Kredi Kullananlar İçin Yeni Dönem Başlıyor! Paranızı İade Alabilirsiniz Bunları Yapmanız Yeterli

Kredi Kullananlar İçin Yeni Dönem Başlıyor! Paranızı İade Alabilirsiniz Bunları Yapmanız Yeterli

Milyonlara kredi kartı kullanıcılarına bankalardan sevindirici haber geldi. Kredi kullanımında yeni düzenlemeye giden bankalar özellikle borcunu erken ödeyenlerini ilgilendiren düzenlemeye gitti. Bu düzenleme ile ödediğiniz paranızı da geri alabileceksiniz. Nasıl mı? İşte bankaların kredi için yeni düzenlemesi ve şartları.

Türkiye'de çok sayıda insanın çektiği ihtiyaç ve tüketici kredisi için bankalar düğmeye bastı. Borcunu ödeyemeyen ya da erken ödeyenler için ayrı düzenlemeler getiren bankalar bu yeni düzenleme ile kredi sahiplerinin elini rahatlatacak. İşte kredi kullananlara kolaylık sağlayacak o düzenleme.

KREDİ KULLANICILARINA BANKALARDAN DEVRİM GİBİ DÜZENLEME

Pandemi dönemiyle beraber çok sayıda vatandaş bankaların sunduğu özel fırsatlar sayesinde kredi çekmeye başladı. Enflasyonun baş göstermesiyle kredi tutarlarını ödemekte zorlananlar için tekrar güncellemeye giden bankalar kredi miktarı ve ödemesiyle ilgili geri vites yaptı. Cayma hakkı hükümlerinin yer aldığı bu düzenleme ile kredi kartı, ihtiyaç kredi ve konut kredisi gibi çok sayıda kullanıma ayar verildi. Müşterilerini sevindiren bu haberle kredi kullananlar da araştırmaya koyuldu. Kredi faizi mi nasıl geri alabilirim? Kredi borcumu nasıl kapatabilirim? Bankalardan kredi nasıl çekebilirim? gibi soruların cevabını aramaya başladı.

kredi.jpg

ERKEN BORÇ KAPATANLAR CAYMA HAKKIN SAHİP OLACAK

Bankalar, müşterilerinden tüketici kredisi sözleşmesi ile kredi alanlar dışında yan finansal ürünler ve hizmet satın alma şartlarına bağlamayacak. Tüketicilerin ödedikleri kredi ücreti ve masrafların iadesi düzenlemesi kredi nedeniyle katlandıkları maliyette azalmış olacak. Bankaların bu yeni düzenlemesi ile ön ödemeli satılan konut sözleşmelerinde belirlenen teslim tarihi zorunlu hale getirildi. Yeni banka düzenlemesiyle yan ürün ile hizmetlerin kredi kullanım şartı olarak sunulmasına sınırlama getirilmiş oldu Ve kredi tüketicisine sigorta şirketinin teminatıyla verilen kredi de kabul edilecek. Sigortanın, kredi borcunu geri ödeme teminatını için meblağ sigortalarında kalan borç ve vadesi uyumlu hale gelecek.

hesap-makinasi.jpg

Taksitli satış sözleşmelerinde ise zamanında ödenmemiş borcun tümün peşin ödenmesine yönelik şartlar Borçlar Kanunu ile uyumlu ve kredi tüketicisinin lehine olacak şekilde değiştirilecek. Taksitli satış sözleşmelerinde kredi tüketicisinin kalan borcunun hepsi ödemesinin talep edilmesi içinse yasada bulunan diğer şartların dışında yine kalan borç yerine sözleşme bedeli dikkate alınacak. Eğer tüketici kredi borçlarının tamamını öderse cayma hakkı kullanılacak. Ve bununla beraber tüketicilerin ödedikleri ücret ve masrafların iadesi maliyet azalmış olacak.

BİLDİRİM ŞARTINA UYMAYANLARA 1000 TL CEZA

Kredili mevduat hesabı ve kredi kartlarının faiz oranlarında bir düzenleme yapılacak. Bu düzenleme tüketiciye 30 gün öncesinde bildirim yapılması koşulu kaldırılmış olacak. Bu düzenleme sadece faiz artırımını kapsayacak. Tüketici kredisi sözleşmesi ve konut sözleşmelerinde bildirim düzenlemesine aykırı yapılan işlemlere 1000 liraya çıkarılacak.

para.jpg

KONUT SATIŞI VE UYUŞMAZLIKLAR İÇİNDE YENİ DÜZENLEME

Konut satış devrinde ön ödemeli satışlarda teslim tarihinden 48 ay geçmesi durumunda teslim edilmeyen her konut için 70 bin TL idari ceza parasına çarptırılacak. Konut tesliminde büyük inşaat projelerine ise 1 yıl ek süre tanındı. Uyuşmazlıklarda ise 30 bin TL'nin altında bulunan uyuşmazlık durumunda ise tüketici hakem heyetine başvuruda bulunabilecek. Bulunduğu yerde hakem heyeti yoksa kaymakamlıklara bu başvuruyu yapabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN