İMSAD Eylül ayı raporunu açıkladı: İnşaat sektörü küçüldü

İMSAD Eylül ayı raporunu açıkladı: İnşaat sektörü küçüldü

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayiciler Derneği’nin (İMSAD) eylül ayı raporunu açıkladı. Rapora göre, yılın ikinci çeyreğinde inşaat malzemesi üretimi yüzde 2.1 arttı, ancak inşaat sektörü 2018’den bu yana yüzde 20 küçüldü.

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu olan İMSAD eylül ayı raporuna göre, yılın ikinci çeyreğinde inşaat malzemesi üretimi yüzde 2.1 oranında artarken, inşaat sektörü ise küçüldü. Rapora göre, 2018 yılından bu yana inşaat yüzde 20 daraldı. Raporda, geleceğe yönelik olarak da “2022 yılı ilk yarısında alınan yapı ruhsatlarındaki yüzde 20 gerileme 2023 yılında zayıf bir özel sektör inşaat harcamasını işaret ediyor” değerlendirmesi yer aldı.

‘MÜTEAHHİTLERİN SOSYAL KONUTLARI KENDİ FİNANSMANLARIYLA YAPMASI ZOR’

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yaptırılacak olan 500 bin konut, 50 bin işyeri ve arsayı kapsayan Sosyal Konut Projesi için “Kamunun proje için ilk aşamada 16 milyar TL ayırdığı göz önünde bulundurulduğunda müteahhitlerin kendi finansman olanakları ile bu büyüklükteki inşaatı tamamlaması güç görünürken projenin oldukça yavaş ilerleyeceği tahmin ediliyor” değerlendirmesine de yer verilen rapordaki diğer tespitler şöyle:

2022 yılı ilk çeyreğinde yüzde 4,4 artış gösteren inşaat malzemeleri sanayi üretimi, ikinci çeyreğin ilk ayı olan nisanda yüzde 2,8, mayısta yüzde 3,5 büyüdü. Haziran ayında ise inşaat malzemeleri sanayi üretiminde değişiklik yaşanmadı. Böylece ikinci çeyrekte üretim artışı yüzde 2,1 oldu.

'İNŞAAT SEKTÖRÜ YÜZDE 20 KÜÇÜLDÜ'

İMSAD'tan yapılan açıklamanın devamı şu şekilde:

"2018 yılından bu yana daralan inşaat sektörünün, çeyrek dönemlerdeki mevsimsel artışlar dışarıda bırakıldığında genel olarak küçüldü. Bu küçülme, doğal olarak yurtiçindeki inşaat malzemeleri pazarının da daralması anlamına geliyor. İnşaat sektörü 2019 yılındaki ekonomik dengeleme sürecinde ve 2020 yılı ilk yarısında pandemi etkileri ile daraldı. 2017 yılından bu yana geri kalan dönemlerde ise 2020 yılı ikinci yarısı ve 2021 yılında faaliyetlerde artışlar yaşandı. Ancak bu artışlar büyüme verilerine yansımadı. 2018 yılının ilk yarısı ile 2022 yılı ilk yarısı TÜİK zincirleme endeks verileri karşılaştırıldığında, inşaat sektörünün yüzde 20 küçüldüğü görülüyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN