok ülkenin dizel motorlu araçlar için uyguladığı yaptırımlar ve üreticilere verilen yüksek cezalar markaları daha çevreci motor tiplerine mecbur bıraktı. Bu yönelişle birlikte dizel artık daha sınırlı modellerde üretilirken, tüketiciler de benzinli, hibrit ve elektrikli modellere mecbur kaldı.

Türkiye’de de tablo aslında çok farklı değil. 2021 yılında Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine bakıldığında benzinli otomobil satışları 257 bin 319 adetle yüzde 65,7 pay, dizel otomobil satışları 80 bin 650 adetle yüzde 20,6; hibrit otomobil satışları 32 bin 885 adetle yüzde 8,4; otogazlı otomobil satışları 19 bin 342 adetle yüzde 4,9 pay aldı. Bu dönemde toplamda bin 196 adet de elektrikli otomobil satıldı.

Görüldüğü üzere benzinli araç satışları dizeli çoktan geçmiş durumda. Tüketicinin dizel araca talebi oldukça yüksek fakat üretim artık minimum düzeyde. Sıfırda istediğini motor tipini bulamayan tüketici ikinci el araçlara yöneliyor. Her ne kadar sıfır araçta dizel artık mecburen tercih edilmese de ikinci el araçta dizel talebi oldukça canlı. Sadece Ağustos 2021’de pazardan yüzde 71 pay alan benzinli araçlar karşısında dizel talebi sıfır modellerde yüzde 15 seviyesinde. Bir önceki yıla göre ise dizelde kayıp yüzde 52’nin üstünde. İkinci el modeller de yine ODD verilerine göre, pazarın hakimi hala dizel modeller. Sadece Temmuz 2021’de pazarın yüzde 65,2’sine sahip olan dizel araçları, yüzde 32’lik payla benzinli modeller takip ediyor. Hibrit talebi daha yüzde 1 seviyesine ulaşamamışken, elektrikli araçta da yüzde 0,19 seviyeleri görülüyor.

O artık bildiğiniz Clio değil

Renault Clio ile atasının zayıf olan yönlerini geliştirerek sınıfının en iddialı oyuncularından biri haline geldi. 1.0 litrelik benzinli motorla dikkat çeken model, dizeli yeni versiyonla çoktan bıraktı. Sunulan verimli motor seçenekleri oldukça başarılıyken, ufak gibi görünen yaşam alanı da beklentilerin üzerinde.

Renault, Türkiye’de ürettiği başarılı modellerinden Clio’yu yeniledi. 5’inci nesliyle yollara çıkan Bursalı Clio, yeni jenerasyonuyla adeta kimlik değiştirdi. Genel hatları aynı gibi görünse de tamamen yenilenen yeni araç, atasının zayıf olan yönlerini geliştirerek sınıfının en iddialı oyuncularından biri haline gelmiş. Model, Türkiye’de en çok tercih edilen 1.0 litrelik yeni benzinli otomatik versiyonuyla konuğumuz oldu. Küçültülmüş bir Megane gibi görünen yeni Clio, RS Line donanımıyla konuğumuz oldu. Markanın yeni imzası haline gelen LED gündüz farlarıyla hemen dikkat çeken yeni araç, kavisli kaput ve RS Line’a özel sportif tamponuyla oldukça şık görünüyor. RS Line’a özel 17 inç alaşım jantlar ve arka kapıların altındaki Clio yazısı, markanın tasarıma ne kadar önem verdiğinin göstergeleri. Aracın iç mekanı da tamamen yeni. Etli direksiyon simidi, rahat okunur göstergeler ve dikey konumlu multimedya ekranı oldukça başarılı donanımlar. Ayrıca iç mekanda dokunulan hemen her yerin yumuşak malzemeden üretilmiş olması, kalite algısını da artırıyor. İç mekanda sunulan yaşam alanı, sınıfının en iyilerinden. İç mekanda sunulan yaşam alanına göre 5 kişi rahatlıkla seyahat edebiliyor. Uzun yolculuklarda bile yeterli alanı sunabilen modelin bagaj hacmi de oldukça iyi. RS Line’a özel spor ön koltuklar ve çift renkli kokpit ise tek kelimeliyle harika. 391 litrelik bagaj da selefinden 91 litre daha geniş.

otobil.jpg

AKICI ŞEKİLDE HIZLANIYOR

Küçük hacimli yeni nesil benzinli ünite, 1.0 litre hacminde. Motor aynı zamanda X-Tronic şanzımanla kombine edilmiş. 100 beygir güç ve 142 nm tork üreten ünite, oldukça verimli. Küçük hacimli olmasına rağmen uzun yollarda da tüketimde oldukça iyi. 1187 kilogramlık otomobili taşımakta zorlanmayan motor, aracı 0’dan 100 km/s sürate 11.5 saniyede ulaştırıyor. İvmelenme gibi, saatte 182 kilometre olarak açıklanan maksimum hız da beklentileri karşılıyor. Akıcı şekilde hızlanan otomobil, yüksek devirler dışında oldukça sessiz bir yapıya sahip. Küçük hacimli motor, tüketim konusunda da oldukça iddialı. Fabrika verilerine göre aracın ortalama tüketimi 5 litre. Bizim elde ettiğimiz 5.8 litrelik ortalama da oldukça başarılı. Uzun yol şartlarında da 5 litreyi yakalamak hiç de zor değil.

'EGZOZ USTALARI İŞSİZ KALABİLİR'

RS Servis CEO’su Ünal Ünaldı, elektrikli araçların gerçek anlamda hayatın ayrılmaz bir parçası haline geldiğinde, dönüşüme ayak uydurmayan servislerin ve sektör çalışanlarının büyük kayıplarla karşılaşacağına dikkat çekti. Ünaldı “Önümüzdeki 5 yıl içerisinde oto servislerinin elektrikli araçlar konusunda uzmanlaşması, gerekli eğitim ve ekipmanları edinmesi gerekiyor. Örneğin egzoz sistemleri elektrikli araçlarla birlikte yok olduğu zaman, egzoz ustalarının işsiz kalması kaçınılmaz olacak. Bakım aralıklarının fosil yakıtlı araçlara göre daha uzun olması da üstünde durulması gereken bir diğer nokta. Yüksek voltaj, şu anda servislerin elektriklilere çekinceyle yaklaşmasındaki en büyük sebep” dedi.

Otomotiv üretiminde baz etkisi

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), ağustos ayı üretim verilerini açıkladı. Temmuzda iç pazarda ve ihracatta yaşanan daralmanın etkisi ile üretimde yüzde 44 kayıp yaşayan sektör, ağustosta bu açığı kapattı. Türkiye’nin otomotiv üretimi geçen ay, Ağustos 2020 yılına oranla yüzde 41,7 artarak, 106 bin 748 adet olarak gerçekleşti. Bu artışta, çip krizi nedeniyle bakım-onarım molasını temmuz ayına çeken fabrikaların, ağustosta üretim yapması etkili oldu. Geçen ay otomotivciler, 2,4 milyar dolarlık ihracata imza atarak, tüm zamanların en yüksek ağustos ayı ihracatını gerçekleştirdi.

MG EHS PHEV ile ikinci çinkoyu yaptı

MG Türkiye’de ikinci çinkoyu EHS PHEV ile yaptı. ZS EV’in ardından C-SUV segmentindeki yeni modeli EHS PHEV dikkat çekiyor. 16,6 kWsa’lik bataryasıyla 52 km elektrikli menzil sunan MG EHS PHEV, 100 km’de sadece 1.8 litre yakıt tüketiyor. Yeni şarj edilebilir hibrit aracı MG EHS PHEV’i (Plug-in Hybrid) Türkiye pazarındaki ikinci modeli olarak satışa sunmaya hazırlanıyor. Araçta MG logosunu çevreleyen etkileyici ön ızgara, ‘kedi gözü’ tarzındaki LED gündüz sürüş farları ve 18 inç ‘Hurricane’ elmas kesim alaşım jantlar ilk bakışta dikkat çeken unsurlar olarak öne çıkıyor.

Otonom Mazda’lar seneye geliyor

Geliştirdiği yeni teknolojilerle 2050 yılında karbon seviyesini nötr hale getirmeyi hedefleyen Mazda, 2030 yılı itibariyle süreci hızlandırarak seri üretim bandından çıkacak her 4 otomobilinden 1’ini elektrikli güç kaynağına sahip olacak şekilde üretmeyi planlıyor. Geri kalan tüm modellerde de hibrit ve elektrikli alternatiflerin bulunacak. Önümüzdeki yıldan 2025’e kadar çok yönlü ölçeklenebilir mimariye sahip platformla Mazda, 5 yeni hibrit, 5 yeni şarj edilebilir hibrit ve 3 yeni tamamen elektrikli otomobil üreteceğini; Japonya, Avrupa, ABD, Çin ve Asya pazarlarında satışa sunacağını belirtti. Ayrıca 2025-2030 yılları arasında, halen AR-GE operasyonları devam eden SKYACTIV EV adındaki yeni platformla da farklı karoser seçenekleriyle birçok sınıfta tamamen elektrikli Mazda modelleri sürücüyle buluşacak. Mazda Co-Pilot 1.0 adındaki “insan merkezli” otonom sürüş teknolojisini de önümüzdeki yıl yollarla buluşturacak.

‘Gelecek gerçekten elektrikli’
ABB ve Green.TV, 2021 Dünya EA Günü’nde elektrikli araç emojisine duyulan ihtiyaca ilişkin Unicode Konsorsiyumunun dikkatini çekecek bir çağrıda bulundu. İki şirket tarafından başlatılan EVmoji tasarım yarışması, dünyanın her bir yanından 6-16 yaş aralığındaki çocukların gönderilerine ev sahipliği yaptı. Dünya Elektrikli Araç Günü’nde, 11 yaşındaki Lucía’nın Orta Avrupa’dan gönderdiği tasarımın, yarışmayı kazandığı ilan edildi. Lucia’nın birinci gelen tasarımı, resmi bir EA emojisi geliştirilirken dikkate alınması talebiyle Unicode Konsorsiyumuna sunulacak. EVmoji yarışmasının kazananı Lucía, şu ifadeleri kullandı: “İlk arabamın bir elektrikli araba olmasını çok isterim, çünkü çevreyi önemsediklerini biliyorum.” ABB E-mobilite Divizyonu Başkanı Frank Muehlon “Gönderilen bu tasarımlara bakılacak olursa, gelecek gerçekten de elektrikli.”

‘Talebi karşılamaya çalışıyoruz’

Tofaş tarafından Türkiye’de Egea’nın yer aldığı segmentte ve hafif ticari araç pazarında sunulan ilk ve tek bağlanabilirlik uygulaması olan Yol Arkadaşım Connect’e ilişkin Satış Sonrası Direktörü Hüseyin Şahin ve Fiat Marka Direktörü Altan Aytaç çevrim içi basın toplantısı düzenlendi. Otomotiv endüstrisindeki çip krizinin sürdüğünü ve belirsizliğin devam ettiğini aktararak, neredeyse tüm modellerde talepleri sıraya aldıklarını anlatan Aytaç, bu süreci dikkatlice yönetmeye çalıştıklarını söyledi. Şu an itibarıyla otomobil almak isteyenler için ekim ayına sıra yazdıklarını belirten Aytaç, şunları kaydetti: “Üretim programını aynı ay içerisinde bile kuvvetlendirmeye çalışıyoruz veya orijinal programı en azından tutmaya çalışıyoruz. Onun için öncelikle bugün itibarıyla konuşursak daha spesifik olarak eylül ayında talebi karşılamaya çalışıyoruz ama ekime sarkmalar olacak. Daha ileriye şu anda tarih vermiyoruz. Eğer bu malzeme kısıtlarına bağlı sıkıntının boyutu büyür, ileriye doğru giderse tabii ki bu süreler uzayacaktır. Türkiye’de satışa sunduğumuz Fiat markalı araçların yüzde 95’ini Bursa Tofaş fabrikasında üretmenin de avantajıyla hızlı reaksiyon göstermeye çalışıyoruz. Talebin yüksek olduğu zamanlar otomotivci için en önemli zamanlar, o talebi hızlı karşılamak lazım. Çünkü müşteri de beklemeyi sevmez. Şu an itibarıyla eylül ayına veremediğimiz ürünleri ekim ayına yazmaya başladık. Bir süre de böyle gidecek gibi görünüyor.” Fiat Satış Sonrası Direktörü Şahin ise Fiat Yol Arkadaşım Connect’ten bahsederek, bu yıl devreye aldıkları ikinci önemli güncellemenin ise okulların açıldığı günlerde özellikle önemine değinmek istedikleri “Ducato Çocuk Alarmı” olduğunu söyledi. Şahin “Araç içi sesli asistan projemiz başlıyor. Türkiye’nin ilk yapay zeka destekli araç içi asistanı ile sürüş esnasında sürücü ve araç içi sanal asistan arasında sesli diyalog kurulmasını sağlayacak teknoloji için çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN