İnşaatta çarklar yeniden dönüyor

İnşaatta çarklar yeniden dönüyor

Faiz indirimi ve kampanyaların etkisiyle konut satışlarında yaşanan artış inşaat sektörüne nefes aldırdı. Sektör temsilcilerine göre satışlarla birlikte müteahhitlerin yeni projelere başlama iştahı da yeniden arttı.

DENİZHAN ERKOÇ

Banka kredisi kullanılarak alınan konut sayısının eylül ayında 57 bin 811 adetle son 5 yılın rekorunu kırması sonrası gayrimenkul sektöründeki kara bulutlar dağıldı ve beklentiler yeniden arttı.  Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, yakalanan ivme sayesinde piyasanın ve müteahhitlerin biraz olsun nefes aldığını belirterek “Alt ve orta gelir grubundaki vatandaşların birkaç yıldır konut alamıyordu. Temmuz sonunda başlayan ve devam eden ivme herkese çok iyi geldi. Müteahhitler inşaat yapamıyordu, şimdi tekrar yeni yeni üretime başlıyorlar” ifadelerini kullandı.

Kar Group Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Üçüncü de kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0,99’a çekmesi sonrası hem oturum hem de yatırım amaçlı konut satın almak isteyen yatırımcıların talebinin arttığını ifade etti. Üçüncü, “İçerisinde bulunduğumuz dönem, yeni yatırımlar için de çok önemli bir katkı sağlıyor. Sektörümüzde mevcut konut stoklarının tüketilerek yeni proje inşaatlarına başlanması, ekonomimiz için çok büyük bir potansiyel güç barındırıyor. Bu süreç, bu potansiyelin ortaya çıkarılması için önemli bir itici güç sağlayacak” dedi.  

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık ise faiz oranlarının yüzde 1’in altına çekilmesinin yarattığı olumlu etkilerin sürdüğünü belirtti. Çulhalık, yılın kalan dönemi açısından bakıldığında satışların artış yönlü devam etmesiyle mevcut stokların eritilmesinde çok önemli bir aşama kat edebileceklerini ve bu sayede 2020’de yeni projelerin hayata geçirilmesi için zemin hazırlayabileceklerini vurguladı. Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt ise inşaat sektörün de yılın ilk 7 ayında yaşanan daralmanın yerini artık hareketli günlerin aldığını söyledi. 

YAPIM AZALDIKÇA FİYAT ARTACAK

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkan Yardımcısı Ahmet Erkurtoğlu, inşaat sektöründe gelecek yıllarda daha az konut üretilecek olmasının fiyatları da etkileyeceğini söyledi. Erkutoğlu “İpotekli konut satışlarındaki artış, konut alıcısının kampanyalardan çok bankalara yöneldiğini ispatlıyor. Şu an hala ikinci el konutların satışı daha yüksek. Bunda en büyük etken 1 milyon TL bandındaki konut fiyatlarının hala konut alıcısı için çok yüksek fiyat oluşturması. İnşaat maliyetlerindeki ortalama yüzde 60’lık artış ve İstanbul’daki arsa stokundaki sorunu göz önüne alacak olursak, 2020’de daha az konut üretilecek ve bu konutların fiyatı daha yüksek olacak” diye konuştu.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN