İsrail doğalgazı 2019’dan sonra Türkiye’de

İsrail doğalgazı 2019’dan sonra Türkiye’de

İsrail, Akdeniz’deki iki ayrı sahada bulduğu doğalgazı 2019’da üretmeye başlayacak. Bu nedenle aradaki sorunları bir an önce çözmek isteyen Enerji Bakanlığı, azalan zaman nedeniyle yoğun çaba sarf ediyor.

Enerjinin merkezi olma yolunda stratejik ve emin adımlarla ilerleyen Türkiye, Enerji Bakanlığının öncülüğünde İsrail ile görüşmelerini tüm hızı ile sürdürüyor. Bir dönem kopma noktasına gelen ilişkilerin normalleşmesinde büyük çaba sarf eden kurumların başında gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının çok vakti kalmadı. Çünkü İsrail, 2019 sonunda Tamar ve Leviathan bölgesinde doğalgaz üretmeye başlayacak. İsrail, geçtiğimiz yıllarda Akdeniz’deki iki ayrı sahada, Tamar ve Leviatan bölgelerinde 950 milyar metreküpe yaklaşan doğalgaz buldu. Bu bölgelerde gaz arama faaliyetlerine de tüm hızı ile devam ediyor. Türkiye’nin yıllık ihtiyacının ortalama 50 milyar metreküp olduğu göz önüne alınınca İsrail gazı, Türkiye’nin yıllık doğalgaz ihtiyacının 19 katı. Bu miktar çok fazla olmasa da, Avrupa’nın enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için önemli.

İsrail’in Akdeniz’de bulduğu gazı Türkiye’nin dahil olmadığı bir proje ile Avrupa piyasasına sokamayacak olması Enerji Bakanlığı’nın elini güçlendiriyor. Uzmanlar, doğalgaz fiyatlarının taban yapması nedeniyle bu kaynağın en ekonomik yolla Avrupa’ya sevk edilmesi görüşünde hemfikir. Akdeniz’de zeminin çok engebeli ve derin olduğunu, bu nedenle deniz altından borularla gazın Avrupa’ya ulaştırılamayacağını belirten uzmanlar, en kolay ve ucuz maliyetli projenin ise Kıbrıs üzerinden Türkiye’ye, ardından da Avrupa’ya ulaşacak boru hattının olduğunu ifade ediliyor. Doğu Akdeniz’de deniz derinliklerinden çıkarılacak gazın maliyetinin metreküp başına 9 dolar gibi yüksek bir rakam olduğunu belirten Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Yorucu, “Gazı sıvılaştırmak ya da gemilerle göndermek AB’ye yararsız. Bu yüzden tek alternatif Türkiye” diye konuştu.

GELECEK SORUNLARA KARŞI GARANTİ TALEBİ

İsrailli yetkililer Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yaptığı görüşmelerde gelecekte iki ülke arasında ne sorun yaşanırsa yaşansın projenin devam edeceği garantisini talep ediyor. İki ülke arasındaki enerji ticareti üzerine açıklamalarda bulunan İsrail Enerji Bakanlığı Genel Direktörü Şaul Meridor, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, söz konusu koruma önlemleriyle birlikte İsrail’den Türkiye’ye doğalgazın 2019’da gelmeye başlayabileceğini söyledi. Meridor, “Bankaların böylesi bir projeyi finanse etmeleri için iki ülke arasında siyaseten ne olursa olsun, iş kısmının korunacağını bilmeleri lazım” dedi. Doğalgazın transferi konusunda “Her senaryo için bir planımız var” diye konuşan Meridor, Kıbrıs üzerinden Türkiye’ye bir boru hattı çekilmesi konusunda Kıbrıslı Türkler ile de görüşeceklerini ifade etmişti.

KIBRIS’TA ÇÖZÜM ŞART

Kıbrıs’ta münhasır ekonomik bölge sorunu çözülmeden Türkiye ve İsrail arasında yapılması planlanan doğalgaz boru hattı projesinin gerçekleştirilmesi mümkün gözükmüyor. Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği (OME) Hidrokarbonlar Müdürü Dr. Sohbet Karbuz, “Güney Kıbrıs’ın hiçbir şey söyleme hakkı olmadığını duyuyoruz. Bu doğru ama boru hattının geçmesi için iki şey yapılması lazım. Birincisi, devletler arası anlaşma imzalanmalı, ikincisi de çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) yapılmalı.

Güney Kıbrıs ÇED’i eğer isterse uzatır, isterse ‘Buralarda ben kendim sondaj yapacağım veya bazı alanlar korumaya tabidir’ diyerek boru hattının yörüngesini değiştirebilir. Türkiye’nin ‘O ÇED’i uygun buluyorum ve devletler arası anlaşma imzalıyoruz’ demesi Güney Kıbrıs’ı tanımak anlamına gelir” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN