Matrah var araç yok

Matrah var araç yok

Otomobil fiyatlarında matrah artışı etiketlerin 57 bin lira seviyelerine kadar gerilemesine neden oldu. Etiketlerin düştüğünü gören tüketici bayiye koştu fakat eli boş döndü. Zaten stok sorunu yaşayan markalar çip kriziyle istediği kadar aracı alamayınca matrah etkisiz bayi yok sattı. TOKKDER Başkanı Ekici, matrah düzenlemesinin dengeli ve etkili olabilmesi için bu sene başında yapılması gerektiğini söyledi.

ALİ YILDIRIM

Otomobilde kur ve yeni model yılı etkisiyle artan fiyatlar her geçen gün tüketiciyi sıfırdan bir adım daha uzaklaştırıyor. Orta sınıfta bile en ucuz otomobil fiyatı 300 bin liraları aştı. Artan fiyat etkisiyle birlikte matrah dilimleri de allak bullak oldu.

Fiyatlar yükseldikçe en düşük dilim olan yüzde 45’lik ÖTV’de araç kalmadı. En ucuz otomobilin fiyatı bile 160 bin liraları geçti. Tabloya daha fazla seyirci kalamayan hükumet matrah fiyatlarında artışa gitti. Fakat yapılan bu artış kısıtlı modelleri etkiledi. Alt dilimde 4-5 bin liralık farklar oluşurken, yüzde 80’den yüzde 50’ye otomatik olarak düşen ÖTV oranlarında 50 bin liralık gerileme kaydedildi. Etiketler düştü ama pandemi başından beri yaşanan çip krizi nedeniyle alınacak araç bulunamadı. Tüketici hangi bayinin kapısını çaldıysa eli boş çıktı.

Gece yarısı kararıyla aniden gelen matrah güncellemesi sonrasında zaten stok sorunu yaşayan markalara barem değişiminin neredeyse hiçbir faydası olmadı. Matrah dilimi indi ama satacak araç gelmedi. Böylece tek kazanan enflasyon oldu. Düzenlenen online toplantıda ÖTV ve çip krizi konularına değinen Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Başkanı İnan Ekici, matrah düzenlemesinin dengeli ve etkili olabilmesi için bu sene başında yapılması gerektiğini söyledi.

Ekici şöyle devam etti: “Burada en önemlisi kur ve üretim maliyetlerindeki artışlar. Bir miktar gecikti. Yeniden bir artırım için yeniden bir düzenlemeye ihtiyaç var. Asıl değişiklik 80 ile 50 arasındaki grupta. Orada da donanım seviyesine göre bile değişiyor. Çok alt seviyede bir aracı aldığınızda 50 ama donanımlı bir aracı aldığınızda 80’e gidebiliyor. Filo araçları da genelde çok lüks donanım seviyelerine genelde sahip olmuyor. Çip krizi etkisini arttırdı. Bunu artık hissediyoruz.”

‘ÇİP KRİZİNİN ETKİSİNİ İYİCE HİSSETMEYE BAŞLADIK’

İnan Ekici “Her zaman söylüyorum; ÖTV uygulamalarının daha kolay ve daha uzun vadeli, denge odaklı olması gerekli. Yapılan pozitif ama gecikti, çok uğraştık, altı-yedi aydır anlatıyoruz. Bu kadar fiyatlar yükselince orada bir üst bareme atlıyor, dolayısıyla bu da otomotiv ekosistemini negatif etkiliyor. Türkiye için otomotiv üretimi o kadar değerli ki; dünyada rekabetçi olmamız gerekiyor. Bunun için ise çok daha fazla üretmemiz şart, güçlü bir pazara ihtiyaç var” dedi. Küresel çip krizine de değinen Ekici “Küresel çip krizi özellikle son günlerde etkisini artırmaya başladı. Temmuz ayında bunu iyiden iyiye hissettik. Tüm dünyada araç tedarikinde sıkıntılar başladı. Bir şekilde araç alınıyor ama istenilen araç istenilen zaman bulunamıyor. Bu ağırlaştıkça belirli tüketici kitlelerinde de öteleme reaksiyonu yaşanıyor. Temmuzda da aslında bir miktar bunun etkisini gördük” açıklamasını yaptı.

‘HEMEN ALAMIYORUZ HIZLI TESLİMAT YAPAMIYORUZ’

Kiralamadaki araç sayısına bakıldığında tablonun daha net okunduğunu anlatan İnan Ekici, araç bulunurluğunun azaldığı dönemlerde sektörün stok taşıma kabiliyetinin de gerilediğini paylaştı. Ekici şöyle devam etti: “Hemen alamıyorsunuz, hızlı teslimat yapamıyorsunuz, aynı zamanda ikinci eldeki araç sayınız azalıyor. 2021 yılının ilk altı ayında 244 bin 400 adet araç parkımızın oldu. Bu dönemde müşterideki araç sayımız 223 bin adet oldu. Bu kapsamda, yılın ikinci çeyreğinde birinci çeyreğe göre kiralamadaki aktif araç sayısı bakımından sadece 2 bin adetlik bir daralma yaşadık. Bu da yüzde 0,9’luk bir daralma demek. 2020 sonuna göre ise müşterideki araç sayısı 8 bin adet geriye gelmiş durumda. O da yüzde 3,4’lük daralmayı ifade ediyor. Kısacası sektörün toplam araç parkına bakıldığında geçen yılın sonuna göre yüzde 7,1 oranında bir daralma görülse de kiradaki araç sayısına bakmak daha sağlıklı verileri verecektir.”

'KİRA GİDER TAVANI 9 BİN TL OLMALI'

Kiralama sektöründe de düzenleme olması gerektiğine değinen İnan Ekici “Kira gider tavanı 2020’de yaptığımız girişimlerle 2021 yılı için 6 bin TL olarak belirlenmişti. Ancak bu tutar da beklentimiz seviyesinde değildi. Bu nedenle o günden bugüne bu limiti artırmak üzere bakanlıkla temaslarımız devam ediyor. Bizim sektör olarak beklentimiz araç kirası gider tavanı olarak belirlenecek tutarın en azından D segment giriş seviyesindeki bir otomobilin kira tutarını kapsayacak seviyede olmasıdır ki bu da yaklaşık 9 bin TL seviyesidir. Güncel koşullarda artan faiz ve kurdan kaynaklı araç maliyet artışlarından ötürü 6 bin TL’lik araç kira gider tavanı C segment araçlar için dahi yetersiz kalabilmektedir” ifadelerini kullandı.

elektrikt.jpg

ELEKTRİKLE ŞEKİL DEĞİŞTİRDİ

Uzun yıllar boyunca sporcu modelleriyle tanınan MG, artık hem SUV hem de yüzde 100 elektrikli olarak boy gösteriyor. Eski kalıbından çıkan marka, Türkiye pazarına yaklaşık 300 kilometre menzilli elektrikli aracını sürdü. Bizim de konuğumuz olan model gerek SUV tasarımı gerek teknolojisiyle dikkat çekiyor.

Türkiye’de bir dönem baş göstermeye başlayan crossover ve SUV tipi araçlar için sedanların önüne geçilemez denilirdi. Fakat bu bilinen ve birçok kişi tarafından da onaylanan teori tüketicinin tercihlerine yenik düştü. Aynı düşünce dizel motorlu araçlar için de kullanılırken, teknoloji bırakın dizeli neredeyse benzinli araçların bile sonunu getirdi. Bu alanda ilk kez örnekler vermeye başlayan İngiliz MG’de bilinen kalıplarından ayrılarak SUV ve yüzde 100 elektrikli araçları bir araya getirdi. Türkiye’de de Doğan Trend Otomotiv bünyesinde boy göstermeye başlayan marka, ZS EV modelini geçtiğimiz aylarda tanıttı. Bizim de test sürüşü konuğumuz olan model, şehiriçinde tedirginlik yaratmayan menziliyle beğenimizi kazandı. 423 bin liralık başlangıç fiyatıyla dikkat çeken model, sessiz ve konforlu sürüşü bir araya getiriyor. Özellikle Türkiye’de de boy gösteren elektrikli modeller tasarımlarıyla kendini yollarda hemen belli ediyor. Fakat MG ZS EV, klasik bir SUV tasarımından daha fazla ileri gitmeyerek ilk bakışta içten yanmalı bir otomobil görüntüsü çiziyor. 5 renk seçeneğiyle pazara sunulan modelin oldukça zengin bir donanımı var. MG logosunun üzerine basıldığında, zekice gizlenen şarj bağlantı noktası ortaya çıkıyor. LED teknolojisine sahip göz formundaki gündüz sürüş farları ve arka stop lambaları ZS EV’ye özgün bir görünüm kazandırıyor. Sportif görünümü destekleyen 17 inçlik modern tasarımlı jantlar aerodinamik yapılarıyla otomobilin menzilini artırıyor. Model, 143 beygir güç ve 353 Nm tork üretiyor. Yüzde 100 elektrikli motor menzil tarafında da iddialı. Motoru besleyen 44,5 kWsa’lik batarya ise 263 km (WLTP) menzile olanak tanıyor. 0-100 km/s ivmelenmesi 8,1 saniye olan yeni MG ZS EV, DC şarjla (HIZLI) sadece 40 dakikada bataryasını yüzde 80 seviyesine kadar şarj etme olanağı sunuyor. Kullanıcısına ev veya iş yerindeki bir AC şarj cihazından aracı yüzde 100 şarj seviyesine 7.5 saatte ulaşma olanağı sunan model, 3 farklı sürüş modu ve sürüş seviyesiyle enerji kazanımı yapıyor. Ortalama saatte 100 kilometre hızla seyahat edildiğinde aracın menzili yaklaşık 215 kilometreye kadar iniyor. 80 kilometrede ise yaklaşık 300 km’lik menzil hesaplanıyor. Segmentindeki SUV modellerden ortalama 60 litre daha büyük 448 litrelik bagaja sahip olan modelin koltukları yatırıldığında bin 116 litreye ulaşıyor.

Küçük hacimle avantaj peşinde

Toyota Yaris, Türkiye’de 1.0 litrelik motor seçeneğiyle de satışa sunulmaya başlandı. 1.5 litre benzinli ve 1.5 litre hibrit seçenekleriyle büyük beğeni toplayan yeni nesil Yaris, şimdi 1.0 litrelik motor seçeneğiyle daha da ulaşılabilir bir konuma sahip oldu. Karakteristik özellikleri olan eğlenceli sürüş, pratik kullanım ve sportif tarzı 1.0 litrelik motora taşıyan yeni Yaris 1.0 Vision 185 bin TL’den başlayan fiyat etiketine sahip. Modelin sadece manuel versiyonu var.

Ekspertize giren 1500 sıfır aracın 100’ü kusurlu

Yılbaşından itibaren ekspertiz noktalarını ziyaret eden 1500 sıfır kilometre araçtan tam 100 adedinde boyalı karoser parçası tespit ettiklerini vurgulayan Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre “Uzun süre park halinde beklemiş belirli sıfır kilometre araçlar nakliye sırasında hasar görebiliyor, başka araçlar çarpabiliyor. En önemlisi ekstra aksesuar adı altında satılan seramik kaplama, boya koruma gibi işlemler yanlış yapılırken tekrar boyama gerekiyor, bazı araçlarda yan sanayi deri döşeme için kapılar sökülüp tekrar takılıyor. Bu tür bir aracı gelecekte satışa çıkardığınızda ve ekspertizde 4 kapı değişen çıktığında 30-40 bin TL zarar edebilirsiniz” dedi.

Brisa çalışma modellerin değiştirdi

Brisa, Boston Consulting Group (BCG) Türkiye iş birliğiyle oluşturduğu ve çalışanlarını geleceğe hazırlayan “İşin Geleceği” dönüşüm programının bir parçası olarak çalışma modellerini yeniden ele aldı. Bu kapsamda, şirketin tüm fonksiyonlarını temsil edecek şekilde anket çalışmaları yürütüldü. İhtiyaç ve geri bildirimler de dikkate alınarak Brisa geneli 270’e yakın pozisyon için iş yapış şekilleri ve destek paketleri oluşturuldu. Yeni çalışma modelinin şirket kültürünü, takım ruhunu, güçlü şirket içi iletişimi ve iş birliğini desteklemesi amaçlanıyor. Şirketin oluşturduğu yeni çalışma modelinde pozisyonların gereklilikleri kapsamında; haftada 1 gün uzaktan 4 gün ofisten, haftada 3 gün uzaktan 2 gün ofisten ve sahada çalışan ekipler için tamamen uzaktan çalışma seçenekleri bulunuyor. Çalışanlar kendi günlerini, haftalık/aylık olarak kendileri planlayabiliyor.

Aşı olana indirimli Renault

Renault, Covid-19 salgınına karşı aşı seferberliğine yeni kampanyasıyla katkı sağlıyor. Renault’nun tüm binek modellerinde geçerli olan kampanya kapsamında, en az 2 doz Covid-19 aşısı olan müşterilere özel, +1 yıl garanti (Maxxi Warranty) ürününün satın alınması durumunda araç fiyatında 1.000 TL indirim sunuluyor. Salgın döneminde aşılanma sürecini desteklemeyi hedefleyen özel kampanya, Eylül sonuna kadar Renault yetkili satıcılarında tüketicileri bekliyor.

Merakla beklenen Z'nin örtüsü kalktı

Nissan, heyecanla beklenilen ikonik Z spor otomobilinin yeni modeli 2023 Nissan Z’nin 2022 baharında Amerika’da satışa sunulacağını duyurdu. Z’nin 3.0 litrelik V6 çift turbo motoru, önceki nesil 370Z’nin motoruna göre güç çıkışında önemli bir artış sağlıyor. Motorda 68 beygir gücü ve torkta yüzde 30 artış ile Z’nin motoru, hızlanmada tahmini yüzde 15’lik bir iyileşme sunuyor. 400 beygir güç üreten yeni Nissan Z, önümüzdeki bahar ayında ilk olarak ABD’de satışa sunulacak. Avrupa için ise 2023 yılı beklenecek.

aravbat.jpg

Yeni Arona 235 bin liradan geldi

Seat’ın kompakt crossover modeli Arona, yenilenen haliyle Türkiye’de satışa sunuldu. Modelin 1.0 EcoTSI 110HP DSG Style seçeneği 235 bin TL’den başlayan tavsiye edilen anahtar teslim fiyatla sunuluyor. 7 ileri DSG otomatik şanzımanla sunulan 1.0 litrelik EcoTSI motor, 110 HP üç üretirken 200 Nm tork sağlıyor ve 4.8 litrelik ortalama yakıt tüketimine sahip. 0’dan 100 km/s’ye yalnızca 10.8 saniyede çıkan otomobil maksimum 190 km/h hıza ulaşabiliyor. Arona’da Style, Xperience ve FR olmak üzere 3 farklı donanım seviyesi bulunuyor. Modelin iç tasarımı, kullanıcılarını yeni bir yöne doğru götüren bir devrim niteliğinde. Kalite hissini iyileştirmek için yeniden tasarlanan iç mekan, malzemelerin, bağlantılı teknolojilerin ve aydınlatma sistemlerinin de eklenmesiyle baştan yaratıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN