Malulen emekli olmanızı gerektiren hastalıklar nelerdir? Malulen emekli olmak için nereye başvurulur

Malulen emekli olmanızı gerektiren hastalıklar nelerdir? Malulen emekli olmak için nereye başvurulur

Malulen emekli olmanızı gerektiren hastalık nelerdir? Malulen emekli olmak için nereye başvurulur? soruları vatandaşların gündeminde. Malulen emeklilik için SSK’lı ve Bağ-Kur’luların çalışma gücünün en az %60’ını kaybetmiş olmaları temel şarttır. Peki Malulen emekli olmanızı gerektiren hastalık nelerdir? SGK, hangi hastalıklardan dolayı malulen emekli yapıyor? Malulen emekli olmak için nereye başvurulur? İşte detaylar

Malulen emekli olmanızı gerektiren hastalıklar nelerdir? Malulen emekli olmak için nereye başvurulur? Bu iki başlık vatandaşlar tarafından merak ediliyor ve internetten bilgi almak için arama yapılıyor. SGK, hangi hastalıklardan dolayı malulen emekli yapıyor? Malulen emekli olmak için nereye başvurulur? Malulen emeklilikle ilgili tüm detaylar haberimizde...

18-08/27/malulen-emekli-olmanin-emekli-ayligi-yonunden-dezavantaji-var-mi.jpg

SGK uygulamasında en kolay ve en erken emekliliklerin başında malulen emeklilik gelmektedir. Hangi hastalıklar malulen emekli olur cevabı da bu konu kapsamındadır. Birçok hastalıktan dolayı kişiler malulen emekli olabilmektedir. Böylece çalıştıkları süre boyunca hastalıkla mücadele edenler malulen emekli olabilecekler.

Önceki yönetmeliklerde 'Hangi hastalıklar malulen emekli olur?' sorusunun cevabı çok sınırlıydı. Fakat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptığı son değişikliklerle malulen emekli olunabilecek hastalıkların kapsamını genişletmiştir.

18-08/27/images.jpg

MALULEN EMEKLİKTE YENİ DÜZENLEME

Düzenlenen yeni yönetmeliğe göre, daha önceden malulen emeklilik başvurusu yapmış olan kişiler tekrar emeklilik için başvuru yapabilecek. Malulen emekli olabilmek için belirli şartlarında sağlanması gerekmektedir. Bunun için kişinin meslek hastalığı ya da bir iş kazası sonucunda meslekte kazanma oranının en az %60’ını kaybetmiş olmalıdır. Bu kayıp oranı da sağlık kurulu tarafından raporlanmalıdır. Malulen emekli olmak isteyen bu kişiler en az 10 seneden beri sigortalı olmalı ve 1.800 gün prim ödemeleri bulunmalıdır. Bu şartlar sağlanmadığı sürece malulen emeklilik mümkün olmamaktadır.

Malulen emekli olunabilen hastalıklarda ilk olarak organ nakline bakalım. Yönetmeliğe göre organ nakli olan kişiler koşulsuz olarak malulen emekli olabilecekler. Kemik iliği nakli bu konu kapsamının dışında tutulmuştur. Diyaliz tedavisi almayan kronik böbrek yetersizliği olan hastalar da malulen emekli olabilmektedir.

Kanser hastası olan kişilere de malulen emeklilik hakkı verilmiştir. Yönetmeliğe göre bu kişiler, tedavi süresi boyunca malulen emekli sayılabilmektedir.

Yeni yönetmeliğe göre malulen emekli olunabilecek olan hastalıklara tedavisi bulunmayan ağır elektrolit bozukluklar da eklenmiştir. Kemik iliği nakli yaptırmış olan kişiler de 12 ay boyunca malulen emekli kabul edilmektedir.

Son yapılan değişikliklerle otizm de malulen emekli olunabilen hastalıklara eklenmiştir. Kişi yürüyemiyorsa ve toplu taşıma araçlarını kullanıyorsa da malul sayılabilmektedir.

Parkinson, MS, Demans, Alzheimer ve Sara gibi nörolojik hastalıklar da malulen emekli olunabilen hastalıklar kapsamına alınmıştır. Şeker hastalığı olan kişilerin malulen emekli olabilmesi için bazı kriterler eklenmiştir. Buna göre en az 3 organı bozulan şeker hastası malulen emekli olabilmektedir.

Yeni yönetmelik ile birlikte KOAH, Astım, uyku bozuklukları hastalıkları için de maluliyet şartları oluşturulmuştur. Verem hastalığı olan kişilere de 2 sene süre ile maluliyet hakkı tanınmıştır.

18-08/27/maxresdefault.jpg

MALULEN EMEKLİ OLMANIZI GEREKTİREN HASTALIKLAR

Kısacası hangi hastalıklar malulen emekli olur sorusunun cevabını şu şekilde sıralayabiliriz:

Kemik iliği nakli dışındaki organ nakilleri.

Kronik böbrek yetmezliği.

Kanser.

Tedavisi olmayan ağır elektrolit bozuklukları.

Otizm.

Alzheimer.

MS.

Demans.

Parkinson.

Sara.

KOAH.

Astım.

Uyku bozuklukları.

Sindirim sisteminde meydana gelen kanamalar.

Kaşeksi.

Ülseratif kolit.

Kronik pankreatit.

Sigortalının çalışmasına imkan vermeyen genetik hastalıklar.

Yardım olmadan yürüyemeyen kişiler.

Travma sonrasında meydana gelen stres ve obsesif-kompulsif bozukluklar.

Kardiyolojik hastalıklar.

Şeker hastalığı. (Kişinin en az üç organı çalışamaz durumda olmalıdır.)

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN