İş dünyası ve siyasilerin tek görüşü ekonomi

İş dünyası ve siyasilerin tek görüşü ekonomi

İş dünyasının tek derdi ekonomi. Seçimlerin sona ermesinin ardından hızla reformlara dönülmesi gerektiğini vurgulayan iş insanlarıyla siyasiler de aynı görüşte. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonominin iyi bir yolda gittiğini ifade etti. CHP lideri Kılıçdaroğlu “Mutfakta yangın var” derken, İYİ Partili Meral Akşener ise ekonominin başına iyi bir ekibin gelmesi gerektiğini söyledi.

Yine bir seçim döneminin bitmesinin ardından artık Türkiye’nin tek odak noktası ekonomi olması gerekiyor. Hem iş insanları hem de hükümet bu konuda hem fikir. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) iptal kararı sonrasında tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini Millet İttifakı’nın CHP’li adayı Ekrem İmamoğlu kazandı. İstanbul’un yaptığı tercihin ardından iş dünyası da hep bir ağızdan seçimlerden yorulduğunu ifade etti. Önümüzdeki seçimsiz dönemin yeni bir başlangıç olarak kabul edilmesi beklenirken, aynı zamanda yapılacak reformlarında hem yabancı hem de yerli yatırımcılar için önemi büyük. Ayrıca İmamoğlu’nun seçilmesinin ardından piyasalar da buna olumsuz tepki vermedi. Pazartesi günü dolar/TL 5.71’lere kadar geriledi. Ardından ABD ve Türkiye arasındaki S-400 sorunu yeniden fitili ateşledi. İş dünyasından sonra başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere siyasiler de ekonomiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: EKONOMİ İYİ YOLDA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Ülkemizin geleceğini karartmaya, önünü kesmeye yönelik ekonomik tuzakların milletimizi günlük hayatında nasıl bunalttığını farkındayız. Kur, faiz ve enflasyon üçgeninde bunalan girişimcilerimizin, iş adamlarımızın, esnafımızın ve çalışanlarımızın hangi sıkıntılar çektiğini de gayet iyi biliyoruz” dedi. Bu sıkıntıları gidermek için ekonomiyi dengeye oturtmaya, kurdaki istikrarsızlığı gidermeye, faizleri düşürmeye, enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara indirmeye ve istihdamı arttırmaya çalıştıklarını vurgulayan Erdoğan “İnşallah bunların sinyalleri gelmeye başlamıştır. Ekonomide istikrarı sağlamadan üretimi, yatırımı, ticareti istihdamı istediğimiz seviyeye getiremeyeceğimiz açıktır. Türkiye’nin üretimdeki ve insan gücündeki potansiyelini, kabiliyetini bilenler ülkemiz ekonomisine yönelik saldırıları işte hep bu istikrar noktasına yoğunlaştırıyor” diye konuştu. Erdoğan, gereken tedbirleri aldıklarını, şoklara karşı dirençli, uluslararası rekabete karşı daha güçlü, sağlıklı, sürdürülebilir ve dengeli büyümeyi hedef alan programları uygulama soktuklarına işaret etti. Allah’ın yardımı ve milletin feraseti ile yakında yeniden ekonominin yükselişe geçeceğine inandığını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: “Haziran ayı itibarıyla her alanda göstergeler olumlu bir yönde bir yükselişi işaret ediyor. Ekonominin nabzını tutan güven endekslerinin hepsinde de haziran ayında olumlu yönde yükseliş görülüyor. İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranlarında da artış var. İhracatımızdaki ve turizm sektöründeki olumlu yükseliş sürüyor. İnşallah ihracatta 170 milyar doların üzerine ve turizmde de 50 milyon turistin üzerine çıkacağız. Bu durum cari açığın da fevkalade azalmasını sağlar.” En kısa sürede kayıpların telafi edileceğini belirten Erdoğan “Uluslararası yatırımcıların ülkemize olan ilgisi artarak sürüyor. Hemen her gün ilgili kurumlarımız yeni yatımlarla ilgili görüşmeler yapıyor, programlar düzenliyor. Türkiye’yi bölgesel krizler ve iç politik gelişmeler üzerinden köşeye sıkıştıranlara fırsat vermiyoruz. Ekonomide yapısal reformları kesintisiz sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU: CİDDİ SORUNLAR VAR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Demokraside bir çıtayı aştık. Bu ekonomide de zorunlu kılıyor. Ekonominin yöneticileri var. Üreten bir Türkiye güçlü bir Türkiye’dir. Ama ekonomide ciddi sorunlar var. Düşündüğümüzde çok daha ciddi sorunlarımız var. Ekonomi tepe taklak gidiyor. Şimdi ‘Sorumlu benim demek’ dış güçler sorumlu değil demektir, esnaf sorumlu değil demektir. Yetkiyi aldı, Türkiye aile şirketi gibi yönetilmeye başlandı. Türkiye, aile şirketi gibi yönetilemez. İki sorunun cevabını arayacağız; Ekonomide kriz var, faturayı kim ödeyecek? Faturayı sadece vatandaş değil; sanayici, çiftçi ödeyecek. Üreten kesimler üretecek. Son 4 ayda tam 600 bin kişi icralık oldu. Bir kişi işsizlik nedeniyle intihar ediyorsa kendimizi sorgulamak zorundayız. Bu memleket nereye gidiyor? Sanayici, çiftçi, üreten ödüyor. Sade vatandaş da ödüyor. Mutfaklarda yangın olduğunu iyi biliyoruz. Sorunlara doğru teşhis koymak zorundayız. İkinci soru; memleketi bu hale kim getirdi? İktidar getirdi. Bunun altyapısını da rejim oluşturdu. Tek adam rejimi değişmeli. Tek adam rejimi felaket getirdi, yoksulluk getirdi, enflasyon getirdi” dedi. Kılıçdaroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Devletin çalışmadığını gördük. Ekonominin kontrol edilmediğini gördük. Vatandaşın borç batağında olduğunu gördük. Adaletin yok edildiğini gördük. FETÖ borsası kurulduğunu gördük. Tek adam rejiminde TBMM’nin iş yapamaz hale getirildiğini gördük. Bu yanlıştan dönelim. Vatandaş demokrasi istiyor, iktidardan hizmet istiyor, huzur istiyor, hak-hukuk ve adalet istiyor. Vatandaş tarafsız bir cumhurbaşkanı istiyor, yandaş medya değil özgürce haber alabileceği medya istiyor. Vergilerin nerelere harcandığını öğrenmek istiyor. Bunları vatandaş bilmiyor. Bunları TBMM’deki hiçbir milletvekili de bilmiyor. Parlamentonun, 600 milletvekilinin ne hale düşürüldüğünü görüyor musun? Vatandaş insanca, hakça bir düzen istiyor. Bütün partilere açık çağrımdır; vatandaşın bu beklentilerini karşılamak için her şeye hazırız. Tek adam rejimini kaldıralım güçlü bir demokratik sistem kuralım.” 

AKŞENER: İŞİN BAŞINA İYİ BİR EKİP GETİRİLMELİ

Ekonomiye ilişkin rakamlar paylaşan İYİ Parti lideri Meral Akşener “Ekonomik tablo artık dikiş tutmaz hale geldi. İşsizlik, yoksulluk milletimizin canını yakıyor. Ekonomimiz daralıyor. Artık seçim gündemden çıktığına göre buna kafa yorulması lazım. Bir avuç insan zengin oldu, milyonlar fakirleştirildi. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi üzerinden 1 yıl geçti. Türk ekonomisi 2018’in son çeyreğinde yüzde 3 küçüldü. Ekonomimiz resmen resesyona girdi. Döviz kurunda 1 yılda yüzde 22 artış var. Enflasyon oranı yüzde 18’in üzerinde. İşsizlik yüzde 14’lere çıktı. 1 yılda 1 milyon 334 bin insanımız işsiz kaldı. Bütçe açığı 2,7 milyar liradan 12,1 milyar liraya çıktı. Yüzde 548 arttı. Ticari krediler için yıllık maliyet yüzde 27,6’ya yükseldi. Hangi babayiğit doğrudan yatırım yapacak? Konut ve taşıt kredi faizleri neredeyse ikiye katlandı. İnşaat ve otomotiv sektörleri kan ağlıyor. Ekonomi yalan söylemez, ekonomi yalanla yönetilmez. Artık bıçak kemiğe dayandı. Yokluğa, yoksulluğa bir an önce çare bulun. Masallar ve rakamlar karın doyurmuyor. Millet iş ve aş istiyor.  bir ekibi ekonominin başına getirin. 17 yılda 2.3 trilyon dolar bütçe, 70 milyon dolar özelleştirme kullandınız. Liyakatli bir ekibi ekonominin başına getirin, bizi dinleyin”  dedi. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN