Mağazalar boş vergiler düşürülmeli

Mağazalar boş vergiler düşürülmeli

BMD Başkanı Sinan Öncel, her AVM’de ortalama 10 olmak üzere 4 binden fazla mağazanın halen boş durduğunu söyledi. Öncel, bir iki yıl da olsa kiralamalarda yüzde 20’lik stopaj ve yüzde 18 oranındaki KDV’nin yüzde 8’e indirilmesi en az 25-30 bin genci iş sahibi yapacağını ifade etti.

Ekonomik istikrarsızlığa paralel olarak vergilerin artması birçok mağazanın da kapanmasına neden oldu. AVM’lerde ve caddelerde onlarca iş yeri kapalı durumda. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel 2019’un ilk yarısının çeşitli nedenlerle tüketicilerin harcama eğilimlerinin azaldığı bir dönem olduğunu belirtti. Tüketicinin harcamalarını kıstığının sahadaki gözlemlerinden ve TÜİK verilerinden net bir şekilde görüldüğünü ifade eden Öncel “Örneğin TÜİK verileri mayıs ayında takvim etkilerinden arındırılmış perakende satış hacminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 daraldığını gösteriyor. Aynı dönemde cirolarda yüzde 15,6’lık bir artış var. Ancak bu artışın neredeyse tamamı maliyetlerin bir bölümünün fiyatlara yansımasından kaynaklanıyor. İlk 6 ayda perakende cirolarının reel anlamda ekside olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.       

Öncel, Türkiye ekonomisinin dinamik gücünü oluşturan organize perakende sektörünün büyüme iştahının bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Her AVM’de ortalama 10 olmak üzere 4 binden fazla mağaza halen boş duruyor. Caddelerde de benzer bir durum söz konusu. Yüksek maliyetler nedeni ile büyük bir potansiyel boş duruyor. Biz kamu otoritesinin en azından bir iki yıl da olsa kiralamalarda yüzde 20’lik stopajı ve yüzde 18 oranındaki KDV’yi yüzde 8’e indirmesini talep ediyoruz. Talebimizin yerine getirilmesi durumunda boş mağazalar hızla kiralanır ve en az 25-30 bin gencimizi iş sahibi yapabiliriz.” Öncel, TÜİK’in mayıs ayı için açıkladığı verilerde perakende cirolarında yaşanan artışı anımsatarak “Yılın ikinci yarısının daha iyi geçeceğini ve perakende cirolarında reel olarak bir, iki puanlık artış yakalayabileceğimizi umut ediyoruz” dedi. Perakende cirolarındaki yabancı payı konusunda da BKM verilerine göre Türkiye’de 2018’deki toplam kartlı harcama tutarında yabancıların payının yüzde 5,5 civarında olduğunu aktaran Öncel, bu yılın ilk yarısında ise oranın yüzde 7’ye yaklaştığını söyledi.       

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN