İsrail ile doğalgaz görüşmelerine devam

İsrail ile doğalgaz görüşmelerine devam

Türkiye ile İsrail ilişkileri Kudüs sorunu nedeniyle gerilse de iki enerji bakanlıkları doğalgaz ticareti için görüşmelere devam ediyor. Geçen yıl yapılan açıklamalarda da politik krizlerin İsrail gazını Türkiye’ye getirecek projeye engel olmaması gerektiği ifade edildi.

Geçtiğimiz yılın başlarından itibaren Türkiye ile İsrail ilişkilerindeki ılımlı hava başta enerji olmak üzere inşaattan perakendeye kadar pek çok sektörü heyecanlandırmıştı. İsrail Leviatan ve Tamar bölgelerinde bulduğu doğalgazı Türkiye’ye ulaştırmak için hayata geçirmeyi hedeflediği proje için Enerji Bakanlığının öncülüğünde görüşmeler gerçekleştirildi. Fakat Kudüs gerginliği ile bu ülke ile politik ilişkilerde bozulma yaşansa da bu durum enerji sektörüne yansımamış gözüküyor. Bakanlık bünyesinde görüşmeler son hızla devam ederken geçmiş dönemde yapılan açıklamalar da bugünkü durumu açıklar niteliğindeydi.

* Geçtiğimiz yılın 21 Nisan tarihinde konuşan İsrailli yetkililer Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yaptığı görüşmelerde gelecekte iki ülke arasında ne sorun yaşanırsa yaşansın projenin devam edeceği garantisini talep etti. İsrail Enerji Bakanlığı Genel Direktörü Şaul Meridor, “Bankaların böylesi bir projeyi finanse etmeleri için iki ülke arasında siyaseten ne olursa olsun, iş kısmının korunacağını bilmeleri lazım” dedi.

İsrail, geçtiğimiz yıllarda Akdeniz’deki iki ayrı sahada, Tamar ve Leviatan bölgelerinde 950 milyar metreküpe yaklaşan doğalgaz buldu. Bu bölgelerde gaz arama faaliyetlerine de tüm hızı ile devam ediyor. Türkiye’nin yıllık ihtiyacının ortalama 50 milyar metreküp olduğu göz önüne alınınca İsrail gazı, Türkiye’nin yıllık doğalgaz ihtiyacının 19 katı. Bu miktar çok fazla olmasa da, Avrupa’nın enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için önemli.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hatice Karahan da geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon kanalında İsrail gazı için en ideal rotanın Türkiye olduğuna değindi. Fakat Yunanistan, Güney Kıbrıs, Mısır ve İsrail yaptığı işbirlikleri nedeniyle bir takım blokajlara neden olduğunu açıkladı.

İsrail bir yandan Türkiye ile doğalgaz ticareti konusunda görüşmelerini sürdürürken diğer yandan yeni pazarlar da buluyor. İsrail’de faaliyet gösteren Amerikan Noble şirketi ve İsrailli Delek şirketi ile Mısır’ın Dolphin Energy şirketi arasında 10 yıl süresince 65 milyar metreküp doğalgaz tedarikini içeren iki anlaşma imzalandığı belirtildi. Noble şirketinin web sitesindeki açıklamaya göre, anlaşmalar, İsrail’in Akdeniz’deki Tamar ve Leviathan sahalarının her birinden 32,5 milyar metreküp olmak üzere toplamda 65 milyar metreküp doğalgazın 2030 yılına kadar Mısır’a iletilmesini içeriyor. Mısır’da sanayi, petrokimya endüstrisi ve gelecekte de elektrik üretimi için kullanılacak doğalgazın ilk kısmının 2019 sonunda bu ülkeye ulaştırılması planlanıyor.

PERAKENDECİ MAĞAZA AÇACAK

Özel sektör: İki ülke yetkililerinden gelen açıklama özel sektöründe iştahını kabarttı. Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi Kemal Ökem’in 17 Mayıs’ta verdiği resepsiyona Türkiye’den de ihracatçılar katıldı. Konuşmalarda Türkiye’nin İsrail’e ihracatının 3 milyar dolar seviyesine ulaştığı aktarılarak, “Karşılıklı ticaret hacmini de 10 milyar dolara çıkarmak istiyoruz” denildi. Perakende sektöründen de bazı firma temsilcileri de resepsiyonda yer alırken,  LC Waikiki, Koton, Filo ve Damat’ın yakında İsrail’de mağaza açmayı planladıkları açıklandı. İki ülke ilişkilerinin Kudüs gerginliği sonrasında bozulmasının ardından açılması planlanan mağazalar konusunda ise açıklama yapılmadı.

ANLAŞMA İÇİN KIBRIS SORUN DEĞİL

Kıbrıs müzakerelerinde beklenen sonuç alınamasa da Türkiye ile İsrail enerji bakanlıklarının yaptığı görüşmelerde problem çözülmeden de projenin hayata geçirilmesi görüşülüyor. Çünkü doğalgazın boru hatları ile Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesinden geçip Türkiye’ye gitmesinde hukuksal bir sorun yok. Böyle bir görüşte taraflar hem fikir olursa hukuksal bir engel bulunmuyor. Burada önemli olan gazın Türkiye’ye gitmesinden ziyade ekonomik koşulların elverişli olup olmaması. Şu anda doğalgaz fiyatları çok düşük seviyelerde ve karadan çıkan ile denizden çıkan gaz arasında yüzde 50 fiyat farkı bulunuyor. Bu nedenle 2 milyar dolarlık bir yatırıma değmesi gerekiyor.

LÜBNAN İLE SAVAŞ ÇIKABİLİR

Lübnan’ın doğalgaz arama faaliyetleri İsrail ile gerginliğe hatta savaş söylemlerine neden oldu. Bu nedenle İsrail, Lübnan’ın güney sınırında mavi hattın bazı bölgelerinde duvar inşa etmeyi planlıyor. Lübnan tarafından gelen açıklamada ise İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman’ın petrol ve doğalgaz arama sahası olarak ilan edilen münhasır ekonomik bölgede bulunan 9. blok’a yönelik hak iddiası eleştirilirken, ‘Lübnan’ın bu bölgede arama, çıkarma ve keşif faaliyetlerine devam edeceği’ vurgulandı.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN