Konutta 0,90 bekleyişi başladı

Konutta 0,90 bekleyişi başladı

Merkez Bankası’nın son hamlesinin ardından konut faizlerinde yeni bir indirim beklentisi oluştu. Analistlere göre 0,99’a inen kredi faizlerinin 0,90’lara çekilme ihtimali oldukça yüksek. 0,90 altı ise bankaları zorlayabilir. Oranların 0,90 puana inmesi halinde 538 bin liralık maliyet, 35 bin lira birden düşecek.

DENİZHAN ERKOÇ

Merkez Bankası geçen haftaki toplantısında politika faizini 250 baz puan indirerek yüzde 14’e çekti. Temmuzdan beri yapılan üç toplantıda toplam 10 puanlık faiz indirimine imza atan Merkez Bankası’nın kararı sonrası gözler bankalara çevrildi. Analistler, konut kredisinde Merkez Bankası’nın temmuz toplantısının ardından yüzde 0,99 seviyesine çekilen faizin yüzde 0,90’a inebileceği görüşünde. Sektör temsilcileri özel bankaların da devreye girmesiyle oluşacak yeni bir faiz indiriminin konut satışlarını ciddi miktarlarda etkileyeceği konusunda hemfikir.  

19-11/03/1.png

İstanbul Aydın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi ve Finans Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Beyhan Hilal Yaslıdağ’a göre konut kredi faizlerinde yeniden bir indirim olma ihtimali yüksek. Ancak Yaslıdağ, konuşulmaya başlanan 0,79’luk oranların özel bankaların fonlama maliyetleri üzerinde olumsuz etki yaratacağını makul olan seviyenin 0,90’lar olduğunu dile getiriyor. Ayrıca kredilerini yeni oranlarla yapılandıracaklar için yeni alınan kredi faizinin ne olacağı, taksitlerin miktarı ve vade itibariyle eski kredinin vadesini aşıp aşmayacağı da önemli konular. Yapılandırmada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise yeniden alınacak olan dosya masrafı ücreti.  

19-11/03/2.png

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım da vatandaş için faizde psikolojik sınırın yüzde 1 altı olduğunun altını çiziyor. Durbakayım “Faizlerdeki indirim konut satışlarına yansıdı. Ancak burada önemli olan düşük faiz oranlarındaki istikrar. Bununla birlikte diğer yatırım enstrümanlarının durumu da belirleyici oluyor. Mevduat faizinin düşmesi ve dövize yatırımın sınırlı kalmasıyla bu alandaki birikimler konuta geliyor ve gelecek” ifadelerini kullanıyor. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN