Konseyde istifa hazırlığı: Süt için kavga başladı

Konseyde istifa hazırlığı: Süt için kavga başladı

Çiğ süt fiyatının, Ulusal Süt Konseyi'nin (USK) belirlediği 7,50 TL'lik referans fiyatının üzerine çıkması nedeniyle piyasalarda yaşanan süt krizinin büyümesi bekleniyor. TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, piyasada süt sıkıntısı yaşandığını doğruladı. Solakoğlu, "Bazı büyük sanayiciler, üreticilerde süt kalmadığı için yüzde 45’e yakın kapasite daralmasına gittiğini söylüyorlar. Mal kalmadığı için, süt için bir kavga başladı" dedi.

Artan maliyetler nedeniyle süt üreticileri de zor günler yaşıyor. Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, yaptığı açıklamada, damızlık hayvanların kesilmesi nedeniyle piyasada süt sıkıntısı yaşandığını belirtti. Süt fiyatlarının ciddi şekilde artmasını beklediklerini dile getiren TÜSEDAD Başkanı, Harun Çallı’nın USK Başkanlığı’ndan istifasının söz konusu olduğunu iddia etti.

"PİYASADA YETERLİ SÜT YOK"

Sokaloğlu, çiftçilerin örgütlenip sütlerini USK’nın tavsiye fiyatının üzerinde sattığını belirterek, “İhaleler başladı. İlk çıkan 7 lira 50 kuruş olan fiyat, 8 lira 70 kuruşa çıktı. Bunun üzerine daha koyarak devam edileceği öngörülüyor. Şu an piyasada yeterli süt olmadığı için talep bazlı bir fiyat alışverişine gidilecektir” dedi.

fsdfsdf.jpg
Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu

"YÜZDE 45'E YAKIN DARALMA SÖZ KONUSU"

“Bazı zincir marketlerin satın alma birimleriyle görüştüm. Bu görüşmelerde, özellikle indirim marketlerdeki süte talebin çok yüksek olduğunu, ama tedarikçilerden yeterli miktarda süt elde edemediklerini, tedarikte çok sıkıntı yaşadıklarını söylediler" diyen Solakoğlu, "Sanayici tarafıyla görüştüğüm zaman, bazı büyük sanayiciler, yüzde 45’e yakın kapasite daralmasına gittiğini, üreticide süt kalmadığı için bunun bu şekilde olduğunu söylüyorlar. Bahsettiğimiz rakamlar, ülke geneline vurulduğu zaman çok ciddi rakamlar. Bu arada TÜİK’in rakamlarını da yalanlar cinsten." ifadelerini kullandı.

ZAM SİNYALİ

Solakoğlu, "Mal kalmadığı için, süt için bir kavga başladı. İnekler kesilirse süt kalmaz, süt kalmayınca vatandaş çok daha pahalıya sütü içer. Rafta olsa, bütçesi yetse bile peynir alamaz. Şu anda oraya geldik. Bu saatten sonra zamlar peş peşe gelecektir. Çünkü inekler kesildi. İnekler kesilince de ne et ne de süt bulamazsınız" dedi.

"BU SAATTEN SONRA BU HATA DÜZELTİLEMEZ"

Sütün de etin de alternatifinin ithalat olduğunu kaydeden Solakoğlu şunları belirtti:

İthalat yaptığınız zaman da yüzde 50’den fazla zam gelmesi anlamına gelir. Gıda enflasyonunu çiftçinin fiyatını sabit tutmaya çalışarak regüle etmeye çalışan kurumların hepsinin yaptıkları hatanın sonucuna ne yazık ki biz 85 milyon olarak katlanmak zorunda kalacağız. Defalarca söyledik, yine söylemeye devam ediyoruz. Bu saatten sonra kim gelirse gelsin bu hatayı düzeltemez.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN