Kasım ayında en çok borsa kazandırdı

Kasım ayında en çok borsa kazandırdı

BIST 100 endeksi, Kasım'da bir önceki aya göre yüzde 8,6 değer kazanarak 106.903 puanla Mart 2018'den bu yana en yüksek aylık kapanışını gerçekleştirdi. Dolar/TL kasımda bir önceki aya göre yüzde 0,62 değer kazanırken, aynı dönemde avro/TL yüzde 0,63 ve gram altın yüzde 2,7 geriledi.

Küresel piyasalarda azalan belirsizlikler ve ticaret görüşmelerindeki iyimser hava kasımda pay piyasalarına değer kazandırırken, BIST 100 endeksi de yüzde 8,6 yükselerek en çok kazandıran yatırım aracı oldu.

ABD ile Çin arasında devam eden ticaret görüşmelerinden gelen olumlu haber akışı, Brexit belirsizliğinin ortadan kalkması ve azalan jeopolitik riskler, küresel pay piyasalarını kasımda yukarı yönlü destekledi.

MART 2018'DEN SONRA EN YÜKSEK KAPANIŞ

Küresel bazda pay piyasaları kasımda değer kazanırken, BIST 100 endeksi de aylık bazda yüzde 8,6 yükselerek 106.903 puan oldu. Böylece BIST 100 endeksi, Mart 2018'den bu yana en yüksek aylık kapanışını gerçekleştirdi.

Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 37,38'le bilişim, tek kaybettiren ise yüzde 0,16'yla ticaret oldu. Bankacılık endeksi yüzde 10,33 ve holding endeksi yüzde 8,37 değer kazandı. 

GÖZLER NATO ZİRVESİ'NDE

Analistler, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen ay gerçekleştirdiği görüşmenin iki ülke arasındaki ilişkilere olumlu yansıdığını, ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırım söyleminden vazgeçmesi ile BIST 100 endeksinin 108.142 ile son 19 ayın zirvesini gördüğünü belirtti.

Endeksteki yükselişte jeopolitik risklerdeki azalmanın yanı sıra teknik açıdan Türk varlıklarının cazip fiyatlarda bulunmasının da etkili olduğunu ifade eden analistler, bugün İngiltere'de başlayacak ve 4 Aralık'a kadar devam edecek NATO Liderler Toplantısı'ndan gelecek haber ve açıklamaların yerel varlıklar üzerinde etkili olabileceğini dile getirdi.

GRAM ALTININ FİYATI DÜŞTÜ

Doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanmasına paralel dolar/TL de kasımda yüzde 0,62'lik artış gösterdi. Kasım ayını 5,7492 seviyesinden kapatan dolar/TL, ay içinde 5,68-5,80 bandında hareket etti. 

Avro/TL ise kasımda 6,29-6,40 bandında hareket ederken, aylık bazda yüzde 0,63 değer kaybetti.

Analistler, küresel bazda artan risk iştahının altın fiyatlarında aşağı yönlü hareketin ana nedenlerinden biri olduğunu, ABD ile Çin arasında sürdürülen ticaret görüşmelerine dair olumlu haber akışının da fiyatlardaki düşüşü desteklediğini söyledi.

Ons altının yüzde 3,2 ile Haziran 2018'den bu yana aylık bazdaki en yüksek düşüşünü gerçekleştirdiğini anımsatan analistler, buna paralel gram altının da değer kaybettiğini ve kasımda gram altının yüzde 2,7'lik azalışla 270,5 liraya gerilediğini kaydetti. 

İSTANBUL/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN