Kurdan sonra ulaşılabilir Bayon için çok uğraştık

Kurdan sonra ulaşılabilir Bayon için çok uğraştık

Türkiye’den tüm dünyaya açılan yeni Hyundai Bayon, yıl sonuna kadar 28 bin 500 adetlik ihracat adedine ulaşacak. İç pazarda da oldukça ilgili gören model bir haftada bin adetlik satışa ulaşırken, tüketici en çok ucuz motor seçeneklerini seçiyor. Hyundai Assan Genel Müdürü Berkel “Yüksek ÖTV nedeniyle iç pazarda 1.4 MPI motor talep ediliyor. Son kur artışlarından sonra Bayon’un paket seçenekleriyle ulaşılabilir olmasına özen gösterdik” dedi.

ALİ YILDIRIM

Türkiye’nin en genç otomotiv üreticilerinden biri olan Hyundai yeni Bayon ile küçük SUV’da hedef büyüttü. 15 Mart’ta üretimine başlanan Bayon’dan şu ana kadar 13 bin 500 adet üreten Hyundai Assan, modelden yıl sonuna kadar 35 bin adet üretecek. Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, Türkiye için 6 bin 500 adetlik satış rakamı hedeflediklerini belirterek “Şu anki planlarımıza göre, geri kalan 28 bin 500 adeti yurtdışına ihraç edeceğiz. Yurt dışında satılan model en çok 1.0 turbo hibrit model. İç pazarda ise 1.4 MPI motor talep ediliyor. Önümüzdeki aylarda 1.0 motorları da Türk tüketicisine sunacağız. Yüksek ÖTV sebebiyle 1.4 motorlar sunuluyor. Son kur artışlarından sonra Bayon’un paket seçenekleriyle ulaşılabilir olmasına özen gösterdik” dedi. 1.4 litrelik versiyonun Avrupa için sunulmadığını ifade eden Berkel, bu seçeneğin sadece Türkiye için üretildiğini anlatarak “Talebe göre başka ülkelere de ihraç edebiliriz” diye konuştu.

Kurun bu süreçte çok fazla arttığını anlatan Berkel şöyle devam etti: “İlk planlamalar yapılırken biz hep 1.0 turbo satmak istiyorduk. İ20’de de biz kurlar artmadan önce bir dönem 1.0 turboyu ciddi anlamda satıyorduk. Kurlardan sonra fiyatların artmasıyla birlikte müşteri tekrardan 1.4 motora döndü. Birazda müşterinin alım gücüyle de şekilleniyor bu iş. 1.0 turbo aracın maliyeti 1.4 motora göre tabi daha fazla.”


SUV segmentindeki talebe de değinen Berkel “Yıla ilk başladığımızda birçok marka yüzde 50’lik dilimde C SUV satıyordu. Bunun oranı ilk 3 ayda yüzde 70’ler civarındaydı. Kurun artmasıyla C SUV’da yüzde 50’lik dilimde kalan araç hemen hemen kalmadı. Bugün iyi bir C SUV almak istiyorsanız 400 bin liranın üstüne çıkmanız gerekiyor. SUV almak isteyen müşteri buraya ulaşamayınca B SUV’a yöneliyor. B SUV’da da yüzde 80’lik vergi dilimine giren paketleri var. Oraya da ulaşamayınca yüzde 50’lik vergili kısmında kendine araç almaya çalışıyor. İşte bundan dolayı yüzde 50 ÖTV diliminde kalan Bayon’un 1.4 Elite Style paketine yoğun talep var. Tamamen müşterinin alım gücüyle doğru orantılı bir ürün” ifadelerini kullandı.

DİZEL YOK SADECE BENZİNLİ

Bayon’da sunulan 48V hafif hibrit teknolojisi, 7DCT otomatik şanzıman ve 120 beygir gücüyle sunuluyor. 1.0 litrelik T-GDi motorun 100 beygirlik versiyonu ise 48V hafif hibrit teknolojisi olmadan da tercih edilebiliyor. 7DCT ile kombine edilen bu seçenek, 100 PS gücünde. Eco, Normal ve Sport olmak üzere üç farklı sürüş moduna sahip bu etkili seçenek haricinde 6 ileri manuel veya 6 ileri tork konvertörlü otomatik şanzımanla sunulan 1.4 litre 100 beygir atmosferik bir motor da var.

İZMİT'Lİ BAYON 201 BİN 900 LİRADAN GELDİ

Şık bir tasarıma sahip olan Bayon’un üç parçadan oluşan aydınlatma grubu, gündüz sürüş farları dikkat çekiyor. SUV gövde tipine uygun bir şekilde geliştirilen alüminyum alaşımlı jantlar, araçta donanım seviyesine göre 16 ve 17 inç seçeneklerine sahip. Aracın 9 farklı renk seçeneği var. İç mekana donanım seviyesine göre, 10,25 inçlik bilgi eşlik ediyor. Segment ortalamasında olan bagaj hacmi ise 411 litre. Başlangıç fiyatı ise 201 bin 900 lira olarak belirlenmiş.

ALIRKEN PAHALI KULLANIRKEN UCUZ

Elektrikli araçlara her geçen gün talep bir tık daha artarken, bu alanda öncelikli olarak şarj istasyonlarıyla birlikte birçok oluşum başladı. Elektrikli otomobillere 2019’dan beri hizmet veren e-Garaj kurucu ortaklarından Usta “10 yılda elektrikli araçların Türkiye toplam pazarında yüzde 50 bandına yaklaşmasını bekliyoruz” dedi.

Otomotiv sektöründe beklenmedik gelişmeler elektrikli araç geçişini hızlandırdı. ‘Diesel Gate’ skandalıyla birlikte dizel otomobile talep düşerken baştan benzinli olmak üzere hibrit ve yüzde 100 modellere ilgi her geçen gün büyüyor. Bu dönüşümü başlatan ve oldukça hızlı ilerleten sektör ise elindeki malzemeyi bir bir eriterek yeni yeni nesil düzene ayak uydurmaya çalışıyor. Düşük menzillerle tüketicilerin radarına bile girmeyen elektrikli araçlara artık daha sıcak bakan otomobil severler, alt yapı sorunu daha pratik hale gelirse satın almayı düşünüyor. Bu konuda Türkiye’de de hızlı bir dönüşümün gerçekleştiği gözden kaçmazken, talep her geçen gün artıyor. Bu alanda ilk olan e-Garaj da elektrikli otomobiller için satış, satış sonrası hizmetleri ve şarj istasyonları kurulumu gerçekleştiriyor. E-Garaj kurucu ortağı Ahmet Faruk Usta “Türkiye’de elektrikli otomobil pazarı geçtiğimiz yıl, bir önceki yıla göre yüzde 600 büyüdü. 2021 yılının ilk 6 ayında yaklaşık bin 200 elektrikli otomobil satıldı. E-Garaj olarak bizim bu satışlarda pazar payımız yüzde 10. Ülkemizde toplam yaklaşık 5 bin elektrikli otomobil var ve E-Garaj olarak bu kullanıcıların yaklaşık yüzde 90’ına hizmet verdik. Gelecek 10 yılda elektrikli araçların Türkiye toplam pazarında yüzde 40-50 bandına yaklaşmasını bekliyoruz” dedi. E-Garaj kurucu ortağı Kutay Yamacı ise “Elektrikli filo araç tercih nedenleri arasında ekonomik olması ilk sırada yer alıyor. Elektrikli araçların yakıt tüketimi fosil araçlara göre çok daha düşük. Aynı zamanda bakım masrafları da yarı yarıya daha az. Vergilerde de fosil yakıtlı araçlara göre elektrikliler lehine yine 4’te 1’lik bir oran bulunuyor. Elektrikli otomobillerin ilk alım maliyetleri yüksek gibi görünse de uzun vadede kendini amorti ediyor” şeklinde konuştu.

EN ÖNEMLİ KONU BATARYA

E-Garaj kurucu ortağı Emir Tunçyürek “Her marka elektrikli aracı satıyoruz ve sattıktan sonra da her konuda garanti veriyoruz.
2. el elektrikli otomobil almak isteyenlere de ekspertiz hizmeti veriyoruz. Bu araçlarda en önemli konu; batarya potansiyeli” dedi.

1 TEMMUZ'U DUYAN SERVİSE GAZLADI

Otomotiv sektöründe başlayan hareketlilik, oto servislerine de pozitif etki etmeye başladı. Haziran ayı itibariyle oto servis girişlerinde ortalama yüzde 25-30 artış yaşandığını ifade eden Aşin Otomobil Genel Müdürü Okan Erdem, “Kısıtlamaların kaldırılması ve ikinci eldeki hareketlilik, oto servislerine de yaradı. Otomobilini satmayı düşünen kullanıcıların bir kısmı bakım ve onarımları tamamlayarak satışa sunmayı tercih ediyor. Yine yeni bir ikinci el araç satın almak isteyen tüketiciler de çıkacakları tatil seyahatleri öncesinde servislerin yolunu tutuyor. Baktığımızda servisimize gelen birçok otomobilin periyodik bakımlarının 5-10 bin km ya da 6 ay kadar geciktirildiğini tespit ettik. Ertelenen 1000 liralık servis masrafı yağmurdan kaçarken doluya tutulmaya neden olabilir” yorumunu yaptı.

LİDERLİK HİBRİTLE BİRLİKTE GELDİ

Suzuki 2021 yılının ilk 6 aylık dönemini, Türkiye pazarında faaliyet gösterdiği önceki yılların aynı dönemlerine göre en başarılı yarı yıl olarak tamamladı. Geçen yıl segmentinde hibrit lideri olan Swift, bu yılın ilk 6 ayında da 637 adetlik satışla aynı performansı sergiledi. Vitara hibrit ise bu yılın ikinci çeyreği özelinde ise 454 adetle B-SUV hibrit araçlarda başı çekti. Suzuki Türkiye Marka Direktörü Şirin Mumcu Yurtseven “Suzuki Türkiye olarak 2021 yılının ilk 6 ayını büyük bir gururla geride bıraktık. 2021 yılının ilk 6 ayında Türkiye pazarındaki en donanımlı ve en uygun fiyatlı hibrit model olan Swift hibrit ile zirveye yerleşirken, Vitara hibrit segmentinde oldukça talep görüyor, yakıt tüketimi ve standart sunulan güvenlik özellikleriyle fark yaratıyor bunda müşterilerimizin sorunsuz Japon otomobiline olan güveninin payı büyük” dedi.

EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYMAYABİLİR

Trafiğe kayıtlı araçlarda dizeller hala başı çekerken, yollardaki otomobillerin yüzde 36,4’ü LPG’li. Fakat tasarruf amacıyla satın alınan ikinci el LPG’li araçların birçoğunda önemli problemlere rastlanıyor. Hatalı sistem montajı, araca uygun olmayan ucuz enjektörler ve yanlış programlama sebebiyle araçlarda sıklıkla düşük performans, yüksek yakıt tüketimi, motor ve elektronik arızaları yaşanıyor. Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, LPG’li araçların satın alınmadan önce detaylı performans ve diagnostik işlemleriyle kontrol edilmesi gerektiğini vurgularken “Ülkemiz araç parkında 4 milyon 840 bin LPG’li araç var. Bazı araçlarda maliyeti düşük tutmak için yapılan hatalı işlemler sebebiyle tüm sistemi değiştirmek gerekiyor. Günümüzde yeni bir LPG sistemi 10-20 bin TL ekstra masraf anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

ARAÇ BULURSAK 60 BİN SATARIZ

Toyota, haziran ayında binek otomobil ve hafif ticari araç satışlarında toplam 5 bin 368 adetle tüm zamanların en yüksek haziran ayı satışını gerçekleştirdi. Toyota aynı zamanda 2 bin 264 adetlik haziran ayı filo satışıyla da yeni bir rekora imza attı. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt “Yılın ilk 6 ayında 31 bin adetlik satış gerçekleştirdik. Araç bulunurluğuna bağlı olarak da yıl sonu için 60 bin adetlik satış hedefimizi koruyoruz. Hem araç bulunurluğu konusu hem de pandemiden dolayı ortaya çıkan çip krizi ve benzer şartlar sektördeki tüm markaların önemle takip ettiği konular. 2021 yılında araç bulunurluğu halen söz konusu olmasa 60 binin çok üzerinde bir rakama da ulaşabilirdik” dedi. Corolla, 2021 yılının ilk yarısında 24 bin 931 adetlik satışla en çok tercih edilen ikinci model oldu. Bu satışların yüzde 38’sini Corolla’nın hibrit versiyonu oluşturdu.

374 BEYGİRLİK HİDROJEN YAKITLI BMW

BMW i Hydrogen NEXT’in test sürüşleri Avrupa yollarında başladı. İçten yanmalı konvansiyonel bir motorun işlevselliğini de bünyesinde barındıran BMW i Hydrogen NEXT, hava koşullarından etkilenmeden, yakıt deposunun hacmine paralel olarak kullanıcılarına yüksek bir menzil mesafesi sunuyor. Ayrıca hidrojen yakıt dolumu 3-4 dakika içinde hızlı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. eDrive teknolojisiyle birlikte uyum içerisinde çalışan motor hidrojen tepkimesi sayesinde 170 bg’lik bir güç ortaya çıkarken, ön ve arka akslarda bulunan elektrik motorların da desteğiyle BMW i Hydrogen NEXT toplamda 374 bg güç üretebiliyor. BMW i Hydrogen NEXT’te hidrojen yakıtını muhafaza etmek için özel olarak geliştirilen, karbon fiber takviyeli plastikten (CFRP) üretilen 700 bar basınçlı, yakıtla birlikte ağırlığı 6 kilograma ulaşabilen bir depo bulunuyor.

ZOE'DEN UCUZ ELEKTRİKLİ GELİYOR

Renault Grubu, cesur seçimler yapmak, rekabetçi, sürdürülebilir ve popüler elektrikli araçlar sunmak için, teknolojik ve endüstriyel varlıklarının yanı sıra elektrikli ulaşımdaki 10 yıllık deneyiminden yararlanıyor. Renault Grubu, 2025 yılında yüzde 65’in üzerinde elektrikli ve elektrik destekli araç, 2030’da ise yüzde 90’a varan elektrikli araç ile Avrupa pazarının en çevreci ürün karmasını sunmayı hedefliyor. 10 yeni elektrikli araçla daha dengeli ve kârlı bir ürün portföyü geliştiren Renault Grubu, ZOE’ye kıyasla yüzde 33 daha düşük maliyetli Renault 5 ve “4ever” gibi 2 önemli ikonik modele hayat veriyor. 2022’de yeni MéganE ile de tamamen elektrikli bir C segmenti modeli ürün gamına ekliyor.

OTOPRATİK'TEN TEK TIKLA SERVİS TEKLİFİ

Brisa’nın hızlı araç bakım servis zinciri Otopratik ‘online araç bakım fiyat teklifi’ hizmetini hayata geçirdi. Araç sahipleri, kendi araç bilgilerini girerek, anında ve kolayca araçlarının bakım ve onarım fiyatlarını görebiliyor. Her marka ve modeldeki binek araç için kullanılabilir olan hizmet, servis fiyatlamasında standart şeffaf fiyat sunarak araç sahiplerinin servis ihtiyaçlarını karşılarken kötü sürprizlerle karşılaşmasını engelliyor. Müşteriler, dilerlerse yine modül üzerinden tüm Türkiye’deki Otopratikler’den anında online randevu oluşturarak fiyat teklifi aldıkları bu hizmetleri alabiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN