İyi yaşam değil, eski borçlar çevriliyor

İyi yaşam değil, eski borçlar çevriliyor

Berlin’de yayınlanan 2020 Borç Raporu’na göre, doğal afetlerin yüksek borcu bulunan gelişmekte olan ülkelerin acil ve etkili yardım faaliyetini karşılayacak finans kaynaklarına sahip olmaması nedeniyle bu ülkeler için büyük tehdit oluşturduğu belirtildi. Söz konusu ülkelerin insanların yaşam şartlarını iyileştirmekten ziyade eski borçlarını çevirmeye çalıştığı kaydedildi.

KARAR

Gelişmekte olan ülkelerin en büyük sorunlarından biri son dönemlerde ortaya çıkmaya başlayan sıcak para akışı. Bu nedenle bu ülkeler sürekli borçlanma riskiyle karşı karşıya kalıyor. Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yıl başında gelişmekte olan ülkelerin borcunun son 50 yılda son iki yıldaki kadar hızlı artış göstermediğini açıkladı. Berlin’de yayımlanan 2020 Borç Raporu’nda fırtına, aşırı yağışlar ve kuraklık gibi doğal afetlerin yüksek borcu bulunan gelişmekte olan ülkelerin acil ve etkili yardım faaliyetini karşılayacak finans kaynaklarına sahip olmaması nedeniyle bu ülkeler için büyük tehdit oluşturduğu belirtildi. Söz konusu ülkelerin insanların yaşam şartlarını iyileştirmekten ziyade eski borçlarını çevirmeye çalıştığı kaydedildi. Afrika’nın güneyindeki bazı ülkelerin iklim değişikliği sebebiyle meydana gelen doğal afetler sonucu bir gecede ödeme krizine düşebileceği uyarısı yapıldı. Ülkelerin bu felaketlerle başa çıkabilmek için kredi aldığı, bu durumun da borç sarmalını daha da içinden çıkılmaz hale getirdiği belirtiliyor. Alman borç yardımı kuruluşları Erlassjahr.de ve Misereor tarafından gelişmekte olan ülkelerle ilgili olarak her yıl yayınlanan raporda, iki kuruluş da iklim değişikliği sebebiyle doğal afetlerden giderek daha fazla etkilenen gelişmekte olan ülkeler için borç yardımı çağrısı geldi. Borç durumunun özellikle Bhutan, Moğolistan, Sri Lanka, Cibuti, Cape Verde, Mozambik, Sudan, Arjantin, El Salvador, Jamaika, Lübnan ve Kırgızistan’da kritik seviyelerde olduğu belirtildi. Bu ülkelerin toplam borç yükünün 7 trilyon 81 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Raporda bu ülkelerden 19’unun borç ödemelerini tamamen ya da kısmen durdurduğuna değiniliyor. 

Öte yandan Capital Economics’in Gelişen Piyasalara ilişkin hazırladığı raporda, Türkiye’ye de yer verildiği görülüyor. Enflasyona dair “Türkiye, Hindistan, Brezilya dahil gelişen piyasaların enflasyonları Merkez Bankalarının hedefine ulaşmış veya üzerine çıkmış durumda, bu nedenle bu ekonomilerde para politikalarında daha fazla gevşemeyi olası bulmuyoruz” ifadesi yer aldı. 

ENFLASYON PARASAL SIKIŞMAYA NEDEN OLCAK

Merkez Bankası’nın bu ay 75 baz puanlık indirim yaptığı hatırlatılarak “Türkiye ve Hindistan’ın faiz görünümü konusunda daha şahiniz. Artan enflasyonun Merkez Bankalarını yıl sonundan önce parasal sıkılaşmaya iteceğini düşünüyoruz” yorumuna yer verildi.

EN KÖTÜ PERFOMANSI PESO VE TL GÖSTEREBİLİR

Gelişen piyasa para birimlerinin geçen ay karışık seyrettiği belirtilerek “Şili pesosu en kötü performansı gösterdi. Biz çoğu gelişen ülke para biriminin yıl sonuna dek dolar karşısında yüzde 5 civarında düşmesini bekliyoruz. En kötü performansı yine Arjantin pesosu ve Türk Lirası gösterebilir” ifadesi kullanıldı.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN