Koronanın faturası şimdilik 280 milyar dolar

Koronanın faturası şimdilik 280 milyar dolar

Capital Economics’in raporuna göre 28 ülkeye yayılan korona virüsü salgını, yılın ilk çeyreğinde dünya ekonomisinde 280 milyar dolarlık kayba neden olacak. Dünya Bankası Başkanı Malpass, bu yüzden küresel büyüme ile ilgili tahminlerini 2020’nin ilk yarısı için düşürebileceklerini aktardı. FED yarı yıllık para politikası raporunda ‘Aşağı yönlü riskler 2019 sonunda yumuşadı ama virüs yeni bir tehdit’ vurgusu yaptı.

ALİ YILDIRIM

Çin devlet yetkilileri yeni tip korona virüsünün yayılım yeri Wuhan şehrinin de içinde bulunduğu Hubei Bölgesinde tespit edilen vaka sayısının 20 bini aştığını duyurdu. Dünya genelinde vaka sayısı 30 bini aştı; ölü sayısı 700’ü geçti. Independent Türkçe’nin aktardığına göre, Londra merkezli ekonomi araştırma danışmanlığı firması Capital Economics’in raporuna göre 28 ülkeye yayılan korona virüsü salgını, yılın ilk çeyreğinde dünya ekonomisinde 280 milyar dolara kayba neden olacağı aktarıldı. 

Capital Economics ekonomistlerinden Simon Macadam, bununla ilgili rapor hazırladı. Açıklama şöyle devam etti: “Eğer yanılmazsak bu, küresel gayrisafi yurtiçi hasılanın 2009’dan bu yana ilk kez bir çeyreklik dönemden diğer çeyreğe hiç büyümeyeceği anlamına geliyor.” Sadece Çin’de 34 bin 500 kişiye bulaşan korona virüsü ile ilgili diğer bir tahmin de Dünya Bankası’ndan geldi. Dünya Bankası Başkanı David Malpass küresel büyüme ile ilgili tahminlerini 2020’nin ilk yarısı için düşürebileceklerini aktardı. Malpass “Tüm Çin ürünleri, yolcuları taşıyan uçakların göbeğinde diğer ülkelere dağılıyor. Ancak dünya çapında havayolları Çin’e giden ve Çin’den kalkan tüm uçuşlarını durdurdu. Komşuları sınır kapattı. Tedarik zincirini bir şekilde korumak zorundasınız” ifadelerini kullandı. Korona virüsü ekonomik büyümeyi sınırlandırabileceğini söyleyen Dünya Bankası, geçen yıl yüzde 2,4 seviyesinde gerçekleşen küresel büyümenin bu yıl yüzde 2,5 olacağını duyurdu. Amerikan Merkez Bankası’nın bir önceki Başkanı Janet Yellen ise korona virüsü etkisinin yılın ilk bir veya iki çeyreğinde kendini göstereceğini ifade etti.

ABD Merkez Bankası (FED) yarı yıllık para politikası raporunda “Aşağı yönlü riskler 2019 sonunda yumuşadı ama virüs yeni bir tehdit” vurgusu yaptı. Raporda “Ticaret ve imalattaki küresel yavaşlama sona yaklaşıyor. Yabancı politik ve ekonomik gelişmeler ABD için bir risk. Varlık fiyatlamaları kısmen düşük faizlere bağlı olarak yükseldi.  Repo oynaklığının diğer piyasalara bulaşma riski var. Çin ekonomisinde görülebilecek önemli bir sıkıntı dünyaya yayılabilir. Beklenenden daha düşük büyümenin riskleri 2019 sonlarında geriledi. Çin’deki virüsün etkileri ekonomik görünüm için yeni risk yaratıyor” ifadelerine yer verildi.  

RUSYA KAPIYI KAPATTI, İHRACATTA ARTIŞ YAKIN

Rusya’nın Çin’den alımlarını durdurması, özellikle Akdeniz bölgesinden Rusya’ya yapılan yaş meyve sebze ile narenciye ihracatında ciddi artışın yolunu açtı. İhracatçılar bu yönde hazırlık yaparken, şimdiden gözle görülür artışlar yaşandığını söyledi. Rusya’ya yapılacak ihracatın artması durumunda fiyatların iç piyasaya doğal olarak yansıyacağına işaret edildi. Çin’in dünyada sebze üretiminde birinci sırada olduğunu belirten Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır “Bu pazarın kapanıyor olması elbette Rusya’da büyük bir boşluk doğuracak. Çin’den gelen ürünlerin yaklaşık yüzde 85’i Rusya’nın doğu bölgelerinde tüketiliyor. Ancak yüzde 15’i batıda. Biz de daha çok batı bölgelerine hizmet veriyoruz.

Bu anlamda Türkiye açısından yaş meyve sebze, gıda ürünleri için bir fırsat doğabilir” dedi. Bu fırsatın iki şekilde değerlendirilebileceğini söyleyen Çandır, şöyle konuştu: “Fiyatlarımızın artması açısından değerlendirme şansımız var. Örneğin Rusya’ya, Çin’den narenciyenin tonu 1000 dolara alınırken, bizden 750 dolar civarında ihracat yapılıyordu. Biz de fiyatların artmasını sağlayabiliriz. Ayrıca gönderilen ürün miktarı da artacaktır.” Yaş meyve sebze ve gıda ürünlerinde Rusya’ya ihracatta 2014 rakamlarını henüz yakalayamadığını dile getiren Çandır “Belki 2014 rakamlarını tekrar yakalayarak Rusya’nın bizim tarımsal ihracatımızdaki yüzde 40’lık bölümüne getirebiliriz. Başka bir önemli unsur da böyle bir durumda bize uygulanan kotaların kaldırılması için de Rusya ile daha ciddi bir görüşme yapılarak, normal olmayan bu sınırlamaların kaldırılmasını sağlayabiliriz. Domateste 150 bin ton sınırlaması vardı ve bunun tamamen kaldırılmasını talep ediyoruz. Bu kaldırıldığında bizim domates ihracatımızda daha sağlıklı ihracat yapma şansımız var” diye konuştu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN