Kavcıoğlu açıkladı! Enflasyon hedefinde büyük sapma

Kavcıoğlu açıkladı! Enflasyon hedefinde büyük sapma

Son dakika haberi... Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, 2021 yıl sonu için yüzde 14,1 olan enflasyon tahmininin yüzde 18,4'e yükseltildiğini kaydetti.

Yılın son enflasyon raporunu sunan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TCMB'nin 2021 sonu enflasyon tahmininin yüzde 14,1'den yüzde 18,4'e çıktığını açıkladı. Kavcıoğlu "2022'de yüzde 11,8, 2023'te yüzde 7'ye gerileyeceğini, orta vadede yüzde 5'te istikrar kazanacağını düşünüyoruz" dedi.

Varyantlara ilişkin risklerin canlı kalmasının büyüme görünümünü olumsuz etkilediğini kaydeden Kavcıoğlu, emtia fiyatlarının da bir önceki rapor dönemine göre arttığını bununla birlikte enerji ve enerji dışı fiyatların da farklılaştığını kaydetti.

'REZERV 126 MİLYAR DOLARA ÇIKTI'

Ticari kredi faiz oranlarındaki düşüşün etkisiyle ilerleyen dönemde kredilerin sabit sermaye yatırımlarını daha fazla destekleyeceğini belirten Kavcıoğlu rezerve ilişkin ise şunları söyledi:

15 Ekim itibarıyla rezerv miktarımız 126 milyar dolara yükseldi. Para politikasının aktarım mekanizmasını kuvvetlendirmek için rezerv birikiminin devamını amaçlıyoruz."

Kavcıoğlu'nun açıklamasından öne çıkanlar şu şekilde:

"Gıda fiyatlarının enflasyon üzerindeki belirleyici etkisi tüm dünyada önemini korumakta. Bu eğilimi Türkiye'de de gözlemliyoruz.

Petrol fiyatlarında son artışlarda arz sıkıntıları belirleyici oldu.

Petrol fiyatı tahminimizi 2021 için 70,8 dolara, 2022 yılı için 77,5 dolara yükselttik.

Enflasyon tahmini 2021 yıl sonu için yüzde 14,1’den yüzde 18,4’e yükseltildi.

Enflasyonun 2021 sonunda yüzde 18,4 olacağını, 2022'de yüzde 11,8, 2023'de yüzde 7'ye gerileyeceğini, orta vadede yüzde 5'te istikrar kazanacağını düşünüyoruz.

Politika faizinde yaptığımız aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı kurul tarafından değerlendirilmiştir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (19)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
19 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN