‘Lider kampanyaya’ rekor fiyat tarifesi

‘Lider kampanyaya’ rekor fiyat tarifesi

Yeni yılla birlikte Türkiye kotasız internete geçiyor. İnternet sağlayıcı şirketleri de böylece yeni tarifelerle tüketicilerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Türk Telekom ise yeni kotasız tariflerini ‘lider kampanya’ ismiyle duyurdu. Fakat, 341 liraları aşan fiyat tarifeleri markayı tepkilerle sosyal medyada lider yaptı. Kotanın sınırsız olmasını bekleyen tüketiciler fiyatlarında sınırsız olmasına büyük tepki gösterdi.

Geçen yıl Bakanlık tarafından internette ‘Adil Kullanım Kotası’nın son bulacağına ilişkin açıklama yapıldı. 2018 yılının Mayıs ayından itibaren kademeli bir geçişin olacağının bilgisini veren Bakanlık, bu kotanın yıl sonu itibarıyla tamamen kalkacağını söyledi. Hatta, gece kullanılan internetinde kotadan düşmeyeceği belirtildi. En güncel açıklama ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’dan geldi. Turhan, veri indirme hızının iyileştirilmesi ve erişim hızında tüketici nezdinde şeffaflığın sağlanması amacıyla 1 Ocak 2019 itibarıyla Adil Kullanım Noktası’nın (AKN) tamamen kaldırılacağını belirterek “AKN’nin kaldırılması dolayısıyla aboneler herhangi bir dilekçe vermeyecek. Bu uygulama nedeniyle de ilave ücret alınmayacak” dedi. Turhan, AKN’nin kaldırılmasının ardından internet paketi dışında bir ücretin alınmayacağına dikkati çekerek, söz konusu paket ücretlerinin şirketler arasındaki rekabete göre belirlendiğini, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından da rekabetin denetlendiğini dile getirdi. Vatandaşın haksız yere bir hizmetin ödemesiyle karşı karşıyla kalmaması için her türlü çalışmayı yaptıklarını ifade eden Turhan “Biz, vatandaşımızı bu konuda kimseye yem etmek istemeyiz” diye konuştu. Öte yandan Türkiye’nin en büyük alt yapı sağlayıcısı ve telekomünikasyon şirketi Türk Telekom, önceki gün kotasız tarifelerini açıkladı. Yeni tarifelerde AKN’yi kaldırdıklarını ifade eden şirket, fiyatlar konusunda büyük tepki çekti. Birçok sosyal platformda fiyatlara büyük tepki gösteren tüketiciler, yurtdışındaki hızlardan ve fiyatlardan örnek verdi. Türk Telekom’un ‘Lider Kampanya’ adını verdiği yeni tarifelerde en uygun paket oldukça yavaş olan 4 Mbps hızında ve 69 TL. En pahalı paket olan 100 Mbps paketin fiyatı ise 346 TL olarak belirlenmiş. Türk Telekom’un açıkladığı tarifelerde fiyatlar arasındaki farklı belirleyen tek şey bağlantı hızları olarak göze çarpıyor. Tarifeleri S, M, L, XL, XXL şeklinde ayıran ISS, sabit telefonlu, yalın internetli kullanıcılarına ayrı ayrı seçenekler sunuyor.

‘KOTAYI SINIRSIZ YAPIN DEDİK FİYATLARI YAPMIŞINIZ’

Artan tepkilere baktığımızda kullanıcılar sosyal medyada Türk Telekom ile şu karşılaştırmaları yaptı:  Türk Telekom 100 Mbps 347 TL, Bulgar Vivacom 100 Mbps 47 TL.  Moskova’da yaşıyorum aylık 40 lira ve taahhütsüz internet bağlantım var hızı da 288 Mbps.

Hız uçacağına fiyatlar uçuyor. #limitsizinternetçağı ayağına internet hızları uçacağına fiyatlar uçuyor. Fiyatlar hiç adil değil 24 mbps 50 gb şu an 80 liranın üzerindeyken 120 lirayı aşmış. 5bin TL maaş almıyoruz biz.  Biz size kotayı sınırsız yapın dedik, siz fiyatları da sınırsız yapmışsınız. 50 mbps internete aylık 250 TL nedir, eve internet mi bağlatıyoruz yoksa maaşı size mi bağlıyoruz?  Google bir yandan dünyada bedava internet projesine başlayadursun, Bulgaristan’da 47 TL olan 100 mbps internet hızı Türk Telekom’da 347 TL, insanları keriz mi sandınız? İletişim kurma, haber alma ve bilgi paylaşma özgürlüğü bir haktır, kazanç kapısı değil.

EN YÜKSEK TARİFE AYLIK 341 LİRA

Türk Telekom’un AKN’siz fiyatları web sitesine göre şöyle:

100 mbps kotasız 341.90 lira

50 mbps ise 254.90 lira.

35 mbps 154.90 lira.

24 mbps 124.90 lira.

16 mbps 97.90 lira.

8 mbps için ise 84.90 lira.

AKN’siz  fiyatlar ise şu şekilde:

100 mbps kotasız 113.90 lira

50 mbps ise 103.90 lira.

35 mbps 98.90 lira.

24 mbps 93.90 lira.

16 mbps 93.90 lira.

8 mbps için ise 64.90 lira.

İNTERNET HIZI YAVAŞLIYOR

Adsl hizmetinin yaygınlaşması ile beraber önce kota daha sonra da Adil Kullanım Kotası ile tanıştık. Şu an kota uygulaması sunan internet servis sağlayıcısı sayısı az ancak Adil Kullanım Kotası yani AKK neredeyse her sağlayıcıda mevcuttur. Kota belli bir limitten sonra internetin ek ücrete tabi olmasını sağlayan uygulamanın ismidir. Adil Kullanım Kotası ise belirtilen kota sınırının aşılması durumunda mevcut internet hızının yavaşlatılmasını sağlayan bir uygulamadır.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN