Kamu ihalelerine KHK önlemi

Kamu ihalelerine KHK önlemi

Terör örgütlerine irtibatı olduğu, Milli İstihbarat Teşkilatı veya Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bildirilen kişiler, kendileri veya başkaları adına hiçbir şekilde ihalelere katılamayacak.

Milli İstihbarat Teşkilatı veya Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından, terör örgütlerine iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu bildirilen gerçek ve tüzel kişiler, doğrudan veya dolaylı veya alt yüklenici olarak, kendileri veya başkaları adına hiçbir şekilde ihalelere katılamayacak. KHK ile günübirlik evlerde kimlik bildirimi de zorunlu hale getirildi. Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkarılan 678 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname (KHK), Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni KHK’da şunlar yer aldı:

Kamu İhale Kanunu’nun ilgili maddesinde yapılan değişikliğe göre, terör örgütlerine iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu, Milli İstihbarat Teşkilatı veya Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bildirilen gerçek ve tüzel kişiler, doğrudan veya dolaylı veya alt yüklenici olarak, kendileri veya başkaları adına hiçbir şekilde ihalelere katılamayacak.

Bankacılık Kanunu’nda da değişikliler yapıldı. Bu kapsamda, ticari ve iktisadi bütünlük oluşturulmasına karar verilmesinden itibaren iki yıl içinde ticari ve iktisadi bütünlük oluşturan varlıklarla ilgili işletmelere ait menkul, gayrimenkul ve her türlü hak ve alacaklarla üçüncü kişiler nezdindekiler de dahil nakit varlıklarının imtiyazlı alacaklılar dahil üçüncü kişiler tarafından haczi, muhafaza altına alınması ve satışı talep edilemeyecek. Mahcuzların maliklerinin iflasına karar verilemeyecek, ilgili takyidatlar hakkında zamanaşımı ve hak düşürücü süreler işlemeyecek.

Belediyeler, örgün eğitim programlarına destek mahiyetinde ücretsiz kurslar açabilecek. Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununda yapılan değişiklikle, kanuni bir grev veya lokavt; milli güvenliği, büyükşehir belediyelerinin şehir içi toplu taşıma hizmetlerini, bankacılık hizmetlerinde ekonomik istikrarı bozucu nitelikte ise Bakanlar Kurulu bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı altmış gün süre ile erteleyebilecek. Erteleme süresi, kararın yayımı tarihinde başlayacak.      

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) kayyum olarak atandığı şirketlerde, borçlarının ödenmesi için öncelikle şirket lehine kefil olan ortak, yönetici veya bunlarla bağlantılı üçüncü kişilerin mal varlığına müracaat edilecek. TMSF, şirket borçlarının ödenmesini teminen, kefillerin varlıklarının doğrudan veya ticari ve iktisadi bütünlük yoluyla satılması konusunda yetkili olacak.

TMSF’nin kayyum olarak atandığı şirketlerin, müşterek müteselsil borçluluğu kapsayan kefaletler dahil, kefil olduğu borçlarda ise kayyumluk kararının devamı süresince borcun öncelikle asıl alacaklıdan ya da diğer kefillerden tahsili yoluna gidilecek.      

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN